Politica

Desi a pierdut definitiv procesul cu ANI, Steluta Cataniciu nu demisioneaza. Vezi care ii sunt argumentele

Deputatul Steluta Cataniciu a pierdut definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate. Dupa ce in decembrie 2013 Curtea de Apel Cluj i-a respins contestatia deputatului clujean in aceasta saptamana si Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul ca fiind nefondat. Astfel potrivit statutului deputatilor, Steluta Cataniciu, deputat ALDE, nu trebuie sa isi prezinte demisia din functia pe care o detine in Parlamentul Romaniei iar singura sanctiune pe care o risca este aceea de diminuare cu 10%, pe o perioada de trei luni, a salariului de parlamentar. Cu toate acestea Steluta Cataniciu a declarat pentru Ziar de Cluj ca nu isi va prezenta demisia motivand ca mai exista cai de atac impotriva raportului ANI care a declarat-o ca fiind in conflict de interese.

Dupa ce ICCJ a respins ca fiind nefondat recursul deputatului ALDE, Steluta Cataniciu, toata lumea astepta ca deputatul clujean sa isi prezinte demisia. Cum in lege nu exista modalitati de sanctionare a parlamentariilor aflati in conflict de interese Cataniciu risca doar o penalizare de 10% din venitul de ales.

In raportul intocmit de catre inspectorii ANI se arata ca “s-a constatat incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa de catre Cataniciu Steluta, intrucat, in calitate de consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judetul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare si adoptare a Hotararii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spatiu cu alta destinatie a Societatii Cooperativa Mestesugareasca Foto Optica din Cluj-Napoca”.

Steluta Cataniciu a explicat ca in situatia ei au mai fost si alti consilieri locali, insa conflictele pe care le-a avut, in calitatea sa de ales local, cu primarul Sorin Apostu au determinat-o sa muste momeala intnsa de membrii PDL majoritari in Consiliul Local la acea vreme si sa voteze hotararea care a adus-o in situatia de incompatibilitate. 

“Conflictul de interese pentru care am fost cercetata a constat in votul pe care l-am acordat in sedinta din 7 aprilie 2009 pentru un proiect de hotarare prin care se prelungea un contract de inchiriere incheiat in 1973 intre Foto Optica si CL. Am votat din eroare, deoarece in proiectul supus votului, nu era trecuta denumirea societatii pentru a-mi da seama ca era acea societate pe care eu am reprezentat-o in instanta. Proiectul era asa: Se prelungeste contractul nr 324/26.04.2005 pentru spatiul cu alta destinatie situat in Cluj-Napoca, strada Napoca 26”, a afirmat Steluta Cataniciu.

Proiectul a fost initiat de catre primarul Sorin Apostu si de catre comisia pentru spatii cu alta destinatie din cadrul Primariei Cluj-Napoca. Potrivit afirmatiei Stelutei Cataniciu proiectul a fost o posibila capcana intinsa la acea vreme de catre Sorin Apostu, ca urmare a numeroaselor divergente de opinie dintre cei doi in modul de administrare a orasului.

“Cred ca din greseala, sau poate intentionat, avand in vedere bunele relatii dintre mine is primarul de la acea vreme si cei din PDL nu a fost trecuta denumirea societatii. Absurdul situatiei consta in faptul ca am fost 26 de consilieri locali prezenti din totalul de 27 si au fost 26 de voturi. Primaria ne-a informat ca nu aveam decat alternativa prelungirii contractului cu Foto Optica, sau sa punem lacatul pe spatiul respectiv pentru ca, fiind formulata cerere de retrocedare, legea 10 interzice oricarei administratii publice care avea in proprietate un astfel de spatiu sa mai prelungeasca sau sa faca o concesiune, contract de asociere in participatiune cu alta persoana fizica sau juridica decat cea care era in spatiu la data formularii cererii de retrocedare. Votul a fost unul deschis, cu mana ridicata, eu trebuia sa spun ca ma abtin, insa nu mi-am dat seama, avand in vedere acuzele privind incalcarea legii in Primaria Cluj-Napoca de catre Sorin Apostu, acuze care s-au dovedit ulterior in momentul in care el a fost arestat, din cauza acestor tensiuni dintre mine si el, eram singurul consilier local care nu mi-as fi putut permite sa fac nicio greseala in acel CL”, a declarat Steluta Cataniciu.

Situatii de incompatibilitate asemanatoare celei a fostului consilier local Steluta Cataniciu au mai fost intalnite in Consiliul Local Cluj-Napoca, chiar in randurile PDL-ului, partid din care facea parte si primarul Sorin Apostu. Incompatibilitatile respective au fost insa “ musamalizate” prin revocarea ulterior a hotararilor votate de catre membrii PDL aflati in stare de conflict de interese.

“Problema e ca ulterior am fost informata de catre doamna secretar Aurora Tarmure ca au mai fost situatii de acest gen. A fost consilierul Horea Florea, fost PNL, trecut ulterior la PDL, care dezvolta un proiect imobiliar si care din aceeasi greseala a votat o hotarare care il privea pe dansul sau societatea dansului care construia ceva blocuri. Ulterior, in sedinta urmatoare s-a revocat hotararea de CL, s-a repus pe ordinea de zi, iar domnul consilier Florea nu a participat la sedinta. Pentru ai lor cei din PDL au putut sa faca acest lucru perfect legal, oricarui om i se poate intampla asa ceva. De aici pleaca absurdul situatiei. Nu aveam niciun interes, avand in vedere votul covarsitor, 26 din 26 au votat pentru. Daca votul meu ar fi fost impotriva nu se schimba nimic”, a afirmat Steluta Cataniciu.

Referitor la respingerea recursului de catre ICCJ, deputatul clujean a afirmat ca este primul caz pe care l-a intalnit in calitatea sa de jurist in care ICCJ nu tine cont de deciziile Curtii Constitutionale, iar potrivit normelor in vigoare singura santiune pe care o risca este diminuarea salariului cu 10%. 

“Nu voi demisiona pentru ca nu imi explic cum si nu vreau sa acuz pe nimeni, dar este prima situatie pe care o cunosc cand ICCJ nu tine cont de doua decizii ale Curtii Constitutionale care sunt obligatorii pentru noi, pentru Parlament, pentru toate institutiile publice. O sa vedem mai departe ce se va intampla. Aceasta abatere disciplinara a conflictului de interese este sanctionata cu o penalizare de 10% din salariul de parlamentar. In recurs mi s-a admis o exceptie de neconstitutionalitate pe care deja CC s-a pronuntat intr-un alt dosar, referitoare la expresia raporturi comerciale, care viza intr-o alta forma si art.75 din legea 393/2004privind statutul  alesilor locali care prevedea ca nu aveai dreptul sa participi la vot in cazul in care aveai avea posibilitatea sa prevezi ca votul tau poate sa reprezinte un avantaj sau un dezavantaj pentru o anumita persoana cu care ai fost in anumite relatii comerciale”, a declarat Steluta Cataniciu.

In privinta alegerilor locale de anul viitor Steluta Cataniciu considera ca nu este exclus ca ALDE sa formeze o alianta cu societatea civila clujeana pentru a  stopa vamuirea investitorilor. 

„Nu am afirmat niciodata ca eu voi fi candidatul ALDE la primarie. Depinde de sondaje, care va fi cel mai potrivit candidat pentru Primaria Cluj-Napoca. In mod cert ALDE va lua in considerare si posibilia mea candidatura, va lua in cosniderare si o posibila alianta fie cu alte partide, fie cu societatea civila. Vom face probabil si platforma pentru un Cluj asa cum ni-l dorim toti, fara coruptie si fara vama la primarie”, a afirmat Steluta Cataniciu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *