In vizor

Deșeurile Clujului, etapa schimbului de hârtii. Între timp, levigatul Clujului e prea toxic pentru epurare la CMID Mureș

Ziar de Cluj a adresat o serie de întrebări conducerii Consiliului Județean Cluj, referitor la lucrările ce ar fi trebuit demarate prin 10 noiembrie – cu caracter de urgență – , la Pata Rât, pentru reducerea efectelor poluării în zona gropii de gunoi a Clujului. Am mai întrebat și despre valea Zăpodie și lacul de levigat al cărui debit crește din cauza precipitațiilor, iar cantitățile de substanță sunt deja antrenate în zona văii amintite, cu pericol de a ajunge spre râul Someș. De asemenea, doream să știm, pentru clujeni, dacă au fost făcute estimări privind costurile de la bugetul județului pentru realizarea lucrărilor la bazinele de decantare a acumulării de levigat.
 
Dar, să ne reamintim…
 
Răspunsul transmis de către reprezentanții CJ Cluj ne amintește lucruri deja, majoritatea, cunoscute. Mai exact, filmul evenimentelor încă de la începutul lunii septembrie a.c., când în baza unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, conducerea Consiliului a demarat acțiuni pentru instalarea stației de osmoză inversă, ca parte din ”demersurile privind implementarea în regim de maximă urgență a măsurilor impuse de hotărârea CJSU”, se arată în răspunsul primit de Ziar de Cluj. Tot atunci s-a cerut și conducerii Consiliului Județean Mureș un răspuns privind posibilitatea preluării din levigatul Clujului și tratarea substanței în sistemul de management al deșeurilor pus la punct de județul vecin. Vicepreședintele CJ Cluj Marius Mânzat, contactat telefonic, ne-a precizat că solicitarea administrației clujene a primit răspuns negativ din partea mureșenilor. Tratarea levigatului nu se poate face ”în deplasare” pentru că, potrivit operatorului CMID Mureș, toxicitatea levigatului de la Pata Rât este mult peste limitele la care instalațiile Proiectului de Management al Deșeurilor din județul Mureș ar face față. Ne permitem să apreciem că, amânarea găsirii unei soluții pentru problemele de la groapa de gunoi a Clujului a devenit de mult timp o goană disperată împotriva timpului și a efectelor poluării din această zonă. 
 
Tot în baza aceleiași Hotărâri a Consiliului Județean 9 din 8 septembrie 2017, forul administrativ județean a demarat proceduri de negociere pentru închirierea unei stații de epurare a levigatului, a încheiat contract de furnizare servicii prin închiriere, a emis autorizație de construire și certificat de urbanism, a identificat teren pe care să fie amplasată stația de epurare, a dat și ordin de începere a lucrărilor, dar….surpriză!terenul nu le aparține. 
 
”În prezent, Județul Cluj se află în imposibilitatea predării amplasamentului deoarece nu deține niciun drept real asupra terenului, care să permită executarea unor lucrări civile” (n.r. amplasare stație de epurare a levigatului). 
 
A urmat ședința Comitetului pentru Situații de Urgență de la sediul Prefecturii Cluj, din data de 19 octombrie 2017,  în care a fost respinsă solicitarea Consiliului Județean de declarare ”a stării de alertă”, conducerea CJ Cluj anunțând la scurt timp că va ataca în contencios decizia CJSU.
La începutul lunii noiembrie 2017, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a venit în sprijinul Consiliului Județean cu varianta decantării levigatului și eliminarea poluării de la depozitul de deșeuri neconform de la Pata Rât, tratarea chimică și transportarea lichidului rezultat în sistemul de canalizare al orașului. Soluția de tratare chimică ar urma să fie stabilită de specialiștii Companiei de Apă Someș SA. 
 
Cât despre lucrările cel mai recent anunțate, privind realizarea bazinelor de decantare, având în vedere că poluarea are caracter permanent, firma care supervizează contractul de închidere și ecologizare a depozitului de la Pata Rât ( S.C. Irimat Cons SRL – se arată în răspunsul primit de la CJ Cluj), trebuie să prezinte în regim de urgență:
 
”memoriu tehnic privind lucrările ce urmează a fi executate în vederea stabilizării, stopării, eliminării efectului de poluare, cantitățile de lucrări ce trebuie executate, planșe, planuri, locuri de amplasare a motopompelor, etc., cu evidenșierea dimensiunilor corespunzătoare”, dar  și valoarea totală a acestora. 
 
De ce am scris toate acestea astăzi? Pentru că, deocamdată, problemele la gunoaiele neadministrate ale Clujului se joacă în repriza schimbului de hârtii, adrese și solicitări. 
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *