Politica

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu: „Mă gândesc foarte serios dacă drumul meu în USR va mai merge împreună cu colegii care provoacă scandal”

Nici nu s-a ales bine noua conducere, că iarăși e ceartă în USR! Tensiunile s-au declanșat acum pe tema poziției pe care urmează să o adopte partidul cu privire la referendumul privind modificarea Constituției, propus de Coaliția pentru Familie. O dispută aprinsă s-a iscat între Nicușor Dan, președintele USR, și deputatul Cristian Ghinea, care a afirmat că, la ultima ședință a Biroului Național al USR, Nicușor Dan a amenințat că demisionează de la conducerea partidului dacă biroul proaspăt ales se va poziționa oficial împotriva modificării Constituției.

„L-am anunţat atunci pe Nicuşor Dan că dacă nu avem o decizie e momentul să îşi asume personal acest lucru şi că eu m-am săturat să răspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului şi nu le asumă personal. Emoţia produsă de anunţul său a făcut să se voteze pentru amânare. Deci, s-a amânat prin vot (m-am opus şi amânării) pentru miercuri”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

Ghinea l-a mai acuzat pe Nicușor Dan că „ține ocupat cu nimicuri” Biroul Național, că promovează o „democrație internă” arbitrară, schimbând regulile pe parcurs și procedând la diferite tertipuri pentru a își impune voința. Ghinea și-a mai exprimat și nemulțumirea cu privire la modul în care președintele USR tratează membrii de partid care fac parte din România 100, platforma formată în jurul echipei fostului Guvern Cioloș. 

Reacția lui Nicușor Dan a venit tot pe Facebook. Președintele partidului a vorbit despre opțiunile ideologice diferite ale membrilor USR, care au existat și au fost acceptate încă de la început, a amintit de tensiunile interne dintre „progresiști” și „conservatori”, care țin locul dezbaterii axate pe „subiectele reale ale societății” și pe „competențele pe care USR le aduce în politică”. 

Liderul USR a recunoscut presiunile existente în cadrul partidului, dar și riscurile unei viitoare fracturi interne insurmontabile. În consecință, Nicușor Dan a îndemnat la unitate, exprimându-și speranța că USR se va ridica la înălțimea speranțelor electoratului propriu. Cum speranța moare ultima, când în politică ea devine cuvântul de ordine, înseamnă că mare lucru, în afară de speranță, nu a mai rămas. 

„Există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziţioneze pe tema redefinirii familiei creştine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu toţii în capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziţionare care ar încalcă convingerile intime ale unor colegi ai noştri aflaţi în minoritate. Am făcut atâtea lucruri minunate împreună, progresişti şi conservatori. Am trezit speranţa în sute de mii de oameni. Sper să avem înţelepciunea să rămânem uniţi. Sper să ne ridicăm la înălţimea speranţelor pe care oamenii şi le-au pus în noi”, a declarat Nicușor Dan.

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu: „Mă gândesc foarte serios dacă drumul meu în USR va mai merge împreună cu colegii care provoacă scandal”

Contactat de Ziar de Cluj pentru o poziție referitoare la tensiunile din nou apărute în USR, deputatul clujean Emanuel Ungureanu a declarat:

„Sunt absolut dezolat de atmosferă, sunt dezamăgit de atmosfera din partid și mă gândesc foarte serios dacă drumul meu în USR va mai merge împreună cu colegii care provoacă scandal sau dacă îmi voi vedea de obiectivul meu, legea transplantului, și voi merge mai departe, într-o altă formă, în activitatea mea parlamentară. 

Nu am luat încă o decizie, însă această declarație a mea poate fi considerată un ultim avertisment pentru cei care conduc partidul, că ar trebui să-și amintească pentru ce i-au trimis alegătorii în Parlament, pentru ce ne-au trimis pe toți, și să înțelegem că ideea de a guverna în 2020 devine din ce în ce mai utopică, atâta timp cât suntem atât de dezbinați și de infantili din punct de vedere politic.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *