Promisiunea electorală privind un aquapark decent în Cluj-Napoca depăşește un deceniu de aşteptare şi se pare că nici în următorii ani proiectele îndrăzneţe ale administraţiei clujene nu vor fi puse în practică. Emil Boc reia an de an, la constituirea proiecţiei bugetare, subiectul construirii unui aquapark pe locaţia ştrandului Sun, dar din păcate pentru clujueni, aceştia sunt nevoiţi să se bălăcească în locaţiile amenajate de administraţiile judeţelor învecinate
Pe locaţia actualului ştrand Sun administraţia locală, condusă de 13 ani de către Emil Boc, promite amenajarea unui aquapark. La realizarea proiectului de buget anual, primarul pune „de-o parte” sume considerabile de bani pentru realizarea studiilor de fezabilitate care ar trebui să stea la baza întocmirii caietului de sarcini în vederea construirii mult visatului aquapark. Ulterior votării bugetului, Emil Boc anunţă pe calea undelor radio care sunt motivele pentru care nu s-au demarat de mai bine de un deceniu lucrările la ceea ce se dorea a fi o oază de relaxare pentru clujeni.
Universitatea Tehnică din Cluj a realizat un studiu de fezabilitate privind amenajarea aquaparkului pe locaţia ştrandului Sun în 2010. Evaluările experţilor de la UTCN au estimat costurile construirii unui aquapark la aproape 44 de milioane de lei.
„Principala atracţie a zonei de agrement va fi construcţia propriu-zisă ce va adăposti Aquapark-ul, practic un complex, acoperit-închis, de bazine şi tobogane de diferite forme şi funcţiuni auxiliare (grupuri sanitare, vestiare, spaţii de depozitare, spaţii tehnice) şi conexe (spaţii de cazare, spaţii de alimentaţie publică, spaţii comerciale”, se arăta în referatul întocmit în 2011 de Direcţia Tehnică a Primăriei Cluj.
În 2013 au fost prevăzuiţi de la bugetul local cheltuirea a 400.000 de lei în vedera realizării SF-ului viitorului aquaparc.Cu alte cuvinte primaria a mai a mai plătit ceea ce plătise cu doi ani în urmă. Din nefericire pentru clujeni, abia în octombrie 2016, prin intermediul RADP, în cadrul ştrandului Sun s-a reuşit amenajarea cu 3,3 milioane de lei a bazinului olimpic din incinta bazei de agrement. Această amenajare a constat în acoperirea bazinului olimpic cu un balon presostatic cu triplă membrană. Municipalitatea declara că acesta ar fi primul pas în concretizarea unui parc acvatic. Cu toate acestea Emil Boc a explicat de ce nu s-a reuşit, de peste un deceniu, demararea lucrărilor la mult promisul aquapark şi care ar fi soluţiile financiare.
”Avem un blocaj uriaș la Sun din cauza unei magistrale de gaz, o conductă subterană. Acea problemă poate să fie până la urmă surmontată, dar există și o a doua problemă. Este magistrala de la Transelectrica ce traversează parcela de teren necesară Aqua-parkului. Pentru mutarea acesteia sunt necesare mai multe avize și costă aproximativ 500 de mii de euro. Acești bani ar trebui să fie suportați de consiliul local. Pe locul unde trebuie deviată magistrala de gaz este o proprietate privată și ne va trebui acordul acelui proprietar pentru a modifica traseul acelei magistrale. După obținerea tuturor avizelor aș prefera să facem o ofertă unui investitor privat să suporte costurile și să facă un aquapark. Clujul s-a schimbat, cererea pentru un aquapark este serioasă. Cred că dacă am scoate la licitație am primi și oferte pentru acest proiect. Solicitări din partea clujenilor există”, a declarat Emil Boc.
Pai dacă în 10 ani nu a reuşit să obţină acordul proprietarului pentru a modifica traseul magistralei de gaz, la cum merg treburile prin primărie probabil că nici în următorii 10 ani nu se va reuşi acest lucru.
Dar după modelul Sălii Polivalente unde municipalitatea a decis, la scurt timp de la inaugurare, extinderea capacităţii acesteia de la 7.500 la 10.000 de locuri, edilul doreşte o nouă investiţie, de această dată într-un parteneriat public privat pentru construirea unui bazin olimpic la Baza Sportivă Gheorgheni.
”Facem toate demersurile legale ca la Baza Sportivă din Gheorgheni, pe un teren adiacent să se poată construi un bazin olimpic. S-ar preta foarte bine un astfel de proiect. În proiectul inițial a fost conceput un bazin de polo, dar nu a fost acceptat deoarece costurile erau foarte mari. Atunci printr-un parteneriat public-privat putem face un bazin și sunt convins că un privat va găsi o soluție pentru a realiza acest proiect. Este una dintre alternativele pe care le avem pentru că acea destinație este doar sport și agrement, nu se poate face altceva acolo. Este o soluție să avem o concesionare în viitor pentru realizarea unui bazin de înot, complementar cu baza sportivă. Odată cu acest proiect ar putea fi create și locuri de parcare suplimentare. Bazinul ar urma să fie amenajat într-o locație limitrofă actualei baze sportive, acolo unde primăria mai deține încă teren”, a afirmat Emil Boc.
Ziar de Cluj ţine să îi aducă aminte primarului Emil Boc declaraţia din 2016 când a fost lansat în dezbatere publică bugetul local.
“Urmează să transformăm ştrandul Sun într-un aquapark modern prin resurse proprii şi prin acoperirea bazinului olimpic cu un balon care să îi poată asigura funcţionarea şi pe timp de iarnă. Am asigurat resursele financiare la RADP pentru ca acest lucru să se întâmple începând cu 2016, să înceapă transformarea ştrandului Sun într-un aquapark modern şi să realizeze acoperirea cu balon. De asemenea, în incinta complexului va fi amenajat un patinoar”, a declarat Emil Boc în ianuarie 2016.