Politica

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a vrut să depună la prezidiu un panou de protest la adresa lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, dar Marcel Ciolacu i-a făcut un gest ferm și Ungureanu a plecat de lângă prezidiu

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, joi, de la ora 12, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu, transmite Agerpres. Miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Ciolacu au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind aviz pozitiv. Noul premier nu are vreo emoție, matematica parlamentară arătând că guvernul are aproape 60 de voturi în plus față de necesar. Pentru învestire este nevoie de 234 de voturi, iar PNL, PSD și minoritățile au 292.

Interesant este faptul că, înainte de începere lucrărilor în plen, deputatul USR Emanuel Ungureanu a vrut să depună la prezidiu un panou de protest la adresa lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, dar Marcel Ciolacu i-a făcut un gest ferm și Ungureanu a plecat de lângă prezidiu.

https://www.facebook.com/cameradeputatilor/videos/3394535577466954/

Conform programului, premierul desemnat Marcel Ciolacu își prezintă programul de guvernare şi lista Guvernului. Apoi vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile. Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă. AUR şi USR au anunţat că vor vota împotrivă. Rămâne de văzut dacă parlamentarii UDMR vor susţine sau nu la vot Guvernul.

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Lista membrilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu este:

* prim-ministru – Marcel Ciolacu;

* viceprim-ministru – Marian Neacşu (propus de PSD);

* viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu (propus de PNL);

* ministrul Finanţelor – Marcel Boloş (propus de PNL);

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (propus de PSD);

* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea (propusă de PSD);

* ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu (propusă de PNL);

* ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr (propus de PSD);

* ministrul Educaţiei – Ligia Deca (propusă de PNL);

* ministrul Culturii – Raluca Turcan (propusă de PNL).

* ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu (propusă de PNL);

* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea (propus de PSD);

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu (propus de PSD);

* ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea (propus de PNL);

* ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (propus de PSD);

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu (propus de PSD);

* ministrul Energiei – Sebastian Burduja (propus de PNL);

* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi (propus de PSD);

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia (propus de PSD);

* ministrul Mediului – Mircea Fechet (propus de PNL).