Politica

Deputatul statuie vivantă al USR, Iulian Bulai, l-a șuntat de indemnizație pe proaspătul membru al Academiei Române, ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, pe motiv de turnătorie. Reacția Mitropoliei

Întâmplare fără precedent în istoria Academiei Române! Unul dintre membrii săi, recent primit în rândul academicienilor, ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a ajuns să nu mai primească indemnizația de merit pentru că unul dintre controversații deputați ai USR, Iulian Bulai, s-a opus, refuzând să voteze pentru.

”O abținere. O abținere cât zece voturi pentru. Doar atât a fost necesar pentru ca un membru al Academiei Române să nu primească indemnizație de merit. De fapt, primul membru al Academiei Române care nu primește indemnizație de merit. Pentru că a fost o sursă a Securității și a dat note informative. Și nu și-a recunoscut niciodată fapta, ci mai mult a încercat să se transforme din opresor în victimă.”, se laudă Bulai cu isprava sa din poziția de președinte al Comisiei de Cultură din Parlamentul României.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a reacționat la acuzațiile lui Bulai și îl acuză de ”asasinat moral, ar în același timp și o nedreptate făcută cititorilor prin deformarea şi falsificarea unui adevăr istoric”.

”În contextul apariției în presă a unor afirmații denigratoare la adresa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei prilejuite de alegerea Înaltpreasfinției Sale ca membru de onoare al Academiei Române la data de 15 septembrie 2021, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului face următoarele precizări:

1. Reluarea fără discernământ a unor calomnii la adresa Mitropolitului Andrei acuzat de a fi colaborat cu Securitatea este un asasinat moral, dar în același timp și o nedreptate făcută cititorilor prin deformarea şi falsificarea unui adevăr istoric.

2. Este de datoria noastră să readucem aminte faptul că Mitropolitul Andrei şi-a prezentat pe larg episodul dramatic al hărţuirii de către Securitate, în volumul său de memorii S-au risipit făcătorii de basme, iar afirmațiile din el sunt pe deplin confirmate de documentele CNSAS.

Presa, care are o mare responsabilitate față de informarea corectă a cititorilor, va ști că prin preluarea necritică și fără o analiza a informației, nu face altceva decât a-i condamna la noi suferinţe tot pe aceia care au fost victime ale regimului comunist.”, e mesajul transmis de Arhiepiscopie.

Anterior, Iulian Bulai explicase, cu mândrie tălâmbă (vorbim despre prostoiul neo-marxist care a declarat că Fecioara Maria este ”o mamă surogat”), cum s-a opus la acordarea unei indemnizații de merit unui membru al Academiei Române, cel mai înalt for academic al țării, bazându-se doar pe propria judecată și neluând în seamă o sentință a judecătorilor.

”O abținere. O abținere cât zece voturi pentru. Doar atât a fost necesar pentru ca un membru al Academiei Române să nu primească indemnizație de merit. De fapt, primul membru al Academiei Române care nu primește indemnizație de merit. Pentru că a fost o sursă a Securității și a dat note informative. Și nu și-a recunoscut niciodată fapta, ci mai mult a încercat să se transforme din opresor în victimă. CNSAS a dat verdict de colaborare, dar decizia a fost anulată după ce legea 187/1999 a fost declarată neconstituțională. Decizia CNSAS a fost anulată „pe procedură”, dar notele informative rămân probe la dosar.

Gabriel Andreescu, cunoscut publicist anticomunist, scria în 2007, în Ziua, că preotul Andrei Andreicuț a fost racolat pentru posibilitățile sale de a „penetra în intimitatea elementelor fost greco-catolice”. Și continuă Andreescu: „Notează drumul unui obiectiv al Securității în blocul unde locuiește o fostă călugăriță greco-catolică, îl denunță pe superiorul uniților din Germania pentru Apelul său către românii din străinătate, califică greco-catolicismul o mișelie etc. Andreicuț a ajutat si la urmărirea slujitorilor romano-catolici. Într-o informare din luna august 1985, el denunța un preot catolic care ținea cursuri de catehizare cu copiii sau nepoții unor credincioși, «iar preotul respectiv îi notează în registrele lor cu numele maghiarizate»”.

Fostul preot Andrei Andreicuț este astăzi ÎPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscop de Cluj și membru al Academiei Române.

Din dosarele CNSAS rămân faptele: recrutarea, angajamentul, notele informative semnate olograf, numele conspirativ primit.

M-am abținut pentru că eu cred în asumarea trecutului nostru și în decizii care încearcă să transparentizeze trecutul comunist al României. Cred de asemenea că nu putem înainta în democrația noastră, alocând premii și indemnizații de merit către opresori ai regimului comunist.

PS: în calitate de președinte al Comisiei de Cultură, sunt membru în comisia interinstituțională care acordă indemnizații de merit la recomandarea uniunilor de creație sau a Academiei Române. Trebuie să particip de două ori pe an la ședința de acordare a acestor indemnizații. Ședințele se țin la Academia Română și sunt prezidate de către președintele instituției. Ieri a avut loc ședința în care m-am abținut la propunerea de acordare a indemnizației de merit către ÎPS Andrei Andreicuț.

PPS: înaintea ședinței de ieri, dl. Varujan Vosganian a propus schimbarea regulamentului de votare. Anume eliminarea principiului unanimității la vot și înlocuirea acestuia cu un vot majoritar. Pentru a fi validată, propunerea are nevoie de confirmarea Secretarului General al Guvernului, deci propunerea nu a putut fi aplicată de ieri.

Dar DA, în 2021, se dorește schimbarea regulamentelor pentru a premia informatori ai Securității.”, a scris Bulai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *