AnalizaPolitica

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, ne spune un ”pupu mare” despre salvarea industriei românești prin plafonarea prețului energiei și în cazul industriei mari. Răducule, vezi că statul e proprietarul a 90% din piața energiei, poate ”produce” mai ieftin, fără tot felul de căpușe pe parcurs, și nu mai e nevoie de praf în ochi cu plafonarea prețului

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin a inițiat un amendament, alături de alți parlamentari PNL, pentru plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kwh și în cazul industriei mari din România.

Adică s-au gândit și ei să arate că au ceva activitate parlamentară și au vorbit să-i audă electoratul lor la fel de plafonat (era să scriem mintal) ca ei. Problema cu energia vine din lanțul de căpușe de ”băieți de-ai lor, dăștepți” din sistem. Cei care cică sunt operatori de energie. de primă instanță, de intermediară instanță, de penultimă instanță, de ultimă instanță – toți cei care umflă prețul prin comisionare.

Ori aici este absurdul situației și minciunii pe care ne-o tot vând acești politicieni de cumetrie: Statul român este producător de energie, este transportator, este și livrator – este proprietar majoritar a tot ce mișcă-n țara asta ca în domeniul energetic: direct și indirect, prin acțiuni. În loc să ni se arunce în ochi praful cu plafonarea, mai bine ar scoate de pe traseul energiei până la beneficiar toate căpușele. Dar cum să-ți scoți propriii amici din afaceri? Deocamdată, de specula cu energia profită fix indivizii care au ocupat Statul ca un grup infracțional organizat.

Oricum, ne bucurăm, că la spartul târgului a constatat și Radu Moisin că ”prețul mediu al energiei electrice s-a triplat pentru agenții economici în ultimul an”.

dar ca să nu moară-n neștiință derutatul clujean Radu Moisin, pentru o mai bună înțelegere a situației în care se află producătorii de energie, trebuie să-i amintim de Ordonanța de Urgență a Guvernului (său) nr. 27/2022,  unde se precizează clar că  prețul lunar de vânzare a energiei electrice care depășește 450 de lei/ MWh va fi impozitat cu 80%. La începutul anului trecut (doi zero doi unu, Răducule), prețul mediu al unui MWh era de 284 de lei. Un an mai târziu după ce Guvernul tău a decis liberalizarea pieței la energie, MWh a ajuns să coste peste 1.000 de lei, ajungându-se și la 3.000 de lei MWh.

Ce a încercat statul să facă prin impozitarea cu 80% a prețului mai mare de 450 de lei pe MWh? Să pună punct speculei, iar agenții economici să nu mai împovăreze consumatorii. Cu toate acestea însă, realitatea este alta, luând în considerare faptul că liberalizarea pieței din 2021 a fost momentul perfect pentru ”băieții deștepți” să declanșeze speculă cu energie, prin achiziționarea anticipată a energiei produsă de companiile statului. Distribuitorii achiziționează energia de la intermediari (băieții deștepți), care au plătit deja energia în avans de la companiile de stat, cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica și CE Oltenia, care așa s-a scumpit, mult, artificial.

  • Așa-i când fie se gândește cu curul și se fac legi pe genunchi, fie, în mod intenționat, Grupul Infracțional Organizat aflat la guvernare, face pe ”salvatorul”, Răducule, dar favorizează speciulanții. Fiecare cu parandărătul lui, nu-i așa? Unii prin salarii mari, alții pentru mite salariale, voi de voi, sunteți fericiți și ne luați pe boi de proști.

Căci OUG-ul dat de Guvern pune pe butuci producția de energie prin masă lemnoasă (biomasa), în contextul în care prețul de producție este dublu. Evident, și producția pe biomasă ar putea fi profitabilă, dar 1MWh va trebui să fie vândut mult mai scump, ceea ce ar duce la o creștere a prețului curentului.

EXEMPLU: ca să produci 1 MW prin arderea lemnului te costă 800 de lei, iar prețul în piață este de 1.200 de lei. Scădem cei 450 de lei stabiliți în OUG, iar diferența de 750 este impozitată cu 80%, adică 600 de lei merg la stat. Adunând prețul de producție (800 de lei) cu banii care vor merge la stat (600 de lei) rezultă 1400 de lei, prețul cheltuielilor producerii a 1MW, adică s-a mers în pagubă cu 200 de lei.

Biomasa era văzută ca energie alternativă, dar a ajuns să nu mai fie rentabilă deoarece nu se poate încadra în prețul de 450 de lei.

Căci, plafonând prețul de producție la acel standard, producătorii nu se pot încadra în el și vor fi nevoiți să închidă. Adică statul român scoate de pe piață pe cei care produc prin metode prea scumpe și rămân doar cei care se încadrează la 450 de lei per 1 MWh, adică hidro, cărbune și eolian. Producătorii nerentabili o să dispară, în contextul în care tehnologia lor de a produce curent era prea costisitoare. De asemenea, oricât de multă speculă ar fi, statul român intervine și ia 80% peste 450 de lei și îl dă cică înapoi populației. populația fiind doar România bugetară.

Haosul cu prețul la energie a fost ”controlat” de către ministrul Energiei, LIBERALUL Virgil Popescu, care a creat cele mai bune condiții pentru ca băieții deștepți să se reinventeze. Cu toate acestea, oficialul român a ieșit în față cu Ordonanța 27 și s-a pozat în rolul justițiarului care a început lupta împotriva acestora prin impunerea unei sancțiuni de 5% din cifra de afaceri.

  1. ”La art. 16, se introduce un alineat nou, alin. (7), cu următorul cuprins: Vânzarea succesivă a unor cantități de energie electrică sau gaze naturale de către traderi sau furnizori cu activități de trading, în scopul vădit de a crește prețul, se sancționează de către ANRE, cu amenda de % din cifra de afaceri.”

Adică bla-bla-bla-bla…

Printre cele mai importante companii de trading de la noi din țară sunt Tinmar Energy SA, Met Energy Romania SA, Energy Distribution Services SRL, Renovatio Trading SRL și Getica 95 Com SRL.

Și Guvernul Ciucă i-a ”lovit” de nu s-au mai putut aduna dintre bani pe ”băieții deștepți” din energie, când a introdus pragul de 1.300 de lei/MWh, până la care se va face decontarea, în contextul în care costurile de producere a energiei, în special în cazul Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt de 10 ori mai mici. PRIN URMARE, dacă acum se vinde energie cu 1.000 de lei/MWh, din cauza pragului propus de Guvern, prețurile se vor alinia către 1300 lei/MWh pentru a fi decontate de către statul român.

Curat deșteaptă plafonare, Coane Rădulică! Mai vino și tu cu un rând de plafonare – doctrină liberală, care va să zică!

Cine a provocat această criză?

  • Statul român prin companiile sale: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia. care dețin monopolul producției și care au vândut energia anticipat, la prețuri care sunt exagerate.
  • Aceste creșteri de prețuri nu se vor tempera și vor continua să crească și în perioada următoare, iar cei care vor avea de suferit sunt consumatorii, în contextul în care a fost redus plafonul de la 300 kwh la 255 kwh.
  • Statul român a dovedit încă odată că nu poate controla funcționarea eficientă a propriilor structuri, de acest lucru profitând din plin ”băieții deștepți.”

Așa că gargara lui Radu Moisin este simplă gargară.

Hai, și ”pupu mare” și ”pupu mic”!