Politica

Deputatul clujean Steluța Cătăniciu, “vedetă” în Raportul MCV

Raportul MCV publicat de Bruxelles miercuri reprezinta un regres fata de documentul similar din ianuarie anul acesta, a declarat și procurorul general Augustin Lazar. Din păcate, Clujul are neplăcuta surpriză de a-și vedea un ales menționat în acest Raport: deputatul ALDE Steluța Cătăniciu fiind datăexemplu de “așa nu”. Chiar dacă nu este nominalizată explicit, Cătăniciu este ușor de identificat în exemplul dat de Raport:

“De asemenea, există alte trei cazuri de parlamentari ale căror mandate au fost confirmate în urma alegerilor de la sfârșitul anului 2016, în ciuda faptului că aceștia fac obiectul unei interdicții de a ocupa o funcție eligibilă timp de trei ani, ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive. Agenția Națională de Integritate a informat parlamentul în februarie 2017, dar parlamentul nu a luat încă măsuri pentru a soluționa aceste trei cazuri”, se spune în proaspăt publicatul Raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare.

Unul dintre parlamentarii în cauză este deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu, „beneficiară” a unui verdict al Agenţiei Naţionale de Integritate, confirmat definitiv de instanţa de judecată, de conflict de interese în perioada în care era consilier local, urmare căruia Cătăniciu are interdicţia de a ocupa orice funcţie eligibilă timp de trei ani. Reamintim că actualul deputat ALDE a fost în conflict de interese în 2009, când, în calitate de consilier local, a votat o Hotărâre de Consiliu Local în favoarea unei persoane juridice pe care Cătăniciu o reprezenta în calitate de avocat.

Deşi în februarie ANI a sesizat comisia juridică a Camerei Deputaţilor, solicitând invalidarea mandatului de deputat al lui Cătăniciu, comisia (din care Cătăniciu făcea parte, actualmente fiind chiar vicepreşedinte al comisiei) a respins, prin vot, solicitarea ANI.

Faptul că parlamentul a validat mandatele celor trei aleşi în ciuda unor hotărâri judecătoreşti definitive şi nu a luat nicio măsură nici în cazul altor trei parlamentari care s-au procopsit, la rândul lor, cu hotărâri judecătoreşti definitive pe teme de integritate în cursul anului 2017, a determinat CE să considere drept neîndeplinită Recomandarea 9 – „Parlamentul ar trebui să dea dovadă de transparență în procesul său decizional cu privire la acțiunile întreprinse în urma hotărârilor definitive și irevocabile având ca obiect incompatibilități, conflicte de interese și averi ilicite pronunțate împotriva membrilor săi”.

Comisia cere explicit sancţiuni pentru parlamentarii aflaţi în asemenea situaţii. “Rapoarte privind MCV succesive au subliniat întârzieri și incoerențe în aplicarea de sancțiuni pentru parlamentarii considerați a fi incompatibili sau în conflict de interese ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive cu privire la un raport elaborat de Agenția Națională de Integritate”, se spune în textul Raportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *