In vizor

Audieri încheiate cu urmărire penală: procurorul Mihaiela Moraru Iorga, trasă la răspundere pentru dosarul lui Walter

Scris de 485

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de procuroarea anticoruptie Mihaiela Moraru Iorga, pe care o acuza ca a ajutat, “in sensul ingreunarii cercetarilor si tragerea lui la raspundere”, un inculpat cercetat intr-un dosar aflat pe rolul DIICOT, pe numele caruia fusese emis un mandat european de arestare.

Mihaiela Moraru Iorga este acuzata de infractiunile de favorizarea faptuitorului si de fals intelectual in forma continuata (patru acte materiale). 

Care sunt acuzatiile DNA, potrivit unui comunicat publicat miercuri: 

 • In conditiile in care fata de un inculpat cercetat intr-un dosar aflat pe rolul DIICOT au fost emise mandatul european de arestare si cererea de dare in urmarire internationala, aceasta, “la rugamintea expresa a acestuia, l-a ajutat, cu intentie directa, prin acte comisive si omisive, in scopul ingreunarii cercetarilor si tragerea lui la raspundere penala”.
 • Acest inculpat care ar fi fost ajutat de procuroare era cercetat de DIICOT Ploiesti pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, instigare la spalare de banilor.

Prin ce l-ar fi ajutat pe acest inculpat Mihaiela Moraru Iorga, in perioada 2015 – iunie 2017:

 • a purtat discutii informale, in afara cadrului legal, cu persoana urmarita international si a dat curs solicitarii acesteia de a-i acorda ajutor, asigurandu-o ca va administra mijloacele de proba corespunzatoare,
 •  a purtat discutii informale cu intermediari ai aceleiasi persoane, in biroul sau din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a stabili modalitatea in care poate fi ajutata,
 • a efectuat unele activitati de ancheta in afara unui cadru legal, in paralel cu urmarirea penala derulata de procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiesti, legal investiti cu exercitarea actiunii penale impotriva persoanei respective,
 •  a solicitat efectuarea unor demersuri de identificare si, ulterior, de preluare nelegala spre solutionare, a unui dosar inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, aflat in lucru la un alt procuror, prin inducerea in eroare ca instrumenteaza o cauza mai veche si care priveste aceleasi fapte.

Dupa preluarea acestui dosar, Mihaiela Moraru Iorga, spun procurorii DNA, “a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile si fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infractionala a persoanei protejate” si “nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiza, dupa predarea acestuia de catre expertii desemnati”. 

In plus, aceasta ar fi invocat “in cuprinsul a patru ordonante de prelungire a masurii controlului judiciar a imprejurarii, neadevarate, ca raportul de expertiza nu a fost finalizat (in conditiile in care acest raport de expertiza fusese intocmit, depus la suspecta la data de 17 octombrie 2016 si chiar aceasta dispusese prin ordonanta stabilirea cuantumului onorariului final si achitarea contravalorii expertizei, in cea mai mare parte din fondurile Directiei Nationale Anticoruptie).

DNA precizeaza ca procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocata din functie printr-un ordin al procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie din 5 iulie 2017, avizat favorabil de catre Sectia pentru procurori din cadrul C.S.M.

La data de 27 septembrie 2017, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat insa provizoriu executarea Ordinului nr. 301/05.07.2017 emis de Procurorul Sef al DNA.

În prezent, procurorul Moraru Iorga Mihaiela este reîncadrata provizoriu în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Reamintim că aceasta a fost eliminată de Kovesi din DNA, împreună cu procurorul Dan Țuluș  la începutul lunii iulie a acestui an. 

 
 


ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 17 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE