In vizor

Deputatul clujean Adrian Oros face ciorba de caine reincalzita

Dupa noua luni de taiat frunze la caini in Parlamentul Romaniei, deputatul clujean Adrian Oros iese la inaintare cu un proiect de lege copiat.

In 2007, senatorul Marius Marinescu, pe vremea aceea la Partidul Conservator, initia exact acelasi proiect de lege. Dupa ani de plimbat intre Senat si Camera Deputatilor, proiectul a ajuns sa fie adoptat, insa sub cu totul alta forma. Daca la inceput propunea microciparea cainilor si se impotrivea cu putere eutanasierii, in forma sa finala, proiectul a ajuns sa admita eutanasierea in 14 zile.

“Proprietarii, detinatorii temporari ai cainilor, persoane fizice si persoane juridice de drept public sau de drept privat, adaposturile publice si ale asociatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor care dau spre revendicare si adoptie caini, au obligatia sa ii inregistreze in Registrul de evident a cainilor cu stapan.

Unitatile medical-veterinare inregistrate, care efectueaza actiunea de microcipare a cainilor au obligatia de a comunica Registului de evidenta a cainilor cu stapa, in termen de 5 zile de la data implantului, numarul de microcip”, scrie in legea lui Marinescu.

Senatorul propunea ca acesti caini sa fie returnatiu in teritoriu, nu sa fie eutanasiati: “Acest lucru se poate realiza prin transformarea centrelor de exterminare a cainilor, a celui mai bun prieten al omului, in centre de protectie a animalelor”, isi motiva Marinescu initiativa. Adica exact ce propune clujeanul Adrian Oros acum.

Pasat de o camera la alta

Proiectul a fost adoptat de Senat in 12.12.2007, insa a fost uitat in Camera Deputatilor timp de aproape patru ani. In 2011, Camera Deputatilor a facut un compromis si a lasat la latitudinea administratiilor locale decizia eutanasierii.

Numai ca la acea vreme, PNL si PSD, aflate in plina campanile electorala, au sesizat legea la Curtea Constitutionala, care “sanctioneaza doar lipsa de previzibilitate a legii, determinate de inexistenta unei ordini de aplicare a acestora – ordine care, in mod essential, ar trebui sa consacre Solutia eutanasierii numai in ultima instanta – si a unor proceduri  clare si precise de care autoritatile publice sa fie tinute in aplicarea solutiilor preconizate”. Prin urmare, legea s-a intors la Senat pentru reexaminare in ianuarie 2012, unde s-a plimbat intre comisii mai bine de un an. In luna martie a acestui an, a fost, in sfarsit, adoptata de Senat, dar sub o alta forma: in text nu se mai gaseste deloc solutia eutanasierii, nici macar ca ultima solutie.

Pana saptamana trecuta, proiectul a stat cuminte in Camera Deputatilor, unde si-a asteptat votul decisiv. Pe 10 septembrie, insa, primeste votul si ultima modificare: cainii fara stapan care nu sunt revendicati in 14 zile lucratoare de cand ajung in adaposturi pot fi eutanasiati. Adica exact opusul legii de la care s-a pornit.

Astazi, un grup de 30 de parlamentari din toate gruputile politice, cu exceptia UDMR, a atacat, din nou, la Curtea Constitutionala proiectul de lege. Anuntul a fost facut chiar de Marius Marinescu, cel care a initiat, in 2007, legea pe care acum o contesta. Diferenta este ca varianta initiala, propusa de el, nu admitea, sub nicio forma, eutanasierea.

O idee veche de 6 ani

Ieri, deputatul  Adrian Oros a venit cu ideea prea putin inedita, care spune ca:

“Inregistrarea şi identificarea cainilor se va face prin implantarea unui microcip, de catre un medic veterinar cu drept de libera practica,organizat in conditiile legii.

Unitatile medicale veterinare inregistrate care efectueaza actiunea de microcipare a cainilor au obligatia de a comunica la Registrul de Evidenţă a Cainilor cu Stăpan, in 5 zile de la data implantului, numarul de microcip”.

Pana la ora publicarii materialului, Adrian oros nu a putut fi contactat pentru declaratii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *