In vizor

Deputatul Adrian Dohotaru solicită suspendarea autorizației de mediu a rampei de gunoi de la Pata Rât. Suprafața admisă a fost depășită demult

Deputatul USR, Adrian Dohotaru solicită Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Cluj să dispună suspendarea autorizației de mediu pentru platforma temporară de deșeuri de la Pata Rât, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca.

Exact cum a scris și Ziar de Cluj, RADP nu a respectat prevederile autorizației de mediu, acesta fiind un motiv suficient pentru suspendarea autorizației.

“Vă adresez această solicitare având în vedere că RADP Cluj-Napoca nu a respectat prevederile autorizaţiei de mediu menţionate, încălcările acestora fiind grave şi repetate, cu efecte extrem de dăunătoare asupra mediului înconjurător şi asupra condiţiilor de viaţă ale persoanelor care locuiesc în vecinătatea rampei”, a scris Adrian Dohotaru, în cererea transmisă astăzi către APM Cluj.

Incendiile repetate din ultimii doi ani au dus la poluarea masivă a aerului în vecinătatea rampei, dar și în oraș. La ultimul incendiu, care a avut loc luna trecută, mirosul era atât de puternic încât se simțea în aproape tot orașul.

Citește și:

Rampa de gunoi de la Pata Rât a luat foc de 25 de ori într-un an și jumătate. Poliția doarme, nu a găsit niciun vinovat

“Afirm că au fost încălcate aceste prevederi şi condiţii din autorizaţia de mediu deoarece în intervalul 2017-2018 au avut loc mai mult de 25 de incendii ca urmare a aprinderii deşeurilor stocate pe platforma operată de RADP Cluj-Napoca, 5 dintre ele fiind înregistrate după ultima revizuire a autorizaţiei. Aceste incendii au generat o gravă poluare a aerului, apei și a solului, ceea ce conduce la concluzia că nu au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea şi evitarea riscului de poluare, ci acest risc s-a materializat în repetate rânduri”, se mai arată în cererea deputatului USR.

Un aspect foarte grav, semnalat de către Adrian Dohotaru este depășirea suprafeței admise a rampei temporare.

Citește și:

Capacitatea rampei temporare de gunoaie de la Pata Rat, depasita cu 30%. Primaria incearca sa stearga urmele ilegalitatii?

“Suprafața admisă pentru depozitarea deșeurilor a fost depășită. Potrivit măsurătorilor topografice, rampa RADP ocupă 36.000 de metri pătrați, deși a fost autorizată pe 18.000 de metri pătrați. Suprafața de colectare a deșeurilor este autorizată pe 9200 de metri pătrați, dar s-a extins cu aprox 30%, pe 12.000 metri pătrați. Având în vedere stadiul de realizare a CMID şi cantitatea de deşeuri stocată deja pe platforma RADP, a devenit evident că depozitarea aceastora pe această platformă va fi una definitivă întrucât va fi imposibilă preluarea de către CMID a tuturor deşeurilor care vor fi stocate până la darea sa în funcţiune. O astfel de depozitare definitivă este interzisă de autorizaţia de mediu. Vă solicit să aveţi în vedere şi faptul că platforma RADP se află la o distanţă de mai puţin de 1.000 m de zonele de locuit din Pata Rât (dintre care unele au fost amplasate în această zonă chiar de către autoritățile locale)”, a mai scris deputatul în cerere.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) nu este gata nici acum, deși lucrările au început încă din 2011.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *