In vizor

Denisa și Marian, doi copii sărmani din Huedin, au nevoie de o căsuță pentru a nu ajunge pe stradă! Cu ajutorul clujenilor inimoși, povestea dramatică a unei familii poate avea un final mai fericit

Denisa și Marian sunt doi copii sărmani care, de un an și jumătate, de când tatăl lor i-a scos afară din casă, locuiesc doar cu mama lor foarte bolnavă, în condiții foarte dificile, în chirie, într-o cămăruță mică, fără apă curentă sau bucătărie. Cele trei suflete trăiesc doar din pensia de handicap a mamei și din alocațiile copiilor, așa că situația lor ar fi fost una imposibilă dacă Daciana Loi, o profesoară sufletistă din Huedin, nu i-ar fi luat în grija sa. Pe lângă ajutorul lunar pe care îl acordă acestei familii (alimente și lucruri de strictă necesitate), Daciana se preocupă acum și de rezolvarea situației lor locative.

În curând, cei doi copii, împreună cu mama lor, vor fi evacuați din cămăruța unde locuiesc, așa că binefăcătoarea lor a reușit să le încropească o căsuță foarte modestă care trebuie însă terminată cât mai curând, înainte ca familia să ajungă, în urma evacuării, în stradă:

„Cu ajutorul Beep Community și al vostru, oameni cu suflet bun, am reușit să construim o căsuță (O cameră, nu mai mult) cam până în acest stadiu. 

Lucrările au fost oprite de ceva vreme pentru că ne-a părăsit meșterul, iar altul nu am mai găsit până acum. De azi… avem ceva speranțe. Totuși, mai este încă mult de lucru, multe de reparat la ceea ce s-a făcut. Însă, nu ne pierdem speranța. Pentru că în curând va trebui să părăsească acea cămăruță unde stau acum, ne dorim să terminăm căsuța cât mai repede. Cine ne poate ajuta cu orice din cele necesare construcției, e binevenit în rândul oamenilor cu suflet bun.

Vă mulțumesc tuturor celor care ne ajutați să împlinim vise”, a scris Daciana Loi, pe pagina sa de Facebook.

Ziar de Cluj a prezentat, și în urmă cu 6 luni, cazul tulburător al celor doi copii nevoiți să locuiască, împreună cu mama lor bolnavă, într-o cămăruță fără baie sau curent electric. Clujenii sufletiști au răspuns în iarnă apelului umanitar și au întins o mână de ajutor pentru ca această familie să aibă o viață cu ceva mai bună. Acum, prin intermediul Dacianei Loi, cei care doresc le pot oferi celor doi micuți un acoperiș doar al lor deasupra capului și condiții de trai puțin mai bune decât cele cu care au fost obișnuiți până acum:

„Cei doi copii merg la școală, Marian are 5 ani și Denisa are 8 ani. Marian e la grădiniță, Denisa e în clasa I, la noi la liceu. Fata e pasionată de școală, plânge dacă nu merge la școală! Mama nu lucrează, e în pensie de boală, o pensie foarte mică. Nu știu dacă are 35 de kg, are și handicap mintal accentuat, dar e foarte responsabilă cu copiii, are tije în amândouă picioarele și e tot timpul prin spital, dar e tot timpul cu copiii după ea! Ea nu își părăsește copiii o clipă! Numai cât sunt la școală! Stau în chirie, chiria le-o plătesc eu, dar pe o cameră unde nu au avut nici curent. 

La casa aceasta pe care o construim fundația era făcută, până să îi iau eu în grijă. Ei aveau fundația și mama tot timpul asta a zis, că ea acolo își dorește. E de 17 mp, foarte mică. Și eu îi ajut, nu eu construiesc. Eu ajut cu materiale și ce mai este nevoie. Căsuța este ridicată și e făcut scheletul pentru acoperiș. Meșterul pe care l-am avut ne-a părăsit, ne-a cerut banii în avans, i-am dat un avans, dar apoi a cerut toată lucrarea și i-am spus că doar când e gata și a plecat! Nu am mai găsit meșter o perioadă, până l-am găsit pe cel de acum. Eu am două case în construcție în acest moment, aceasta și încă una, care e tot a unei fetițe din grija mea. Tăticul acelei fetițe și-a construit casa lui și acum îl ajut să și-o termine și el vine și lucrează și dincoace. Le îmbinăm. Mi-a spus: «Doamnă, dumneavoastră mă ajutați aici, eu vin și lucrez dincoace gratis!»

Am materialele pentru acoperit, mai îmi trebuie doar ceva tablă, trebuie un geam, două uși, una de exterior și una de interior, plus interiorul casei: șapă de ciment pe jos, parchet, pereții interiori. Acum nu îmi pun problema de tencuit exterior, măcar să o ridic, să o acopăr, să o închid, ca să pot să îi mut acolo, pentru că, într-o lună de zile, familia aceasta va fi evacuată! Trebuie cât de cât terminată, nu finisată! 

Ce am făcut până acum am realizat împreună cu Beep Community, o asociație care mă sprijină foarte mult, o asociație umanitară a unui fost elev de-al meu care chiar mă sprijină mult și, ce am făcut până acum, el m-a ajutat! Și Crăciuneii, evident! Mai am încă ceva bănuți de la el, eu tot sper că vor apărea și alte donații, pentru a putea finaliza căsuța”, a explicat Daciana Loi, pentru Ziar de Cluj.

Cei care doresc să o ajute pe Daciana Loi în demersul său de a oferi o casă unei familii sărmane care altfel riscă să ajungă pe stradă, o pot face donând în contul Asociației Umanitare «Dreptul la viață” Huedin: RO50BTRLRONCRT0282041001 sau RO97BTRLEURCRT0282041001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *