Din oras

Delegatie clujeana la Aeroportul Ostrava, Cehia, pentru sfaturi in privinta proiectului de transport intermodal

O delegatie oficiala formata din consilieri judeteni și reprezentanti ai Aeroportului International „Avram Iancu” Cluj au efectuat o vizita la Aeroportul Ostrava, in regiunea Moravia-Silezia, din Cehia, pentru un schimb de experienta legat de proiectul intermodal. Delegatia clujeana a avut ca scop principal vizitarea terminalului aero-feroviar de la Aeroportul International Leoš Janáček din Ostrava, precum si realizarea unui schimb de experienta cu autoritatile regionale si locale din Cehia, in domeniul transportului intermodal.

Ostrava este al treilea oras ca populatie din Republica Ceha, insa din luna aprilie a anului 2015, este primul oras din aceasta tara care beneficiaza de un proiect privind transportul intermodal implementat, investitie realizata cu precadere din fonduri europene. Implementarea unui sistem de transport intermodal in cadrul acestui aeroport, a insemnat asigurarea unei legaturi feroviare regulate intre oras si aeroport (prima de acest fel din Republica Ceha), care poate deservi atat trenuri de pasageri cat si de marfa.

Desi Aeroportul International Leoš Janáček a inregistrat in anul 2014 doar 298.000 de pasageri (comparativ cu Aeroportul International Cluj care a inregistrat 1.180.000 de pasageri), eforturile realizate de autoritatile regiunii Moravia-Silezia si de Aeroportul Ostrava, pentru implementarea transportului intermodal in regiune, subscriu recomandarilor europene in domeniul transportului sustenabil si vor conduce in timp la cresterea competitivitatii aeroportului si a numarului de pasageri inregistrati.

In cadrul intalnirii avute cu Guvernatorul Regiunii Moravia Silezia domnul Miroslav Novak și alti reprezentanti ai acesteia, dar și cu conducerea Aeroportului Ostrava, consilierul judetean Alexandru Coroian, in calitate de reprezentant ai consilierilor judeteni participanti, a facut o scurta prezentare a judetului Cluj, a subliniat importanta transportului intermodal pentru judet in contextul dezvoltarii Aeroportului International „Avram Iancu” Cluj. De asemenea, acesta a apreciat in mod deosebit realizarile Regiunii Moravia Silezia și ale Aeroportului Ostrava avand in vedere ca transportul intermodal este una din prioritatile Comisiei Europene pentru dezvoltarea regionala.

Directorul General al Aeroportului International „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat la randul sau:

“Doresc sa multumesc in primul rand Guvernatorului Regiunii și Aeroportului International Ostrava pentru primirea pe care ne-au facut-o si pentru disponibilitatea aratata in prezentarea investitiilor realizate recent in domeniul transportului intermodal. Proiectul investitional in infrastructura de transport de care beneficiaza aeroportul si orasul Ostrava, dar si intreaga regiune, este unul din cele mai moderne din Europa si este cu siguranta un exemplu de urmat pentru toate aeroporturile din Romania, inclusiv Aeroportul International Cluj. Consilierii judeteni care au facut parte din aceasta delegatie oficiala au fost deosebit de impresionati de profesionalismul si determinarea reprezentantilor acestei regiuni in a se alinia la standardele europene si de investitiile realizate la Ostrava, in cea mai mare parte din fonduri europene”.

Totodata, in cadrul programului SAFEGUARD 2015, Aeroportul Leoš Janaček Ostrava impreuna cu reprezentantii regiunii au pregatit un vast și complex exercitiu antitero pentru delegatia oficiala de la Cluj. Scenariul prezentat, precum și mobilizarea masiva atat a autoritatilor cehe, cat și a reprezentantilor aeroportului, au demonstrat gradul de pregatire, implicarea și profesionalismul acestora.

Foto:monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *