Politica

Declarație interesantă a premierului Cioloș, în contextul acuzațiilor de plagiat care o vizează și pe Laura Codruța Kovesi: “Plagierea doctoratelor afectează imaginea sistemului de învăţământ doctoral”

Prezent azi dimineață la Cluj-Napoca, la deschiderea anului universitar de la UMF Cluj-Napoca, premierul Dacian Cioloș a făcut o declarație extrem de interesantă în contextul acuzațiilor de plagiat care o vizează și pe Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție.

”Pe partea de educaţie mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului de formare, în primul rând de formare doctorală care are nevoie de o recredibilizare. Avem nevoie să luăm măsuri clare şi drastice în România în formarea doctorală pentru a nu compromite ceea ce se face bun. Din păcate, cu această problemă a plagiatelor, imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România riscă să fie afectată în Europa şi în lume, dacă nu luăm măsuri drastice, clare şi ferme. (…) E important să avem o abordare frontală legată de aceste riscuri de plagiat şi să trecem la o reevaluare a şcolilor doctorale astfel încât să eliminăm orice suspiciuni asupra şcolilor doctorale, să facem o separare clară între şcolile doctorale care produc ştiinţă şi cele care produc diplome de doctorat pe bandă rulantă”, a spus Dacian Cioloş.

Premierul susține că un doctorat trebuie să presupună o descoperire și muncă de cercetare nu traducerea din lucrări străine.

”Când vorbim de plagiat nu o lege poate defini ce înseamnă plagiat, ci cei care lucrează în cercetare şi care ştiu ce înseamnă a produce ceva nou şi a face să avanseze ştiinţa. Pe asta trebuie să ne bazăm toate şcolile doctorale, tot sistemul de cercetare. Ceva nou nu înseamnă a traduce ceva ceea ce a fost produs în altă parte, ci a găsi idei noi, argumentate cu argumente ştiinţifice şi a le pune într-o lucrare de doctorat”, a mai precizat Cioloș.

Cam același lucru l-a declarat azi, la Timișoara, președintele Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar 2016-2017: “Avem nevoie de proceduri rapide, clare, credibile pentru a-i sancționa pe cei care au plagiat. Un politician dovedit ca plagiator trebuie să dispară din spațiul politic”.

Reamintim faptul că, săptămâna trecută, deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că a participat, alături de alţi demnitari ai statului român, la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În urma autodenunţului a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual, prima persoana audiată fiind chiar parlamentarul, acesta precizând că ar fi ajutat-o pe Kovesi pentru că erau prieteni.

În replică, Codruţa Kovesi a precizat : „Nu doresc să intru în dialog cu inculpatul Ghiţă Sebastian. Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiţă Sebastian”.

Procurorul şef al DNA a precizat că nu va cere CNATDCU să-i reanalizeze lucrarea, susţinând că cine o contestă poate face sesizare.

„Eu am fost verificată în anul 2012 de Comisia Naţionaţă de Etică, am fost audiată într-o comisie din care au făcut parte mai mulţi profesori, m-am prezentat la audieri şi am adus probe şi s-a dat verdict definitiv acum patru ani. Teza mea este corectă şi am toate probele. Una dintre probe este certificatul de căsătorie. Mi se reproşează că Laura Codruţa Kovesi a copiat-o pe Codruţa Lascu. Teza mea este corectă, o teză pe care am muncit-o. am lucrat şapte ani, am multe articole publicate şi o sa le vedeti în acestă teza. Eu, care am o teză corectă, să mă duc să spun „Verificaţi aceasta teză!”, când eu ştiu că este corectă. Cine contestă să vină să facă sesizare”, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la Europa Fm.

Acest argument folosit de Kovesi în favoarea ei, și anume acela că ar fi citat lucrări ale sale mai vechi, semnate cu numele Lascu, este contestat de către Mugur Ciuvică, care susține pe site-ul kovesiplagiat.wordpress.com, că: “Numele ”Lascu” nu apare în primele două părți ale lucrării de doctorat. În 442 de note de subsol ale lucrării numele Lascu apare în 6 (șase) note. Dacă Kovesi și-a copiat propriile lucrări fără să citeze, aceasta înseamnă că s-a autoplagiat. Potrivit Art. 21 al Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică modificată și completată, autoplagiatul și plagiatul reprezintă în egală măsură abateri de la normele de conduită.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *