Anchete

Decizie socanta a judecatoarelor Curtii de Apel, Vasile si Cont, care au taiat 90 la suta din daunele primite de Aurel Muresan, inculpat si arestat pe nedrept in dosarul Gazeta. Ce spune jurnalistul Liviu Man

Scris de 2270
Judecătorii Curții de Apel Cluj i-au acordat lui Aurel Mureșan, inculpat pe nedrept în dosarul Gazeta și achitat definitiv, daune morale de numai 20.300 € și daune materiale de 10.360 RON, de 10 ori mai puțin față de suma estimată la Tribunalul Cluj unde Mureșan a primit sentință pentru 147.500 € și 285.520 RON.
Este de neînțeles de ce un judecător al statului român aflat la o instanță superioară alege să taie în carne vie despăgubirile stabilite de o instanță inferioară, mai ales că Aurel Mureșan a făcut șase luni de arest preventiv degeaba fiind purtat apoi 12 ani pe drumurile României ca să-și dobândească achitarea.
Jurnalistul Liviu Man, fondatorul si proprietarul saptamanalului de investigatii Gazeta de Cluj, considera decizia ca fiind rusinoasa, dar si ca ea transmite un mesaj periculos. Cui?

“Decizia de astazi a Curtii de Apel Cluj care a fost data de doamnele judecator Vasile si Cont, doamna Vasile fiind sotia sefului DNA Cluj, Ionut Vasile, este o rusine pentru justitia clujeana.

Fata de daunele acordate de Tribunal, judectoarele de la Curte au decis sa taie despagubirile cu 90 la suta. Vreau sa remarc “celeritatea” Curtii de Apel Cluj care, intr un singur termen, azi, a dat o solutie la un dosar care a stat pe rolul Tribunalului Cluj timp de 4 ani, ba mai mult, au si publicat decizia in aceeasi zi.

Parerea mea este ca aceasta decizie a fost data azi pentru ca joia viitoare Tribunalul trebuie sa se pronunte cu privire la daunele pe care eu si firmele mele le-am cerut statului roman, deci e o forma de presiune asupra judecatorului de fond care trebuie sa pronunte in cauza mea”, sustine Liviu Man.

Decizia de azi poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

Iata si solutia pe scurt:

Şedinţe
18.05.2022
Ora estimata: 09:00
Complet: 2A
Tip solutie: Schimbat în parte
Solutia pe scurt: Admite în parte apelul declarat de pârâtul S.R. prin M.F. împotriva Încheierii civile din 25.09.2018 şi împotriva Sentinţei civile nr. 841 din 13.12.2021 ale Tribunalului Cluj, Secţia Civilă, pronunţate în dosar nr. 2448/117/2018, şi admite în parte apelul declarat de D.I.I.C.O.T. Cluj-Napoca, Secţia Civilă, în contra Sentinţei civile nr. 841/13.12.2021, pronunţată de Tribunalul Cluj, Secţia Civilă în dosar civil nr. 2448/117/2018, pe care le schimbă în parte, după cum urmează: Admite excepţia inadmisibilităţii cererii reclamantului având ca obiect obligarea pârâtului S.R. prin M.F. la plata de daune morale cauzate prin privarea de libertate în perioada 30.10.2006 – 23.03.2007, în temeiul răspunderii civile delictuale prev. de art. 1349, art. 1373 NCC. Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune cu privire la cererea de obligare a pârâtului la plata de daune morale pentru arestarea preventivă. Obligă pârâtul Statul Român prin M.F. la plata către reclamantul M.A. a următoarelor sume cu titlu de despăgubiri: – 14.300 EURO, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale pentru privarea de libertate nedreaptă în perioada 30.10.2006 – 23.03.2007; – 6.000 EURO, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale pentru durata nejustificat de lungă a procesului penal; – 10.360 lei cu titlu de daune materiale, reprezentând beneficiul nerealizat pe perioada 30.10.2006 – 23.03.2007. Obligă pârâtul S.R. prin M.F. să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare prevăzută de art. 1 alin. 3 din O.G. nr. 13/2011, calculată asupra sumelor mai sus menţionate, începând cu data pronunţării prezentei decizii şi până la plata integrală a sumelor. Respinge restul pretenţiilor din cererea reclamantului. Menţine dispoziţia din sentinţa apelată referitoare la cheltuielile de judecată. Respinge ca nefondat apelul declarat de reclamantul M.A., în contra Sentinţei civile nr. 841/13.12.2021 a Tribunalului Cluj, Secţia Civilă, pronunţată în dosar civil nr. 2448/117/2018. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare. Calea de atac se va depune la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18 mai 2022.
Document: Hotarâre    18.05.2022


ULTIMA ORĂ

 • Acum 39 mins Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 1 hour Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 2 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 2 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 3 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 4 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 5 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 7 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 18 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE