Justitie

Decizie ȘOC a instanței în celebrul dosar „HIDRA”, ancheta despre care s-a spus că a propulsat-o pe Laura Codruța KOVESI în funcția de procuror general. Curtea de Apel Cluj a desființat sentința dată în fond

Decizie neașteptată a instanței în celebrul dosar „Hidra”, cel care vizează mafia fierului vechi de la Combinatul Siderurgic Hunedoara. Curtea de Apel Cluj a desființat sentința dată în prima instanță, prin care membrii grupării au fost condamnați la peste 120 de ani de pușcărie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Cluj, Adrian Dănilă, dosarul mafiei fierului vechi de la combinat este trimis a doua oară spre rejudecare. 

Trimis în judecată în 2007 şi având aproape 50 de inculpaţi, dosarul „Hidra” a fost o primă mare lovitură dată mafiei fierului vechi din judeţ. Pe lângă asta, rechizitoriul a fost instrumentat de nume devenite sonore în mediul judiciar, respectiv Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror la DIICOT – Sibiu și comisarul șef Traian Berbeceanu. În urma succesului anchetei, Laura Codruţa Kövesi a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, iar comisarul șef Traian Berbeceanu a devenit şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, fiind desemnat și polițistul anului. 

120 de ani de pușcărie 

În fond, dosarul s-a judecat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, instanță care i-a condamnat pe 17 inculpați la un total de 120 de ani de pușcărie. Pe lângă ei, alţi aproape 30 de indivizi au primit pedepse de închisoare cu suspendare. Infracţiunile pe care le-ar fi săvârşit acoperă, aproape, întreg Codul Penal. De la tentativă de omor, constituire de grup infracţional organizat, până la furt calificat sau dare de mită, toate se regăsesc în dosarul „Hidra”. Hotărârea tribunalului nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel de procurori și inculpați. 

Judecata a continuat la Curtea de Apel Cluj, instanță care a decis că dosarul trebuie reluat de la zero.

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT, de partea civilă Administraţia Finanţelor Publice şi de către inculpaţii RAG, DF, RFV, RN, RB, BDN, JRD, VSM, BCC, GAC, BIO, PAG, GNA, DGA, TVD, MFC, RGF, CAG, BM, CEN, IG şi AG împotriva sentinței penale nr. 7/F/05 februarie 2018 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi extinzând efectele apelurilor inculpaţilor şi cu privire la inculpaţii MS, RG, ND şi AC, o desfiinţează în întregime şi trimite cauza spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj. Cauza a fost trimisă în instanţă în 2007 şi s-a judecat mai bine de 10 ani doar pe fond. 

„Hoții erau organizați ca o structură militarizată”

Operaţiunea „Hidra” a fost coordonată în vara anului 2006 de Traian Berbeceanu şi Laura Codruţa Kovesi. Atunci, peste 40 de hunedoreni au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv în dosarul reţelelor de infractori care s-au îmbogăţit de pe urma furturilor din Combinatul Siderurgic Hunedoara. 

Reamintim că, la debutul anchetei, procurorii susţineau următoarele: „În municipiul Hunedoara, în anul 2004, s-a constituit un grup infracţional organizat, având ca lideri coordonatori pe inculpaţii Raita Andrei-Gheorghe (zis Endre, Calul sau Bulă) şi Ioniţă Gheorghe (zis Ghiţă Francezul). Grupul infracţional organizat a fost constituit în scopul comiterii de infracţiuni grave, în principal pentru a sustrage materiale feroase şi neferoase din incinta SC Mittal Steel SA Hunedoara şi pentru a obţine astfel profituri ilicite foarte mari prin valorificarea bunurilor furate la diferite centre sau de la persoane particulare care desfăşurau activităţi de colectare ilegale. În cea mai mare parte, atât fierul cât şi aliajele şi materialele neferoase sustrase erau revândute combinatului siderurgic, realizându-se astfel un circuit aparent legal, cu prejudicii foarte mari aduse societăţii sus-menţionate.” Ancheta mai dezvăluia disensiunile apărute între clanurile mafiote care s-au dezvoltat pe ruinele combinatului, dar şi conflictele dintre aceştia care au culminat cu scandaluri şi bătăi stradale. Mai mult de atât, hoţii de fier vechi erau organizaţi până în ultimul detaliu, ca o structură militarizată, avându-i de partea lor pe cei care păzeau Combinatul. Zilnic, de acolo, se furau zeci de tone de fier vechi, care aduceau profituri uriaşe membrilor reţelei infracţionale organizate.

SENTINȚA DESFIINȚATĂ DATĂ ÎN FOND

În sentința desființată pronunțată de tribunalului bistrițean, cea mai mare pedeapsă de 14 ani de închisoare a primit-o Andrei Gheorge Raita, acuzat, printre altele şi de tentativă de omor calificat, urmat de Samson-Marin Varga, care a fost condamnat la 11 ani şi 6 luni. Alte 15 persoane au mai fost condamnate la pedepse de închisoare cu executare: Florin Dumitraş – 6 ani, Florin-Vasile Raita – 5 ani, Nicolae Raita – 8 ani, Bela Raita – 5 ani, Daniel-Nicoae Bădiţă – 8 ani, Romulus-Diomente Jelea – 5 ani şi 6 luni, Claudiu-Constantin Blăjan – 5 ani, Gheorghe Ioniţă – 5 ani, Aurel-Constantin Gordaş – 7 ani, Ioan-Olimpiu Bararu – 7 ani, Nicolae-Adrian Grozav – 5 ani, Augustin Iakab – 5 ani, Alin-Gabriel Cociş – 9 ani, Marius Barticel – 6 ani şi Ovidiu-Iuliu Mărginean – 5 ani şi 6 luni.

Pedepse de închisoare cu suspendare au primit următorii inculpaţi: Iosif Filip, Aurel Herban, Emanuel-Nicolae Constantin – 1 an, Nicolae Ursu, Florin-Claudiu Marin, Nicolae-Sorin Hanganu, Mihai-Sorin Micu, Sorin Moldovan, Gimi Rădulescu, George Abrani, Ştefan-Adi Dănăilă, Costel Andrei – 2 ani cu suspendare; Alexandru-Gheorghe Puiu, Claudiu-Ciprian Bica, Daniel-Florin Spinei, Victor-David Tămărjan, Antonio-Cosmin Bocşan, Gabriel Radu, Claudiu-Eugen Calu, Daniel-Constantin Vârtan, Dumitru Nechifor, Codruţ-Ovidiu Rostaş, Adrian-Cosmin Ursulescu, Vălean Gabor, Adrian-Mihai Nemeti, Costel Leoca – 2 ani şi 6 luni cu suspendare; Gabriel-Adrian Deac, Gheorghe-Florin Răcean, Iuliu-Ciprian Lukacs – 3 ani cu suspendare.

Un singur inculpat, Ioan Alexandru, a fost achitat de toate acuzaţiile. Şi alte persoane dintre cele condamnate în dosar au fost achitate pentru anumite fapte, cum ar fi darea de mită, lovire sau alte violenţe, fals în înscrisuri sau instigare la denunţ calomnios, unele ca urmare a intervenirii prescrierii. Alţi doi, Florea Ioan Eusebiu şi Stanciu Laurenţiu-Nicolae, au decedat în timpul procesului.

În aceeaşi sentinţă, inculpaţii au fost obligaţi la plata de despăgubiri civile către SC ArcelorMittal SA (fostă Mittal Steel SA, urmaşă a fostului Combinat Siderurugic Hunedoara). Cifrele în lei pleacă de la sume infime, de ordinul zecilor de mii de lei şi ajung, în cazul a doi inculpaţi, la peste 200.000 de lei şi la nouă milioane de lei. „Instanţa obligă inculpatul Marius Barticel, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC MM&S SRL Hunedoara, la plata sumei de 9.292.238 lei, aferentă cantităţii de 20.535.818 kg fier. Inculpatul Florin Dumitraş, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC F&M ME SRL Hunedoara, la plata sumelor de: – 226.353,74 lei, reprezentând contravaloarea cantităţii de 1.245.5500 kg scoarţă metalică sustrasă; – 250.464,85 lei, aferentă cantităţilor de 185.776 kg fier şi 1.069.225 kg scoarţă metalică, sustrase de alte persoane şi primite la centrul de colectare”, se arată în dispozitivul instanţei. Tribunalul bistriţean a mai dispus menţinerea sub sechestru a mai multor bunuri ale inculpaţilor, precum şi confiscarea unor sume de bani.

Sursa foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *