Editorial

Decât USL 2, mai bine anticipate!

La ora la care scriu aceste rânduri, luni seara, e blocaj total în negocierile pentru votarea unui guvern condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă. Un rezultat care era previzibil după ce președintele Iohannis l-a aruncat pe omul său de încredere într-o aventură politică cu șanse minime de reușită, respectiv guvern minoritar PNL și UDMR, cu excluderea USR din discuții și cu (cel mai probabil) o înțelegere secretă cu Ciolacu că PSD va vota noua construcție. De altfel, ați văzut cât de frumos a vorbit domnul președinte Klaus Iohannis despre PSD acum câteva zile. El, marele adversar al celor de la Peee Seee Deee!

Măcar acum lucrurile s-au limpezit dintr-un punct de vedere, aspect pe care mulți ziariști, printre care și subsemnatul, l-au semnalat încă de la izbucnirea crizei politice: Iohannis și Cîțu au forțat protocolul coaliției cu USR, pentru a-i împinge afară de la guvernare pe useriști. Motivele, le știu ei foarte bine, câteva intuim și noi: nu mai vor surprize gen Drulă – DNA, nu mai vor să dea Justiția pe mână nimănui, vor să împartă doar ei „cașcavalul” guvernării.

Bun, bun, am înțeles că asta își doresc, dar cu ce voturi s-au gândit că o să-și treacă guvernul minoritar? Pentru că vedem acum că premierul desemnat Ciucă nu are majoritate, a plecat fără nimic în desagă de la PSD. I-o fi păcălit oare Ciolacu pe Iohannis și pe cei din aripa PNL-Cîțu că le susține guvernul minoritar? Și pe urmă, în fața presiunilor interne din partid, Ciolacu să fi făcut un pas în spate și să fi venit cu cele 10 condiții care să fie incluse în programul de guvernare liberal? E un scenariu plauzibil și ăsta. Pentru că PSD nu pierde mare lucru dacă cumva printr-o minune se ajunge la anticipate. Ciolacu, Dâncu and company stau bine în sondaje, fără să fi făcut nimic notabil, și doar pe gafele lui Cîțu din ultimul an ar lua un scor bunicel, clar mai bun decât în toamna anului trecut.

Dar ce om de stat trebuie să fii – mă gândesc aici la Iohannis, că vorba aia, a fost votat de două ori de câteva milioane de oameni în cea mai importantă funcție, că de la Cîțu nu ai la ce să te aștepți – să dai foc unei coaliții majoritate de centru dreapta, și să vrei să pui în loc un guvern minoritar, aflat oricând la discreția PSD? Vedem acum, în toată splendoarea, cât de gol e „împăratul”, care este dimensiunea lui ca om politic! Sau ce, credea cumva că nu va îndrăzni nimeni să depună moțiune de cenzură și s-o voteze și că va rămâne PNL singur 3 ai la putere? La întrebarea firească, „pe ce s-a bazat președintele?”, singurul răspuns corect, vedem acum, este, „pe nimic”.

Nici anticipatele nu le poate declanșa Iohannis cu sufletul împăcat, pentru că PNL-Cîțu ar fi spulberat de către PSD și de AUR, și poate și de către USR. Și atunci de ce să provoci această criză politică în plin val patru al pandemiei – unul mai agresiv ca oricare altul, și în prag de iarnă? Vedeți dumneavoastră, dragi cititori, aici e o altă mare hibă a politichiei românești, și anume țara este guvernată în funcție de procentul din sondaje, nu în funcție de interesul românilor. Politicienii își fac calculele doar în funcție de ce pierd și ce câștigă ei, oamenii din țară sunt mai la coadă pe lista priorităților.

Amatorismul politic de Cișmigiu care-i domină pe emanații aripii Cîțu s-a putut vedea și la acest domn pe nume Dan Vîlceanu, metamorfozat ca prin minune din pesedist în liberal, și care a spus, citat de Adevărul, nici mai mult, nici mai puțin: să voteze USR-ul acum guvernul Ciucă și apoi să înceapă negocieri pentru o refacere a coaliţiei şi o revenire la guvernare, alături de PNL şi UDMR… Păi cine poate accepta așa ceva? „Treceți-ne acum guvernul că noi suntem băieți buni, am dovedit-o deja, v-am dat afară din guvern, dar gata, de-acum o să fim băieți gigea, puteți să ne credeți pe cuvânt”, ar zice liberalii, nu? Unde învață aștia politică, oameni buni, și, pe bune acum, ce fumează în pauze?

Dar vreau să vorbim în finalul acestui text și despre soluții reale la criza actuală. E clar că România are nevoie de un guvern majoritar responsabil care să gestioneze țara în aceste momente dificile cu mai multe crize suprapuse și cu un PNRR care așteaptă să fie implementat pentru a lua cele 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Dar, din ce vedem astăzi, după aventura de până acum a generalului Ciucă, și oricum am întoarce procentele partidelor din actualul parlament, nu se vede o soluție mai bună de guvernare decât coaliția PNL – USR – UDMR. Sau, dacă acest lucru nu se poate nicicum, mai bine să ne întoarcem la popor și să mergem la vot la anticipate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *