In vizor

De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că numele câștigătorului contractului pentru construirea primei etape a metroului va fi aflat la finalul anului. Lăsat să dea din gură în fața unui microfon prietenos, Emil Boc a afirmat că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor”. Primarul contrazice astfel termenul oficial din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), care este miercuri, 30 noiembrie. Adică azi, miercuri 30 noiembrie, data stelară. Adică a mințit așa cum o face, cu nonșalanță, în ultima vreme. Rămâne cum am prevăzut de la început: metroul clujean se va face la anul și extrem de mulți ani, către niciodată. Vom avea metrou a doua zi după ce vom avea clădire de Filarmonică, extindere tramvai până în Florești, Someș navigabil șamd – toate promisiunile de campanie neonorate pe care OSĂ le facă poate Emil, poate Boc.

Vorba activistului clujean, Szakats Istvan: ”În această ultima scenetă a Cacealmalei lui Emil cunoscută sub denumirea Metroum Napocensis ab Poeticianvl Emil Conditvm, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor”, când termenul oficial trecut în Sistemul Electronic de Achiziții Publice este de 30 zile și tocmai a expirat azi.

Iar eu țin să-mi scot pălăria în fața aceste insulte la adresa aritmeticii elementare în care 30 = 60 pentru că Macht hat Recht. Acest nivel de tupeu cu sânge rece, m-a costat o treime de bere, felicitări, Maestre!

Adică:

– am nimerit-o perfect că nu o să anunțe Emil niciun câștigător azi

– am nimerit-o perfect că o să scoată ceva șmekerie să amâne anunțatul până la sfârșitul anului

Dar MODUL în care o să facă asta, nu l-am nimerit-o. La faza asta, Maestrul m-a bătut la fantezie. Talento, Maestre. Categoria grea.

Dar care-i treaba? De ce nu a anunțat dumnealui nimica? N-o fost gata evaluarea? Evident că nu, dar e vorba de altceva aici. E vorba că așa scapă Emil de jihadul celor două firme de turci, a.k.a. procese grele pe milioane, pentru supra-ambiționarea sa patologică cu acest „proiect” de mare realizare verbală care totuși ne-a costat niște milioane pe SPPPF-uri. Dar cum scapă Măria-Sa de Turci? Poi, simplu. În SEAP zice așa:

  1. “Procedura de atribuire se desfașoară sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul ca semnarea contractului de proiectare și execuție lucrări se va face numai dupa semnarea contractului de finantare. Se estimează că perioada pe parcursul căreia se aplică clauza suspensivă este pana la 31.12.2022”
  2. „În cazul în care, indiferent de motive, ctr. de finanțare nu se va semna, Autoritatea Contractantă, după primirea notificării din partea autorităților competente cu privire la neacordarea finanțării, își rezervă dreptul de a anula procedura în condițiile în care nu există o altă sursă de finanțare”.

DEECI, iată planul.

Acum,

  1. când oricum nu exista nicio perspectivă ca să găsească bani pentru proiect (scriu și scrie și presa de asta de mai bine de-un an);
  2. când a venit ajunul să se taie încă 2.1 miliarde din PNRR (am scris de asta în iunie, dar abia acum s-a ajuns la tăiere);
  3. când, official, autoritățile clujene nu recunosc nimic, dar Tișe deja s-a scăpat că și Clujul e pe lista cu sacrificările din PNRR (acum 2 zile);

Devine extrem de clar că:

  1. nu există nicio șansă să fie semnat vreun contract de finanțare până la sfârșitul anului. De fapt nici până la capătul deceniului, dar mă rog.

Astfel,

  1. Boc a fost nevoit să lungească un pic cu anunțatul, până primește oficial „notificarea din partea autorităților competente cu privire la neacordarea finanțării”.

Astfel,

  1. el rămâne în „perioada pe parcursul căreia se aplică clauza suspensivă, recte 31.12.2022”

Și, DEEEECI (că-i fain la Cliuuuuj):

  1. purcede la „a anula procedura în condițiile în care nu există o altă sursă de finanțare”.

Și,

  1. Pa.

Dragi clujeni, scuze că v-am spoilerit.

Dar adevărul e că ce se întâmplă, se potrivește la milimetru cu ce am prezis azi primăvară. Mai puțin tupeistica de azi. Aici am fost depășit. M-a și costat.

Nu zic, și pe clujeni, în general. Eh, ce ne pasă?”