In vizor

De peste 7 ani, o Hotărâre de Consiliu nu e luată în serios la Cluj-Napoca. Escrocii cu mapă de pe străzi încă mai păcălesc oamenii

O Hotărâre de Consiliu Local din anul 1999, modificată în 2010, ar fi trebuit să alunge din oraș escrocii care umblă pe străzi sau bat la ușile oamenilor cerând bani pentru așa-zise cauze umanitare. Mulți clujeni au fost păcăliți de talentul oratoric al unor măscărici cu dorință de îmbogățire. Cum facem diferența între o cauză reală de caritate și una falsă?

Metodele de lucru ale celor care au făcut din escrocrarea clujenilor de bună credință o profesie sunt variate: abordează oameni insistent pe stradă, bat la ușile apartamentelor și inventează povești despre copii bolnavi, familii cărora le-a ars casa și alte dezastre. Speculează chiar și cazuri de nenorociri reale, pe care, chipurile, vor să le îndrepte. ”Păcălitorii” cu mapa se folosesc de acte și legitimații false pentru a obține bani nemunciți. Printre atâția escroci ambulanți, ONG-urile care fac acte de caritate adevărate se remarcă prin faptul că respectă regulile impuse de municipalitate. Este vorba de o veche Hotărâre de Consiliu Local despre care reprezentanții Primăriei spun că încă mai e în vigoare. 

Fundațiile serioase nu colectează bani pe stradă

Am aflat și noi despre această Hotărâre de Consiliu Local – care datează din 1999 – în dimineața zilei de marți când am văzut că în Piața Muzeului era montat un afiș al Fundației Dezvoltarea Popoarelor și în apropiere o domnișoară oferea pliante trecătorilor cu informații despre copiii de la Pata Rât. Cei care ar fi dorit să dea bani din buzunar erau îndrumați să se înscrie în programul de donatori prin debit bancar. Investigând cu de-amănuntul situația, am înțeles că Primăria nu le permite să adune banii direct de pe stradă și că pentru Fundație e mai convenabil așa. 

”Este o Hotărâre de Consiliu Local, pentru că într-o vreme erau foarte mulți pe stradă care cereau bani pentru tot felul de cazuri și au fost tot felul de discuții, și s-a dat o hotărâre care interzice adunarea/primirea de bani în spațiul public. La Untold a fost târgul ONG-urilor și acolo am avut urnă cu donații. Deci, în spațiu organizat se poate. Sub forma în care lucrăm noi este un program de debit direct în parteneriat cu ARC-ul (Asociația pentru Relații Comunitare n.r). Se încheie contracte de debit direct pe o perioadă de timp, persoana stabilește suma și se poate încheia oricând dorește persoana respectivă. E o formă de fundraising care pe noi ne ajută să acoperim alte nevoi decât cele acoperite prin proiecte. De exemplu, avem 26 de bebeluși pe care îi susținem cu lapte praf și scutece. În plus, pe noi ne ajută forma asta de fundraising pentru că e o sumă care vine lunar. Și e o chestiune de transparență, pentru că până la urmă despre asta povestim. În martie anul trecut am început acest program de debit direct”, ne-a explicat Alexandrina Kiss, director al Filialei Cluj, Fundația Dezvoltarea Popoarelor.

Ne surprinde că mai există fundații corecte deoarece – chiar dacă nu mai vedem acum pe stradă atât de mulți escroci cu mapa ca în urmă cu aproximativ 2-3 ani pe strada Memorandumului în apropierea magazinelor – fenomenul fundațiilor obscure și lacome încă nu s-a disipat, doar s-a mai diminuat.

Cum ”lucrează” escrocii în cartierele clujene

ONG-urile care țin la reputația lor și nu se fac stăpâni pe banii colectați nu îți vor bate la ușă, în schimb escrocii profită de orice ocazie pentru a cere bani. În apropierea sărbătorilor importante, cu precădere, merg în blocuri și bat la fiecare ușă. Unii clujeni îi cunosc deja și se feresc să deschidă, alții le mai cad în plasă. În Mănăștur, cu precădere, locatarii blocurilor aud destul de des bătăi în ușă și pe vizor văd câte o persoană sau două cu o mapă. Oamenii nu deschid fiindcă știu deja la ce să se aștepte. Dar unele bătrâne singure le mai dau bani. Niciun cartier nu e ”scutit” de invazia celor care, în numele unor cauze umanitare, de fapt cerșesc pentru propriul buzunar.

Precauția e cea mai bună pază când ne întâlnim cu situații incerte

Ca să știm cum ne ferim de escroci și când e cazul să donăm ca să facem un bine cuiva, trebuie să ne documentăm cu privire la fundația în numele căreia vin colectorii de fonduri. Dacă situația e destul de incertă când suntem abordați și nu avem suficiente informații, e mai bine să amânăm actul caritabil. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj are câteva recomandări în acest sens pentru clujeni.

”Recomandăm cetățenilor să fie precauți și să nu dea curs solicitărilor venite din partea unor persoane care se recomandă a fi reprezentanți ai unor fundații umanitare. Chiar dacă li se prezintă diverse documente (autorizație, chitanțier, etc.), este posibil ca acestea să fie falsificate. Astfel, celor care doresc să facă acțiuni caritabile, pentru a nu a deveni victime ale unor înșelăciuni, le recomandăm să ia legătura cu fundațiile/asociațiile umanitare înregistrate și să depună personal banii/bunurile pe care vor să le doneze.

În situația în care întâlnesc persoane care derulează astfel de acțiuni, în privința cărora planează suspiciuni de înșelăciune, recomandăm cetățenilor să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție” ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *