Din oras

DE NESPUS: Bișnița cazărilor la Cluj cu ocazia UNTOLD. Festivalul cazărilor la festivalul muzicii pe stick

Scris de 1318

Mai e puţin şi ne treim din nou cu UNTOLD că ne închide circulaţia pe străzi şi accesul în spaţiile publice. Un nume devenit embelematic pentru orașul Cluj. La fel de emblematic ca și prețurile usturătoare ale acestei perioade, mai ales când vorbim despre închirieri de apartamente în regim hotelier. „Ospitalierii” clujeni se răzbună cum pot şi ei pe festivalieri.

 • Pentru un sejur de trei nopți în Cluj-Napoca, în perioada festivalului UNTOLD, ediția 2022, prețurile pentru o cameră dublă pornesc de la aproximativ 500 de euro, într-un hotel de trei stele (exemplu: Hotel Olimp) și ajung până la aproape 5.000 de euro, în regim privat.
 • Potrivit booking.com, un apartament cu un singur dormitor, de 60 de metri pătrați, situat la trei kilometri de centrul orașului, se închiriază în zilele 4-7 august cu 4.950 de euro.
 • Dacă vreți să închiriați un apartament cu două dormitoare, pentru cele trei zile de festival, va trebui să scoateți din buzunar cel puțin 1.000 de euro.
 • Un apartament mai mare, cu trei dormitoare, se închiriază în perioada 4-7 august, cu 1.500 de euro și poate ajunge până la 2.700 de euro.
 • În cazul în care căutați să închiriați o vilă, cazarea pentru trei nopți vă poate costa peste 4.600 de euro. De exemplu, o casă cu 4 dormitoare, 4 băi și un living, situată la un kilometru de centrul orașului, se închiriază în perioada UNTOLD cu 4.633 de euro.
 • Pe Airbnb oferta e ceva mai variată. Și prețurile ceva mici în unele cazuri: de la 3.000 de lei/apartamentul întreg pentru două persoane, dar în funcție de condiții și amplasare, prețurile urcă și în acest caz dincolo de 5.000 de lei pentru 3 nopți.

Cererea este uriașă, vorbim despre persoane venite din peste 100 de țări în 2021, chiar dacă a fost pandemie. Hotelurile și căminele studențești puse la dispoziția festivalierilor s-au umplut, iar prețurile, în funcție de mofturile fiecăruia, au ajuns între 2.400 lei și 4.000 lei pentru camerele de hotel, respectiv 2.400 lei și 3.300 lei la cămine.

Nici cu proprietarii de apartamente nu ne este rușine! Aceștia nu s-au lăsat mai prejos, sumele cerute pentru patru-cinci nopți de cazare au egalat hotelurile clujene. Ca răspuns al cazărilor pe Booking, pe care lumea deja le cunoaște și le cam evită (din cauza multor ţepe încasate), cei mai mulți și-au pus la dispoziție apartamentele pe cunoscuta platformă Airbnb, devenită foarte populară în ultimii ani.

Airbnb, noua modă. Oferte la ora actuală:

Piața Airbnb-urilor din Cluj dispune de peste 300 de apartamente din care poți alege. De la camere, garsoniere, la apartamente cu 4 camere, modeste sau de lux, situate în centru până în zonele limitrofe, pe Airbnb găsești de toate, pentru toţi, peste tot. Prețurile diferă în funcție de aspectul interior, locație, dotări, nesimţire și nu în ultimul rând, perioada selectată.

De dragul documentării, am dat și noi o căutare printre oferte.

Nu am selectat o dată anume, însă am selectat lunile aprilie/mai, pentru o perioadă de o săptămână (7 nopți). Suma medie pentru închiriere este de 345 lei/noapte. Ofertele se prezintă astfel – o cameră poate fi închiriată începând de la 60 lei/noapte (cu baie comună) sau 72 lei/noapte (baie proprie), iar pentru un apartament întreg 90 lei/noapte, până la 525 lei/noapte.

Unele oferte, precum cea din urmă, oferă discount-uri pentru șederă lungă, altele includ taxe de curățenie/servicii sau chiar toate cele trei.

Untold 2022 se va desfășura între 4-7 august. La selectarea acestor date pe platforma Airbnb, căutările, deja, se înjumătățesc – ajung la un număr de 175 variante disponibile. Iată câteva dintre ofertele de nerefuzat ale bișnițarilor clujeni în perioada festivalului. Noi am selectat 4 nopți, cu check-out în data de 8, deoarece, în data de 7 august, festivalul încă are loc până dimineața următoare… adică cine merge cu bagajul după el pe arenă?

Până la urmă, Untold-ul e Untold, iar oamenii sunt DE NESPUS de dornici să îi ajute pe cei care râvnesc după o petrecere pe cinste. Doar că totul are un preț, iar distracția, de obicei, ne costă cel mai mult…

Bine, pe lângă prețurile exorbitante pentru puțin confort, cei care participă la festival trebuie să aibă și grija țepelor.

Spre exemplu, în 2019, un individ a fost cercetat penal pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune. A dat țeapă unui număr de 21 de persoane – a încasat bani pentru falsă cazare la Untold, apoi i-a mințit pe cei mai puțin norocoși cu diverse pretexte, iar oamenii au rămas cu buza umflată. Acesta a provocat un prejudiciu de 30.551 lei și 550 euro, pe care oamenii nu i-au mai văzut înapoi.

”Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca au identificat şi reţinut pe 11 septembrie, pentru 24 de ore, un bărbat de 34 de ani din municipiul Cluj-Napoca” – se arăta în comunicatul IPJ Cluj. ”Bărbatul este cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune – 21 de acte materiale, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal. În fapt, bărbatul este bănuit că în perioada 27 ianuarie – 24 iunie 2019, folosind anunţuri prin internet privind închirierea unor apartamente cu ocazia festivalului Untold 2019, a indus în eroare mai multe persoane de la care a încasat diverse sume de bani, promiţându-le închirierea unor apartamente pe perioada festivalului. La momentul în care părţile vătămate s-au prezentat la adresa respectivă, folosindu-se de diferite pretexte mincinoase, bărbatul nu le-a mai pus la dispoziţie apartamentele. Prejudiciul cauzat de acesta se ridică la suma 30.551 de lei şi 550 de euro şi nu a fost recuperat.”

Și nu este singurul care și-a încercat norocul. Înșelăciuni s-au mai produs folosindu-se de bilete false sau oferte de apartamente prin anunțuri false pe diverse platforme.

CITEȘTE: Proprietarii clujeni de imobile, acuzați de țepe de către cei care caută chirii pentru Untold

Să vedem cum arăta oferta de cazare Untold 2021 pensiune

Va oferim cazare in Cluj-Napoca, zona rezidentiala linistita la 15-20 min de mers pe jos de centru si zona parcului central unde este accesul la Untold. Camerele disponibile sunt cu 2,3,4 paturi individuale de 90x200cm iar in caz de nevoie se pot uni cate doua in sistem matrimonial. Toate camerele au baie proprie. Mai oferim bucatarii pentru gatit si preparat cafea/ ceai, iar in curtea resortului aveti loc de parcare si filigorie pentru stat afara precum si un spatiu verde cu pomi fructiferi. Pretul listat este pe loc de cazare si se poate rezerva astfel:
1. TW2 – Camera cu 2 paturi 600 lei/noapte x 4 = 2400lei pentru 4 nopti
2. TW3 – Camera cu 3 paturi 900 lei/noapte x 4 = 3600lei pentru 4 nopti
3. TW4 – Camera cu 4 paturi 1100 lei/noapte x 4 = 4400lei pentru 4 nopti
Inchiriem doar in calup de 4 nopti. Pentru rezervare este necesar un avans de minim 50% din valoare care este nereturnabil. Perioada de rezervare este 4-8 august 2021.

Sau, un alt anunt, publicat ieri, arăta astfel:

Chirie pentru Untold: Dau in chirie 3 camere (11 locuri) la casa pe perioada Untold la doar 5 minute de mers pe jos de Cluj Arena. Detalii la telefon.

ANAF nu știm ce păzește la Cluj

În 2016, ANAF înștiința proprietarii că vor intensifica cercetările în Cluj-Napoca având în vedere creșterea considerabilă a activității economice cu ocazia festivalului. Iar 2016, era doar a doua ediție. Un an mai tărziu, ANAF anunța că „vizează în special apartamentele închiriate pe durata ”evenimentelor culturale care vor avea loc în municipiul Cluj-Napoca, sau cu alte ocazii”, proprietarii „au obligaţia să înregistreze contractul din închiriere la organul fiscal, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractul între părţi. O dată cu înregistrarea contractului se depune şi declaraţia privind venitul estimat/normă de venit. Sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi veniturile obţinute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv”. Mai ușor de zis decât de făcut…

Spunem asta pentru că în 2017, instituția a răspuns la întrebarea „câte documente de acest fel au fost declarate” – doar 102 contracte au fost înregistrate la Finanțe. Restul „au uitat”. Nu trebuie să fim analiști profesioniști ca să înțelegem că numărul biletelor vândute, cu cel al apartmentelor închiriate (chiar și în condițiile în care existau grupuri de 4-6 persoane/apratament), nu se pupă.

Nimic nu e gratis, mai ales când vorbim de Untold

Variante alternative se găsesc chiar pe site-ul organizatorilor. Aici putem observa cum 2 cămine studențești sunt puse la dispoziția celor ce sunt mulțumiți dacă au un pat pe care să se întindă la finalul unei nopți lungi. Contra cost, evident. După un calcul rapid, cele două cămine cer echivalentul la 160 lei, respectiv 220 lei per noapte, de persoană. Ori 640 lei/880 lei pe doar patru nopți într-un cămin.

Pentru cei și mai puțin pretențioși, există varianta camping-ului.

Colina Camping este un exemplu. Se plătește cortul (personal/închiriat) sau locul rulotei. Prețurile pornesc de la aproximativ 500 lei/2 persoane, dublu pentru 4 persoane pentru corturile personale. Cele închiriate se situează între circa 740 – 1.140 lei și vin la pachet cu saltele gonflabile/saci de dormit, perne sau măsuțe. La rândul lor, aceștia oferă gratuit facilități precum apă de la robinet sau cafea și ceai, acces la toalete, dușuri cu apă caldă și piscină, internet și locuri pentru încărcare de telefoane.

La urma urmei, omul va încerca să profite mereu. Unii până la pragul nesimţirii. Iar cei ce vor doar să se distreze, plătesc, fiindcă nu au de ales… distracţia costă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 9 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 11 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 11 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 12 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 12 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 13 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 14 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 15 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 16 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 17 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE