Din oras

De la Washington, Holocaustul pare ignorat de autoritatile clujene

Reprezentantii Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington sustin necesitatea crearii unui Muzeu dedicat evreilor in tara si atentioneaza autoritatile din Cluj-Napoca pentru neimplicarea in intelegerea trecutului.

17.000 de evrei au fost deportati din Cluj-Napoca, Gherla si Dej in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Reprezentantii comunitatii evreiesti din municipiu sustin ca primul monument dedicat Holocaustului din Cluj-Napoca va fi creat de abia in 2014. Reprezentantii Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, care au sosit la Cluj-Napoca pentru a-i invata pe dascali sa predea tragedia evreilor,  sustin ca autoritatile locale nu-si fac treaba, iar ca in Romania ar trebui creat un Muzeu al Holocaustului.

In urma recensamantului din 1938, Romania a avut o populatie de 759.000 de evrei.

“Cred ca un muzeu al Holocaustului, sau mai degraba un muzeu al istoriei evreilor din Romania, care sa cuprinda o sectiune larga despre Holocaust ar fi foarte binevenit”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, directorul Arhivelor Internationale ale Holocaustului, din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Radu Ioanid (foto dreapta).

Reprezentantii comunitatii evreiesti din Cluj sustin ca cei peste 17.000 de evrei deportati din localitate vor avea un monument de abia in 2014. Cu toate acestea, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, singurele placute comemorative sunt amplasate pe sinagoga de pe strada Horea, iar in oras nu exista alt monument in memoria evreilor clujeni disparuti in Holocaust.

“E un lucru foarte grav, dupa parerea mea, cu atat mai mult cu cat evreii din Ardealul de Nord au fost deportati de jandarmeria maghiara si asasinati de germani. Deci, in acest caz, autoritatile romane nu au nicio responsabilitate. In alte orase din Romania, spre exemplu la Bucuresti, exista un mare monument al Holocaustului, la Iasi exista o serie de placi comemorative legate de pogromul de la Iasi, deci pot sa va spun foarte sincer, ca cineva la Cluj nu-si face datoria”, a atentionat reprezentantul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington.

Reprezentantii comunitatii evreilor din Cluj-Napoca sustin ca un posibil monument va fi ridicat in municipiu in 2014, in conditiile in care au fost depuse mai multe solicitari in acest sens in ultimii 10 ani.

 “Amplasamentul nu e stabilit inca, dar va fi un monument al Holocaustului in imaginatia lui Lövith Egon. A fost visul lui sa faca un astfel de monument pe care il vom realiza impreuna cu Primaria; ei ne ajuta cu investitia, noi facem operatiunea, cu proiectare, cu constructie. Depinde de posibilitati, insa ar fi foarte bine ca monumentul sa gaseasca locatie. Cererea pentru monument a fost depusa in repetate randuri, ultima data acum doi ani, pe vremea primarului Apostu”, a explicat Robert Schwartz, reprezentantul comunitatii evreiesti din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *