Reportaj

De doi ani se pot baza pe o masa calda. Macar o data pe saptamana

Vasile nu are o casa, doarme in parc, cand are noroc si nu-l prinde politia. Maria spune, cu ochii in pamant, ca are doi copii care asteapta masa de azi ca pe Mos Craciun. Danut nu mai sta la adapostul de noapte al municipalitatii pentru ca a indurat prea multa bataie acolo. Mainile ii tremura pe caserole, iar fata ii transpira cand bea cu pofta din sticla cu apa rece pe care a primit-o de la o straina careia i s-a facut mila de el. “Sunt om al strazii; n-am pe nimeni, in afara de Dumnezeu. El e tot ce mi-a mai ramas” spune un barbat ce se chinuie sa citeasca din Biblie. Nu munceste, n-are unde, si doarme sub podul de la Polus Center.

Cu totii asteapta la coada, in Piata Muzeului, portia de mancare calda pe care o primesc gratis, o data pe saptamana. Pentru ei, joia e zi de sarbatoare, e ziua in care orice rau pare mai mic, pentru ca astazi, oricat de banal ar suna, mananca.

Ma bucur de masa asta ca de o minune. In rest, sa va spun drept, caut prin gunoaie. Cand gasesc cate ceva, mananc”, spune Viorel, omul cu Biblia in mana. “Eu muncesc!”, incearca el sa demonstreze, intinzandu-si palmele muncite.

M-am mai chinuit, pe la oi, pe la vaci, in ultimele luni. Ma duc oriunde, cand ma cheama cineva, ca nu mi-e rusine de munca. Daca merg pe sosea, opreste unul si imi zice: hai sa  lucrezi, eu ma duc”, incearca omul sa convinga, cu disperare in glas.  

De doi ani oamenii ca Viorel, Maria sau Vasile si-au gasit alinarea, macar o data pe saptamana, in proiectul “ Masa Calda”. Vin aici cu regularitate, cu precizie de ceas elvetian, in fiecare joi, cu cateva minute bune inainte de ora 16:00. Unii dintre ei sunt oameni ai strazii, oameni cu venituri mici sau pensionari.

Doi ani de voluntariat

In urma cu doi ani, cativa tineri, studenti si cadre universitare ale Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii Din Cluj-Napoca au inceput sa gateasca, o data pe saptamana, pentru acesti oameni. Sunt tineri care vad in actele lor de caritate un gest uman, sincer, normal. Totul se pregateste din banii proprii si din donatiile care vin pentru sufletele care au nevoie sa creada ca au inca un ajutor spre care sa intinda mana.

Azi se implineste doi ani de cand gatesc pentru oameni care locuiesc pe strazi, fara niciun venit sau cu salarii mici, copii din centre de zi, oameni pentru care o masa calda inseamna o zi mai buna. Nu-i intreaba nimeni cati bani castiga sau unde muncesc, daca muncesc. Nu se uita nimeni la haine sau la incaltamintea pe care o poarta, nu-i intreaba nimeni de ce intind mana sa ia caserola cu mancare calda si, mai ales, nu-i judeca nimeni. La inceput au gatit 50 de portii; azi au ajuns la 400.

Suntem incantati de faptul ca lucrurile au evoluat atat de spectaculos in doar doi ani. Am plecat cu 50 de portii si acum am ajuns la 400 pe saptamana, in mai multe orase din tara. Minunat nu e vorba doar de faptul ca numarul de portii a crescut atat de mult in doar doi ani, ci faptul ca totul s-a facut pe baza de donatii, fara vreo finantare mare de la vreo organizatie. Totul s-a bazat exclusiv pe donatii venite de la oameni sau sponsorizari mici, venite rar, de la diverse firme”, spune George Jiglau, unul dintre initiatorii proiectului.

400 de oameni care au nevoie de mana intinsa, chiar daca deocamdata e doar o data pe saptamana. Unii dintre ei, cu ochii in lacrimi, se inclina si multumesc din suflet, iar asta e cea mai mare recompensa, dupa cum spune George Jiglau: “Sa vezi ca ai muncit pentru ceva ce conteaza, ca ai reusit sa faci un om fericit, chiar daca doar la masa de pranz. Azi, el a avut o zi mai buna datorita tie. Azi a mancat”.

De curand a fost infiintata Asociatia O Masa Calda, prin care cei de la Cluj isi propun sa ii ajute pe cei din tara care vor sa replice actiunea lor.

Ne vin semnale din mai multe orase, de la Iasi, de la Timisoara, unde oamenii spun ca ar vrea sa faca si ei asta. Noi incercam sa ii sprijinim la inceput – sa gaseasca o bucatarie, sa gaseasca beneficiari, sa ramana la o masa in valoare de doi lei, de la care noi inca nu ne-am abatut, sa ii ajutam financiar pana pot sa isi atraga, din comunitatile proprii, fonduri”, mai spune Jiglau.

De cateva luni “O Masa Calda” s-a extins si in Bucuresti, unde ajuta acelasi tip de persoane – oameni saraci, batrani, singuri. Trei centre de zi de copii din Cluj, adica 80 de micuti, sunt ajutate saptamanal de ei, dar si sarmanii de la un centru de adulti, unde sunt oameni care intampina greutati in a-si gasi un domiciliu, si o categorie aparte de oameni de la Centrul de Urgenta al Primariei – oameni fara adapost, familii cu copii mici, persoane care au fost evacuate din case si pensionari fara niciun fel de venit. Mai ajuta si oameni din Bistrita, unde s-a deschis cea mai recenta cantina ce hraneste 70 de persoane cu venituri foarte mici.

Nucleul de la Facultatea de Stiinte Politice a ramas, dar suntem ajutati de zeci de voluntari, care se schimba de la saptamana la saptamana, de cele mai multe ori. La centrul Social de Urgenta din Cluj, bucataria e coordonata de medicii de la Clinica de psihiatrie infantila, dar si acolo sunt voluntari din afara cercului lor. La Bucuresti e un sistem de voluntariat care se functioneaza farte bine, iar “bucatarii” se schimba de la saptamana la saptamana„, explica George Jiglau.

Ce isi propun pe viitor

Sa trecem cu bine de ziua de azi, de joi, apoi de joia viitoare, apoi de joia viitoare si tot asa. Pentru noi fiecare zi de joi e o implinire. Si uite asa, saptamana cu saptamana s-au facut doi ani. Ne dorim sa nu avem probleme cu donatiile. Ne dorim sa punem la punct un sistem de colectare un pic mai institutionalizat. Pana acum, lucrurile au mers de la sine, dar pentru ca proiectul ia amploare de la luna la luna, trebuie sa avem o abordare institutionala cand vine vorba de fundraising”, mai spune initiatorul proiectului.

Cei care vor sa sprijine proiectul “O masa calda” o pot face donand bani in contul RO78BTRLRONCRT0292723301. In felul acesta, joia viitoare nu va mai fi niciodata o incertitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *