Diete

De ce unii oameni dau gres in regimul South Beach?

Da, exista oameni care nu reusesc. Majoritatea persoanelor care tin un regim alimentar afirma ca e foarte usor sa incepem. Inceputul este usor si pentru ca sta in firea lucrurilor sa fim entuziasti ori de cate ori incepem un regim de viata sanatoasa.

Ne simtim motivati, optimisti si plini de hotarare, dornici sa ne cream o viata mai buna si o infatisare mai placuta. Foarte curand, kilogramele in plus incep sa se topeasca. Vedem cum scad cifrele de la cantar, scoatem din dulapuri haine care nu de mult erau ingrozitor de stramte sau chiar imposibil de purtat si observam ca ni se potrivesc din nou. Aceasta atitudine ne ajuta sa ne tinem de program. Dar ce se intampla dupa aceea?

Intr-o anumita masura, cauza esecului este chiar succesul de inceput al programului South Beach sau al altora. In primele doua saptamani, oamenii pot da jos intre 4-7 kilograme. In acest moment, treceti de la faza cea stricta la faza a doua, cand incepeti sa reintroduceti in alimentatia curenta anumiti carbohidrati benefici. Aceasta inseamna ca o sa mancati fructe, din cand in cand paine sau paste fainoase si chiar cate un desert. In faza a doua, continuati sa slabiti, dar nu cu aceeasi viteza ca in faza intai; in functie de cat vreti sa dati jos, aceasta faza poate dura un an sau chiar mai mult.

Pentru unii aceasta reprezinta o dezamagire. Iata care este cauza esecului: faza intai nu este un plan de alimentatie pe termen lung. Paleta de optiuni este relativ restransa – carne slaba si peste la gratar, legume la abur, branzeturi slabe si salate, preparate cu grasimi sanatoase, cum este uleiul de masline. Gustari pe baza de nuci si batoane de mozzarella – si cam atat.

Din punct de vedere culinar, este un regim perfect acceptabil pentru 2-3 saptamani. Apoi devine putin cam monoton. Atunci incep problemele.
Este momentul cand “plictisitii” incep sa improvizeze, dar nu o fac cum trebuie. Revin la unele dintre vechile obiceiuri – sigur, numai din cand in cand. Respecta faza intai, dar seara mai adauga de la ei un pachet de biscuiti. De fapt lucrurile stau cam asa: mananca un biscuite dupa cina, li se pare bunicel si destul de inofensiv, asa ca maresc doza la trei biscuiti pe seara.

Nici o problema? Atunci merge si o punga cu floricele de porumb pe la ora 4 dupa-amiaza. Iar daca trei biscuiti si floricelele de porumb nu deranjeaza, nu e chiar asa de normal sa faci loc pentru o pizza si o bere in week-end? In curand nu se mai poate spune ca tineti regim.

Cand va dati seama cat de rau ati dat-o in bara reveniti la faza intai. Dar acum vi se pare si mai monotona decat prima oara. In acest moment, s-ar butea sa va dati batut. Unii asa fac.
Este evident ca nu puteti da jos intr-o singura zi kilogramele depozitate in ani de zile. Toti suntem de acord cu asta, dar cautam in continuare remedii rapide. Ca urmare, ajungem uneori sa ne ingrasam si mai tare in loc sa slabim.

Este important sa va placa ce mancati. Mancarea este una dintre placerile vietii, chiar si cand incerci sa slabesti prin regimul South Beach. Iata de ce se recomanda tuturor cu tarie sa treaca la faza a doua dupa primele doua saptamani, indiferent cat de tentant ar fi sa ramana in faza intai. Acesta este un regim pe termen lung, iar abordarea in trei faze constituie un  aspect important al succesului sau.

S-ar putea sa dureze mai mult in cazul unora, dar aveti sanse mai mari sa slabiti si sa va mentineti la nivelul atins.
Un al doilea motiv al nereusitei este legat de impactul vietii de fiecare zi asupra planurilor noastre. Mai ales in faza a treia, etapa de intretinere, care presupune sa respectati in continuare unele reguli pentru a va mentine la acelasi nivel. Ca sa respectati pe deplin programul, acesta trebuie sa devina stilul dvs. de alimentatie pentru tot restul vietii.

Ce anume ne poate da planurile peste cap? Ruperea de obiceiurile alimentare de acasa cand calatorim in alte zone (mancarea standard din avion si din hoteluri, decalajul orelor de masa), amanarea meselor pentru o sedinta importanta de afaceri, zilele indelungate de lucru, acasa sau pe drum, stresul legat de munca, slabiciunile pentru unele alimente si multe altele. Aceste provocari zilnice si intreruperea momentana a regimului alimentar pot duce la un dezastru. Cand se intampla, suntem ca inainte de a incepe regimul. Uneori si mai rau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *