In vizor

De ce trebuie sa-si riste viata prelevatorii de organe

In avionul prabusit luni dupa amiaza in Muntii Apuseni se aflau cinci medici. In urma accidentului pilotul Adrian Iovan si rezidenta Aurelia Ion si-au pierdut viata.  Echipa de prelevare, apartinand Institutului Clinic Fundeni din Bucuresti, trebuia sa ajunga la Oradea pentru a recolta un ficat de la un pacient care a suferit un accident vascular cerebral. Numarul redus al chirurgilor perfectionati in prelevarea de organe la nivel de tara este motivul pentru care  aceste deplasari sunt inevitabile. Faptul ca Agentia Nationala de Transplant nu dispune de un avion modern este motivul pentru care echipele de prelevare isi risca viata cu fiecare zbor pentru a salva alte vieti. Anul trecut Agentia de Transplant a inregistrat peste 100 de zboruri cu aeronavele Scolii Superioare de Aviatie, cu care are un contract pe sapte ani.

De regula fiecare centru unde exista pacienti in asteptarea unui transplant are o echipa pregatita pentru a pleca sa preleveze organe atunci cand apare un donator, a aratat Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, pentru Ziarul Financiar.

Surse apropiate domeniului de prelevare de organe si transplant au declarat pentru Ziar de Cluj ca la nivel de tara sunt foarte putini chirurgi care sunt dispusi sa faca aceste operatiuni.

“In practica generala chirurgii specializati pe cate un organ pot sa preleveze, dar sunt foarte putini chirurgi dispusi sa faca munca asta si sa fie specializati in domeniu. Pe domeniul cardiovascular sunt vreo 3-4, 15 in probleme renale si 4-5 in domeniul hepatic in toata tara”, a explicat sursa.

Medicul Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Dan Setlacec din Institutul Fundeni, cel care trebuia sa efectueze operatia de transplant al ficatului din Oradea a explicat pentru Romania TV motivul pentru care deplasarea echipei de medici a fost necesara.

“Trei dintre medici erau intr-un proces de formare. Doctorul Calu, de la Spitalul Elias, e la aceasta perfectionare de doi ani de zile, in chirurgie hepato-biliara si transplant hepatic. Doctorul Pivniceru lucreaza la spitalul Sf. Maria, care a primit acreditare pentru a-si deschide program de transplant hepatic si incepe sa invete operatia, ca sa o poata face. Colegul Ianceu, de la Oradea, este unul dintre acei oameni admirabili care vrea sa invete operatia ca sa o poata face la fata locului. Si asta ar schimba mult datele problemei, deci n-ar mai fi nevoie sa mearga echipa noastra sa faca prelevarea la Oradea, ar face-o echipa locala, condusa de el, iar ficatul ar fi transmis tot aerian, in solutia speciala in care sta de obicei”, a declarat chirurgul pentru sursa citata.

Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant din Timisoara a explicat pentru Ziar de Cluj importanta procesului extrem de delicat al recoltarii de organe.

“Exista diverse modele de lucru in prelevarea de organe, sunt tari unde se trimite doar organul cu avionul, fara echipa de medici. Dar va spun ca in Franta de exemplu se face ca la noi, organele se transporta de echipa, care le-a prelevat. Echipa este foarte importanta pentru ca organul trebuie implantat. Chirurgul care face transplantul se bazeaza foarte mult pe cel care a recoltat, este nevoie de o comunicare foarte buna. Rata de reusita a transplantului depinde foarte mult de cum a fost recoltat organul. Domnul profesor Irinel Popescu are incredere in 2-3 oameni cu care lucreaza de ani de zile ca sa preleveze organe, de aceea i-a trimis pe ei, pentru a asigura o cat mai mare rata de succes pentru transplant”, a subliniat Ilincariu.

Raluca Neagu, coordonatorul de la Iasi al Agentiei Nationale de Transplant, a declarat pentru Ziar de Cluj ca medicii chirurgi care vor sa se specializeze in prelevarea de organe trebuie sa o faca doar la Bucuresti si numai sub indrumarea lui Irinel Popescu, directorul “Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Dan Setlacec”.

“Exista niste cursuri facute de Irinel Popescu, la care merg oamenii directi ai lui, care au facut sute de prelevari, care au mers unul dupa altul si au fost acreditati”, a declarat aceasta.

Proiect european pentru formarea prelevatorilor

250 de cadre medicale au fost instruite gratuit in domeniul prelevarii organelor si a transplantului in cadrul proiectului cu finantare europeana “Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe” – SPER.  Managerul de proiect a fost dr. Irinel Popescu, seful ”Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Dan Setlacec” – Institutul Clinic Fundeni. Proiectul a fost inceput in septembrie 2010, iar valoarea lui a fost de aproape 6 milioane de lei. Potrivit paginii oficiale a proiectului  la cursurile de specializare au participat 150 de medici si 100 de asistenti din cele 51 de unitati acreditate de Ministerul Sanatatii in domeniul transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana.

Pe lista cursantilor pentru “Prelevare organe” apare si numele unuia dintre cele cinci persoane care au supravietuit accidentului aviatic – medicul Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal Beius.

Nici managerul de proiect si nici alti reprezentanti, care s-au ocupat de cursuri nu au putut fi contactati in ciuda insistentelor pentru a comenta rezultatele proiectului si stadiul in care se afla.

Unitati acreditate de la Cluj

Cele mai multe transplanturi care se realizeaza in Romania sunt cele de ri¬nichi. Anul trecut dintr-un total de 419 interventii, 300 au fost de rinichi, 118 de ficat si unul de cord. Sunt doar cateva centre in tara unde se poate rea¬liza transplant, insa exista si 39 de centre de unde se pot preleva organe.

Din Cluj sunt acreditati Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal pentru activitatea de prelevare si transplant, clinica de Chirurgie I si cea de Neurochirurgie, precum si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii pentru activitatea de prelevare de organe, tesuturi si celule. Potrivit legii unitatile medicale acreditate pentru prelevare de organe trebuie sa aiba specialisti in acest domeniu.
“Personal medical calificat si cu experienta in aceasta activitate:
– existenta unui coordonator desemnat pentru transplant, conform prevederilor legale in vigoare;
– medic primar ATI;
– echipa chirurgicala pentru suport, dupa caz;
– personal medical mediu cu experienta in ingrijirea bolnavilor critici;
– plan de formare profesionala continua si de dezvoltare a competentelor specifice pentru personalul medical propriu, elaborat si respectat” se arata in criterii.

De asemenea criteriile de acreditare a centrelor de transplant prevad ca medicul coordonator al echipei chirurgicale sa indeplineasca anumite conditii:
“- supraspecializare in transplant de organ, cu experienta de cel putin 5 ani dobandita in centre cu  activitate recunoscuta de transplant – certificare prin documente care sa ateste ca a desfasurat inclusiv activitate practica si cel putin 20 de transplante ca operator principal, sau: – acreditare UEMS (European Union of Medical Specialists) in transplant de organ;
b) echipa chirurgicala – 3 – 4 chirurgi in diverse faze de pregatire profesionala (medic primar, medic specialist etc.);
c) activitate de transplant experimentala pe animale pentru echipa chirurgicala – confirmarea acestei activitati experimentale prin lucrari publicate;
d) minimum 2 medici cu diplome de absolvire a unor competente pe linie de transplant sau stagii de pregatire in domeniul transplantului;
e) medic specialist sau primar ATI cu experienta in ATI a bolnavului transplantat obtinuta prin cursuri  si/sau stagii efectuate in centre de transplant acreditate, documentate prin diplome sau atestate”.

Foto: gazetadesud.md

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *