Diete

De ce sunt bune alunele de padure in dieta?

Alunele sunt o sursa excelenta de proteine, fibre si magneziu. Au un continut scazut de sare, se pot consuma crude sau preparate cu unt. Sunt unul dintre igredientele principale din faimoasa crema italiana “Nutella”. Uleiul de alune de padure a fost folosit pe piele pentru a inlatura celulita. Sunt bogate in vitamina E. Atentie: nu exagerati cu consumul lor; 100 g de alune au o energie calorica de 650 kcal.

 

Portia de cultura generala

 

Aluna este fructul-samanta a alunului comun (Corylus avellana), arbust care creste spontan, dar este si cultivat. Fructele sunt mici si sferice sau ovoidale, cate 2-4 intr-un grup, constitite dintr-un invelis lemnos (coaja) care inchide o singura samanta comestibila.

 

Alunele de padure (“filberts”, in engleza) reprezinta una dintre culturile cele mai stravechi si se crede ca sunt originare din Asia. Manuscrisele chinezesti de acum 5000 de ani mentioneaza alunele de padure ca pe o hrana sacra din ceruri. Romanii si grecii foloseau alunele de padure in scopuri medicale. Doctorul Dioscorides, din Grecia antica, a laudat capacitatea alunelor de padure de a vindeca tusea cronica, racelile obisnuite si chiar de a ajuta la cresterea parului in zonele cu inceput de calvitie. Principalii producatori de alune de padure sunt Turcia, Italia, Spania si Franta.

 

De ce sa consumam alune de padure?

 

 

In mai multe varietati, alunele sunt un aliment cu un inalt continut caloric si bogat in saruri minerale. Ele contin: garsimi uleioase in mari cantitati, proteine, zaharuri, fibre alimentare, saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, mangan, cupru si seleniu; vitamine, mai ales vitamina E si, in cantitate mai mica,vitaminele din grupa B si vitamina A; rasini, pigmenti si tanini.

 

Alunele de padure au o aroma puternica si sunt deseori folosite in copturi, dar si pentru a face unt de alune, faina si paste. Alunele se gasesc in comert cu sau fara coaja, taiate, macinate sau prajite si se consuma mai ales uscate. Sunt intrebuintate ca ingrediente in cofetarie si industria dulciurilor si ca inlocuitor pentru cacao. Din alunele presate se obtine un ulei apreciat in alimentatie, dar folosit si in industria cosmetica.

 

Alunele de padure sunt nu doar o sursa de proteine de foarte buna calitate, dar contin si o multime de antioxidanti, cum ar fi vitamina E si alte substante nutritive din plante care sunt benefice sistemului imunitar. Sunt bogate si in arginina, un aminoacid care relaxeaza vasele de sange.

 

Aceste fructe nucifere de padure au cea mai mare concentratie de acid folic dintre toate tipurile de alune. Acidul folic reduce riscul aparitiei defectelor in tubul neural inainte de nastere si poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer, a bolii Alzheimer si a depresiei. Alunele contin de asemenea minerale care scad tensiunea: calciu, magneziu si potasiu.

 

Tot alunele de padure sunt si o sursa bogata de squalenta, o substanta chimica din plante – se gaseste si in uleiul  de masline, uleiul din germeni de grau, uleiul de orez, uleiul de rechin si drojdie – care are efecte impotriva cancerului si reduce colesterolul.

 

Un studiu efectuat pe subiecti umani a aratat ca persoanele cu un nivel ridicat de colesterol care au consumat alune de padure timp de opt saptamani au prezentat un nivel scazut al lipidelor care promoveaza placa arterelor si un nivel crescut al colesterolului pozitiv HDL, in comparatie cu grupul de control.

 

Sfaturi si recomandari in folosirea alunelor de padure:

 

–    Daca sunt in coaja, alegeti alunele grele si pline. Cele cojite pot fi pastrate in locuri racoroase si uscate aproape o luna.
–    Alunele trebuie sa aiba coaja tare si miezul carnos. Pot fi pastrate in frigider sau congelator, unde se vor mentine proaspete 4 luni de zile.
–    Coaja poate fi data jos prin prajire si apoi prin frecare. Alunele pot fi prajite in cuptor folosind o coala de hartie de copt.
–    Se pot macina cu ajutorul unui blender.
–    Incercati untul de alune de padure ca o alternativa la untul de arahide.
–    Alunele de padure se pot adauga peste salatele favorite, in biscuiti, se pot praji alaturi de alte ingrediente sau la cerealele de la micul dejun.
–    Adaugati o textura interesanta iaurtului cu alune de padure taiate.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *