In vizor

De ce Oleleu și Remus Lăpușan nu au fost arestați în dosarul Mită la CJ când în rechizitoriul DNA se susține că există date despre corupția lor?

Azi dezgropăm din Cutia Pandorei. În mijlocul unui scandal cu protocoalele dintre SRI și DNA sau DIICOT, am încercat să privim dosarele celebre de la Cluj printr-o altă prismă. Cea mai importantă întrebare după o urmărire penală, marca DNA, este: de ce alții nu apar în dosarul de judecată?

Povestea cu Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Horea Uioreanu, Petran și Davidescu a fost ”spălată” în public. În timp ce Dosarul Mită la Consiliul Județean se afla pe masa magistraților de la Tribunal și Curte, din surse se mai afla că alte persoane ce apar în dosarul de U.P. mai mergeau pe la sediul DNA Cluj pentru a da cu subsemnatul. Un fel de colaboratori ai DNA, dacă ne întrebați pe noi, pentru că acele persoane nu făceau decât să dea un raport în detaliu cu relele făcute de alții.

Un episod cunoscut la nivel de partide locale, filiale regionale sau vorbe de fumoar: războiul dintre Alis și Fany pentru licențele de transport

La nivel de județ se cunoștea faptul că Fany era simpatizantul PNL, iar Alis Grup era cel al PSD-ului. Patronii celor două companii de transport făceau eforturi financiare să sponsorizeze prin sume de bani cash sau chiar punerea la dispoziția politicienilor microbuze cu care aceștia să străbată zonele din județ. Scopul final era cert: care partid câștiga, urma să îi dea ”celui ce i-a fost alături” un număr majoritar de licențe de transport. Cum? Prin scoaterea la licitații a traseelor pentru următorii patru ani.

Cei de la DNA au prezentat acest ”fenomen” ca fiind o luptă între rivalii de la Alis și Fany prin sponsorizări la partide, iar în plan secund, politicienii ajunși în Consiliul Județean interveneau pe lângă comisia de selecție prin licitație a transporturilor.

 

Care, pe care?

Ioan Oleleu, membru PSD și vicepreședinte la Consiliul Județean, în perioada respectivă, avea ca misiune să îi asigure drumul liber lui Alin Popovici, unul dintre patronii Alis Grup. În cealaltă tabără, liberalii trebuiau să îl susțină pe Ștefan Cadar, cel care în dosarul lui Rareș Pop – ex șef la ISCTR IT 4, a recunoscut că s-a oferit să dea sponsorizări ”acolo unde era nevoie”.

Iată un exemplu: „Urmare a intervenției lui Oleleu Ioan lucrările comisiei paritare nu au fost finalizate în 19 decembrie 2013 (încălcându-se calendarul stabilit de Ministerul Lucrărilor Publice), membrii comisie apreciind că se impune amânarea pe a doua zi, a luării deciziei. Presiunile asupra comisiei au continuat și în zilele ce au urmat, fiind stabilit că, alături de Oleleu Ioan intervențiile în același sens al susținerii Alis Grup au venit și din partea consilierului județean Remus Lăpușan (tot PSD), ambii reprezentanți ai instituției județene fiind în contacte permanente cu Liviu Jișa și Alin Popovici, reprezentanții societăților comerciale ce fac parte din grupul Alis” arată anchetatorii.

Ironie la cote înalte…

De Răzvan Pop lumea știe că a formulat denunțuri în mai multe dosare, motiv pentru care alți politicieni și patroni de firme au fost condamnați la închisoare, iar el nu. De mâna lui Răzvan Pop – ex consilierul și finul lui Horea Uioreanu – au picat Vasile Pogăcean, Ștefan Cadar, Ioan Petran, Ioan Bene și chiar Uioreanu. Denunțurile lui au folosit la scoaterea din schemă a celor menționați mai sus. Însă, în toate situațiile denunțate de Răzvan Pop se uita că și el contribuia la comiterea unor fapte penale.

Dacă Lăpușan și Oleleu interveneau pentru Alis Grup, Răzvan Pop punea presiuni pe cei din comisie, pentru susținerea intereselor societății Fany Prestări Servicii SRL.  Lupta dintre cele două grupări de interese din cadrul CJ Cluj a fost semnificativă. Atribuirea întârziată s-a făcut pentru tabăra susținută de denunțătorul Răzvan Pop: pentru firma lui Ștefan Cadar. Și ca ironia să fie completă, în anul următor, pe baza declarațiilor date de Răzvan Pop, Ștefan Cadar a fost săltat de procurori.

„Decizia Comisiei paritare a survenit după 5 zile de la debutul lucrărilor în comisie, situație fără precedent. Atribuirea a avut loc în favoarea societății Fany Prestări Servicii SRL, rezultatul lucrărilor fiind ratificat prin hotărârea Consiliului Județean întrunit în ședință în aceeași zi. Lucrările ședinței de consiliu și votul dat în ceea ce privește hotărârea, pun în evidență cele două grupuri de interese din cadrul instituției județene” mai arată aceștia.

La o simplă verificare a informațiilor de mai sus, găsim ședința făcută în grabă la sfârșitul anului 2013: o ședință extraordinară. Iar aici lucrurile sunt și mai dulci. După ce DNA a descins în Consiliul Județean și mai târziu, la ISCTR și Fany, site-ul oficial al CJ Cluj a suferit un ”atac cibernetic”, după care nu și-a mai revenit nici la trei ani de la întâmplare. Așa se face că au dispărut și nu au fost repuse pe site, documente din perioada respectivă, inclusiv procesul verbal al ședinței extraordinare din decembrie 2013.

Dar lucrurile nu s-au soluționat fără ca cealaltă tabără să nu protesteze.

Atât Oleleu cât și Lăpușan au încercat boicotarea rezultatelor în favoarea Alis, prin ”o reluare a procedurii de licitație”, potrivit DNA.

Fapte penale cercetate și acoperite

Raportat la toate informațiile de mai sus, procurorii au scris negru pe alb în dosarul de urmărire penală că Oleleu și Lăpușan au acționat abuziv și au primit în schimb sume de bani de la reprezentanții Grupului Alis.

„Pe de altă parte, datele deținute în cauză relevă faptul că, vicepreședintele CJ Cluj, Oleleu Ioan împreună cu consilierul județean Remus Lăpușan, acționează abuziv pentru susținerea intereselor operatorului de transport persoane Alis Grup (din care face parte societățile Tours Claus SRL, Feldiberc Trans SRL, Auto Trust Corporation SRL) aparținând oamenilor de afaceri Jișa Liviu, Șipoș Vasile Sorin, Popovici Alin și Lăpuște George Ioan în vederea avantajării grupului de firme în cadrul Programului de transport intrajudețean 2014-2019, urmărind favorizarea acestor societăți prin trafic de influență, sens în care există date că le-au fost remise sume semnificative de bani” arată cei de la DNA Cluj.

Tot anchetatorii spuneau că Oleleu a intervenit prin presiuni asupra lui David Octavian de la CJ Cluj și Dana Magyaroși  de la ARR Cluj, amândoi membri în Comisia Paritară.

Însă, Oleleu susține că nu a fost chemat la audieri niciodată, deoarece DNA Cluj și-a dat seama că a făcut o greșeală.

„Povestea e veche. Pe scurt, eu nu știam de licitație. Adică știam că se va face una, dar nu știam de rezultat. Dacă bine îmi amintesc, eu am cerut sancționarea celui care a făcut licitația. Eu cred că această poveste a apărut ca să fiu denigrat. A fost cineva care a vrut să mă denigreze. Nu am fost chemat la audieri pentru că și-au dat seama că au înțeles greșit. Sub nici o formă nu am intervenit pentru Alis Grup. A fost doar o discuție în Consiliul Județean despre o greșeală pe care cineva a făcut-o. Nici Remus nu cred că a intervenit. Nu a venit cineva la noi să ne roage să facem asta că vom primi nu-știu-ce în schimb. Eu nu m-am întâlnit deloc cu cei ce erau în comisia respectivă”, a declarat Oleleu.

 

Am încercat să vorbim cu Ștefan Cadar despre perioada respectivă și intervențiile efectuate pentru ca firma lui, Fany Prestări Servicii SRL, să piardă licitația.

„Știți cum e? Lucrurile s-au întâmplat cu mult timp în urmă. Eu am fost condamnat, mi-am ispășit pedeapsa și chiar nu mai doresc să vorbesc despre ce a fost atunci” a explicat Cadar.

În vreme ce Alis Grup le-a fost alături pesediștilor prin Alin Popovici, membru de partid, Fany prin Ștefan Cadar s-a îndepărtat total de liberalii clujeni. Răzvan Pop rămâne în arhivele instanțelor și a ziarelor ca persoana fără de care nu se putea realiza nici o infracțiune, dar care a scăpat cu basma curată, servind informații unor procurori ce au făcut salturi fulminante în reputația profesională.

Și atunci, să revenim la întrebarea din titlu: De ce Oleleu și Remus Lăpușan nu au fost arestați în dosarul Mită la CJ când în rechizitoriul DNA se susține că există date despre corupția lor?  

Își asumă cineva din DNA că a greșit cu aceste afirmații? Își asumă cineva din DNA că nu a greșit dar a tăinuit o astfel de informație? 

2013- prezent

Ioan Oleleu nu mai este un politician, a plecat din Consiliul Județean Cluj la Direcția Sanitar Veterinară.

Remus Lăpușan a rămas consilier județean, lider al grupării PSD Cluj și a primit funcția de administrator la Transgaz.

Ștefan Cadar a fost condamnat la închisoare cu executare și după ce și-a ispășit o parte din pedeapsă a fost eliberat în urmă cu câteva luni.

Horea Uioreanu a fost condamnat la închisoare cu executare și în prezent își ispășeste pedeapsa la Penitenciarul Gherla.

Vasile Pogăcean, condamnat și el la închisoare, execută pedeapsa în regim semi-deschis la Penitenciarul Bistrița.

Ioan Bene a decis să plece înainte de sentință și a cerut autorităților din Italia să își execute pedeapsa acolo, într-o manieră similară cu arestul la domiciliu.

Liviu Jișa se luptă în instanță cu cei de la ANAF să redobândească bunuri aflate sub sechestru.

Alin Popovici a rămas în PSD și a candidat de pe listele acestora, ajungând în 2016 consilier județean.

Cât despre cele două companii de transport și rutele de transport din județ, Alis Grup a pierdut lamentabil contractul pe Turda-Cluj, acesta fiind obținut de Fany Prestări Servicii. La rândul ei Fany a pierdut în fața CTP traseul Florești- Cluj-Napoca. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *