Anchete

De ce nu se fac suficiente renovari si investitii la Spitalul Judetean? Oficialii acuza lipsa de sprijin de la Consiliul Judetean si putina implicare comunitara

Cladirile paraginite cu pereti scorojiti si dotari de-o varsta cu bunicii sunt o realitate curenta in lumea medicala clujeana. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj, unitate ca isi desfasoara activitatea intr-un sistem pavilionar cu 30 de cladiri cu o vechime de peste 100 de ani are multe lipsuri la acest capitol, iar conducerea invoca o gama larga de cauze: de la datoriile acumulate pana in 2013, la fondurile putine de la Ministerul Sanatatii (MS) sau la lipsa de implicare financiara a Consiliului Judetean (CJ). De asemenea, se asteapta si donatii si voluntariat din partea clujenilor.

In total, SCJU are 1.542 de paturi si peste 3.000 de angajati. 

„In conditiile in care spitalul a fost preluat cu datorii foarte mari in anul 2013, a fost destul de greu sa ne gandim si la investitii majore”, a justificat din capul locului conducerea spitalului. 

In anul 2014 au fost angajate si „venituri proprii si cheltuieli de investitii (dotari) in cuantum de 465.000 de lei”. Au fost achizitionate, astfel, trei autoutilitare pentru transportul hranei, pentru ca utimele masini datau din 2002. De asemenea, s-au mai cumparat 10 termostate pentru incalzirea produselor de sange, o trusa de osteosinteza pentru ortopedie, o alta trusa pentru chirurgie plastica un echipament pentru tiparit echipamente medicale, doua uscatoare de rufe pe abur, 111 licente Windows.

Aceleasi surse, respectiv veniturile proprii, au fost utilizate si pentru reparatii curente de 850.000 de lei la clinicile de Ortopedie I si II, Maxilo-Faciala I si II, Endocrinologie, Oncologie, Reumatologie si Ginecologie III. Serviciul de Ginecologie Patologica a fost reabilitat partial din venituri proprii, iar spalatoria spitalului doar din acest tip de venituri. 

Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a alocat anul trecut 1.975.000 de lei pentru reparatii in 13 sectii si 100.000 de lei pentru „reparatii curente si igienizari in bucataria centrala”. Fondurile au mai fost utilizate pentru achizitionarea a 37 de paturi si tot atatea saltele, in valoare de 100.000 de lei. De asemenea, s-au mai cumparat doua aparate performante pentru anestezie pentru sectiile de ORL si Neurochirurgie si s-au demarat lucrari de reabilitare si modernizare a Blocului Operator si Terapiei Intensivepentru Chirurgie II si Chirurgie Vasculara. 

„Consiliul Judetean a alocat doar 357.000 de lei pentru reparatii la sectiile clinice Diabet, Ginecologie III „Dominic Stanca” si Compartimentul de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala, de pe str. Motilor, nr. 33. 

Daca in 2013 Ministerul Sanatatii nu a alocat fonduri spitalului, in anul 2014, in urma solicitarilor noastre, au fost alocati 385.000 de lei pentru achizitia de echipamente si 1.000.000 de lei pentru continuarea reparatiilor capitale la cladirea Radiologie-Oncologie. Din fondurile alocate de MS a fost achizitionata o masa de operatie performanta care deserveste Sectia Clinica Chirurgie Generala I, Compartimentul de Chirurgie Plastica si Compartimentul de Ortopedie si Traumatologie pentru Urgente, un grup electrogen si sapte masini automate de spalat, decontaminat, dezinfectat olite si plosti”, au mai aratat oficialii SCJU. 

In 2015, unitatea a cumparat sau urmeaza sa achizitioneze echipamente din fonduri proprii de 615.000 lei. Intre acestea se numara sase monitoare portabile, cinci defibrilatoare, un aparat de anestezie, doua injectomate, cinci EKG-uri portabile, sau un frigider pentru sange si componente. De aceasta data, de la Consiliul Local Cluj a fost alocata suma de 1.835.000 de lei pentru  diverse lucrari cum ar fi reparatii curente, reabilitare si mansardare a Pavilionului II si V a Clinicii de Psihiatrie (cate 100.000 de lei), refatadizare si montaj, reparatii si executie lift la Clinica Masilo-Faciala I sau Reabilitare si dotare saloane la Ortopedie II, in valoare de 150.000 de lei. Alte lucrari finantate de autoritatile locale consta, intre altele, in repararea, igienizarea si reabilitarea etajului II al Clinicii de Obstetrica-Ginecologie I (300.000 de lei), lucrari de reparatii si reamenajare la Unitatea de Primire Urgente (200.000 de lei). De asemenea, din 200.000 de lei din banii de la CL se asigura si necesarul de combustibil, piese auto, reparatii si intretinere pentru autospecialele SMURD Cluj si aparatura din dotare. 

„In anul 2015, CJ Cluj nu a alocat fonduri pentru SCJU Cluj”, a atras atentia conducerea spitalului.

Aceleasi fonduri proprii ale unitatii au fost alocate pentru reparatii curente in diferite sectii in valoare de 350.000 de lei. 

De asemenea, de la Ministerul Sanatatii au venit in acest an 8.851.000 de lei pentru achizitia de echipamente medicale cum ar fi un aparat RMN, un computer tomograf, ventilatoare sau monitoare. Tot ministerul a alocat 1.466.000 de lei pentru finalizarea lucrarilor de reparatii capitale la cladirea care deserveste Sectia de Oncologie Medicala, respectiv Laboratorul de Imagistica Medicala. 

„Marea majoritate a sectiilor clinice functioneaza cu program de conformare, care necesita reparatii, recompartimentari saloane, grupuri sanitare, igienizarea saloanelor, igienizarea saloanelor, igienizarea oficiilor, igienizarea si modernizarea blocurilor operatorii”, au precizat oficialii institutiei. 

Cele mai urgente lucrari de reparatii ar fi necesare la Sectiile Clinice Cardiologie I si II, Medicina Interna II, Gastroenterologie, Oftalmologie (unde este nevoie si de montarea unui lift), Ortopedie-Traumatologie, Laboratorul de Anatomie Patologica, Reumatologie si sectia de Chirurgie II-Bloc Operator. 

„Din punctul nostru de vedere, mediul privat poate contribui cu sponsorizari si donatii constand din efectuare de lucrari de modernizare, dotare cu mobilier si aparatura medicala. 

De la demararea campaniei de strangere de fonduri „Investiti in sanatate”, in luna martie 2014 si pana in prezent, spitalul a reusit sa stranga fonduri din sponsorizari in cuantum de 233.729 lei, dar si donatii constand in echipamente medicale si prestari de servicii, in valoare de peste 1.000.000 lei.

„In concluzie, referitor la reparatiile necesare a fi efectuate, respectiv la dotarea cu echipamente performante a spitalului, constatam ca, in pofida eforturilor conducerii spitalului si a unor sefi de sectie pentru atragerea unor finantari de la MS, de la administratiile locale sau din sponsorizari, desi exista in functiune numeroase echipamente si dispozitive medicale, nevoile medicilor si cerintele pacientilor pentru servicii la nivelul actual raman o problema care necesita evaluata si realizata permanent pe toate sursele de finantare„, au conchis oficialii SCJU.

Foto: clinicamedicala1cluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *