Din oras

De ce nu avem si la Cluj manifestari in cadrul Festivalului "George Enescu"?

Festivalul „George Enescu” face furori in aceasta perioada la Bucuresti, insa  la Cluj-Napoca nu s-a mai anuntat nimic, spre deosebire de editiile precedente. Organizatorii manifestarii justifica aceasta prin faptul ca nu au primit solicitari de la Filarmonica Transilvania in acest sens. Directorul Marius Tabacu spune ca pana acum initiativa venea din partea festivalului, care, oricum, nu organizeaza in provincie concerte de talia celor din Bucuresti.

Editia 2015 a Festivalului George Enescu are loc intre 30 august si 20 septembrie, la Sala Palatului si Ateneul Roman din Bucuresti si va gazdui 58 de concerte in sali, precum si multe alte evenimente in aer liber, in cadrul ”Pietei Festivalului”, care se va desfasura intre 3 si 20 septembrie, precum si a ”Bucurestiului Creativ”. Cea de-a XXII-a editie a festivalului va aduce in capitala artisti si formatii de prima mana la nivel mondial, care vor concerta pe scenele bucurestene timp de 22 de zile. Potrivit infomusic.ro, manifestarea aduce in medie 20.000 de turisti straini la Bucuresti si „are o acoperire mediatica ce variaza de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews – la BBC si remarcabile cotidiene straine si publicatii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top in plan national”.

Foto: Vlad Eftenie

Cu toate acestea, Clujul a fost ocolit de aceasta data de orice asemenea evenimente. 

„Filarmonicile din orasele din tara au facut solicitari pentru a gazdui concerte in cadrul Festivalului Enescu. Cele care sunt in program, sunt cele de la care au fost primite solicitari”, a explicat Anamaria Onisei, reprezentanta a echipei de comunicare a festivalului.

Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania a replicat ca nici pana acum nu s-au trimis asemenea solicitari. 

„Veneau ei singuri. Dealtfel, sunt proiectate concertele la cinematograful Victoria. In plus, concertele care sunt in tara, asa-zis sub egida Festivalului „Enescu” sunt niste concerte care pentru noi sunt mai putin valoroase. Nu vin invitatii care sunt la Bucuresti”, a declarat directorul, pentru Ziar de Cluj. 

Recitalurile la care acesta face referire sunt „concerte cu participanti care in mod obisnuit vin si la Cluj din cand in cand”. 

„Nu e ceva extraordinar, nu vine, de pilda, Filarmonica din Berlin. Daca ne uitam in programului care sunt in asa-zisul Festival Enescu din tara vedem ca sunt artistii care vin la noi in mod regulat si fara sa fie in cadrul festivalului. Nu sunt concertele formatiilor de top din lume care merg la Bucuresti. Nu acelea vin in tara sub egida Festivalului „Enescu” . Astea sunt doar asa, de ochii lumii. Noi avem la „Toamna Muzicala” si in stagiunea noastra concerte mult mai valoroase decat cele care cica ar fi sub egida Festivalului „Enescu”. De asta nu am facut niciodata asemenea solicitari. Ei erau in mod obisnuit deschisi la astfel de lucruri, dar nu trimiteau acele formatii foarte foarte scumpe care umbla prin lume. O singura exceptie a fost: Orchestra Simfonica din Budapesta, cu Kocsis Zoltan care a venit la Cluj si la Targu Mures fiindca au vrut ei. In rest, ce se intampla in tara nu se ridica la nivelul celor de Bucuresti, nici vorba de asa ceva. Ati vazut Orchestra din Berlin candand la Timisoara sau la Iasi? Nu, fiindca nu sunt bani pentru asa ceva. E atat de scump sa ii aduci, incat nici Festivalul „Enescu” nu si-a permis sa plateasca asa ceva pana acum”, a precizat Tabacu.

Foto:tritontv.com

Festivalul a avut deschiderea oficiala in data de 4 septembrie 1958, potrivit festivalenescu.ro, la trei ani dupa moartea lui compozitorului, marcand debutul celei mai importante manifestari muzicale internationale gazduite de Romania. Urma sa se desfasoare din trei in trei ani, fiind insotit de un concurs international in primele 5 editii, intrerupt ulterior si reluat odata cu editia din 1991.

Printre personalitatile care au participat la aceasta editie inaugurala s-au numarat nume importante ale scenei internationale: solisti ca Yehudi Menuhin, David Oistrah, Halina Czerny-Stefanka, Nadia Boulanger, Monique Haas, Iacov Zak sau Claudio Arrau, iar dintre dirijori: Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario sau Carlo Zecchi.

Foto: Catalina Filip

In 2013, de exemplu, festivalul a reunit artisti si orchestre faimoase, precum Concertgebouw Amsterdam, Staatskapelle Berlin, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker, Royal Philharmonic London, Royal Stockholm Philharmonic sau Academy Saint Martin in the Fields. Au fost organizate peste 150 de evenimente culturale, in Bucuresti, Arad, Bacau, Craiova, Cluj, Dorohoi, Iasi, Oradea, Sibiu si Timisoara.

Au urcat pe scena Festivalului unele dintre cele mai importante personalitati ale muzicii clasice internationale, precum dirijorii Daniel Barenboim si Mariss Jansons, pianistii Radu Lupu, Murray Perahia, Pinchas Zuckerman, Maxim Vengerov si Evgeny Kissin. Cu ocazia editiei a XXI-a a Festivalului, au venit pentru prima oara in Romania formatii si artisti precum: orchestra Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, care a prezentat Tetralogia lui Wagner, pentru intaia data la Bucuresti, in ultimii 50 de ani, Pittsburgh Symphony Orchestra, National Philharmonic Of Russia, Harmonius Chamber Orchestra – Osaka, Camerata Salzburg, Vortice Dance Company si celebrul actor John Malkovich, narator in spectacolul “Comedia Infernala. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *