Din oras

De ce nu avem niciun aquapark în Cluj-Napoca? Ne putem „lăuda” în schimb cu ruinele Băilor Someșeni

Bihorul și Hunedoara, două județe care au pretenții mult mai mici decât Clujul, au reușit să construiască aquapark-uri și să atragă numeroși turiști. E drept că sunt private și nu au fost făcute din bani publici, dar ceea ce contează este că există. La Cluj, deși se vorbește de ani de zile de realizarea a două aquapark-uri, nu avem nici măcar unul.

Avem în schimb o ruină a ceea ce a fost pe vremea regimului comunist perla băilor. Pe locul fostelor Băi Someșeni acum crește în voie trestia și iarba, iar din clădirile în care erau restaurantul, vestiarele, bazine interioare au mai rămas câțiva pereți, din care mai cade câte o bucată de cărămidă. Restul a fost furat de localnici. Din Băile Someșeni au mai rămas și câteva izvoare cu apă despre care se spune că încă își mai păstrează proprietățile terapeutice din perioada în care băile erau funcționale. Nostalgicii vremurilor de glorie ale Băilor Someșeni merg cu PET-urile de 2 litri și iau apă de la izvoare. Spun că le face bine la rinichi și reglează glicemia. Nu se gândesc nicio secundă că apa nu este tocmai potabilă din moment ce băile au fost abandonate.

Ani la rând s-au dat lupte în instanță pentru proprietatea terenului de la Băile Someșeni. Când în sfârșit s-a lămurit al cui este terenul, nu s-au găsit bani. Este un proiect complet privat, al avocatei Ioana Gidro Stanca (moștenitoarea profesorului Dominic Stanca, cel care a pus bazele Băilor Someșeni) și al omului de afaceri Valentin Nica. Ei speră să găsească finanțare la bănci, dar de câțiva ani nu au reușit acest lucru.

Ar trebui ca și Primăria Cluj-Napoca să se implice în acest proiect, mai precis la partea de infrastructură până la viitorul aquapark.

“Se vorbește de opt ani de zile despre acest proiect. Prima dată a fost problema legată de proprietari că erau foarte mulți. După aceea, s-au încheiat problemele de retrocedări, dar au apărut probleme de moștenire. Se pare că acum singurele probleme pe care le au investitorii este să găsească creditul necesar pentru a putea realiza modernizarea Băilor Someșeni și aquapark. Se pare că nu au găsit unitatea bancară dispusă să finanțeze un proiect de peste 20 de milioane euro. Noi am făcut și aici tot ce a ținut de noi, am adoptat Hotărârea de Consiliu Local prin care am alocat banii pentru realizarea drumului, a spațiilor verzi, a iluminatului public până la teren, așa cum ne permite legea. Mai departe noi nu putem investi pe teren privat”, a explicat primarul Emil Boc.

Dacă proiectul aquapark-ului privat este în stand-by de ani de zile, nici proiectul Primăriei Cluj-Napoca de a transforma ștrandul Sun în aquapark nu stă mai bine. Tot problemele juridice pun bețe în roate. Primăria este în proces cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj pentru teren. Procesul trebuia să fie gata în primăvară, dar sunt șanse foarte mari ca abia anul viitor să se încheie.

“Aquaparkul este un obiectiv pe care îl avem, problemele pe care le-am întâmpinat sunt arhicunoscute și nu țin de Primărie, sunt factori externi, care împiedică realizarea aquaparkului în oraș. Sunt două proiecte, unul public și unul privat, cel de la Sun, care este asumat de Primărie și de RADP în vederea realizării, dar care este blocat din cauza unei revendicări în instanță, pe care a înaintat-o Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Procesul trebuia să se finalizeze, dar s-a întors din nou la instanța anterioară și urmează să se finalizeze, probabil, anul viitor. Atâta vreme cât terenul este revendicat nu se poate realiza investiție publică, aceasta este marea problemă. Se pot face lucrări de întreținere, dar nu se poate face o lucrare nouă, potrivit legii. Noi avem prevăzuți în buget 400.000 euro pentru mutarea liniei de Transelectrica și a magistralei, care să permită realizarea aquaparkului, dar proiectul nu poate merge mai departe până nu se realizează partea juridică a terenului. Noi am pus bani în buget în speranța că se va termina în această primăvară procesul, dar s-a trimis spre rejudecare”, a spus Boc.

Dacă pe locul ștrandului Sun nu se va construi prea curând un aquapark, măcar există ștrandul, unde oamenii se pot bălăci în voie, în condiții bune, după modernizarea de acum doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *