Vocea ta

De alegeri, Boc OSĂ dea #metrou la tot #clujeanul

de Szakats Istvan

Mare veste mare, într-un efort electoral demn de titani, Boc s-ar pregăti să îi arate poporului ceva din metroul fantomă al Clujului și să (spună că) #osă aducă o cârtiță direct din #India.

Metroul clujean ar trebui săpat deja demult. Deja și ministrul Câciu bate apropouri plus și-a și aruncat buzduganul către Cluj, c-a veni să verifică. Dar cu ce să sapi? Noroc că Gülermak – câștigătorul licitației pe lucrare, a realizat recent două străpungeri în India, anume la metrourile din Surat și Kanpur. Ei bine, cu cârtițele lor am săpa la Cluj. Adică cu una singură.

Întrebat de Clujul Civic, bloggerul The Metro Rail Guy (cel mai important blogger pe metrouri în India) a spus că TBM-ul Terratec S92 “Tatya” din Kanpur ar fi prins în alte contracte și deci cel mai probabil indisponibil “good chance the machine will stay in India as there are plenty of ongoing and upcoming tunneling projects”, rămânând ca posibilitate celălalt, “Nana”. În Surat, TBM-ul „Narmada” (S76) tocmai a terminat de săpat și „Tapi” (S94) iese din pământ în a doua jumătate a lunii aprilie și conform surselor, ar putea să fie disponibil.

Cum ar putea să arate demonstrația electorală a „primei lopeți” de la „metroul” din Cluj? Cu niște butaforie turco-indiană proptită cu bețe din spate. Că

  1. Să aduci un TBM lung de 100m, de sute de tone, de la asemenea distanțe durează luni de zile. Asamblatul TBM-ului durează în cazul optimist 4 luni, în realitate vreo 6.
  2. Proiectarea la metrou tot nu e gata, deci Autorizația de Construire e încă foarte, foarte departe, și #osă fie dată cu mult după alegerile din 9 iunie.
  3. În lipsa AC, organizarea de șantier din Florești e, evident, tot pe nicăieri.

Ca noroc, se poate încerca rapid o „mini-autorizație de construire” pe un teren viran din Florești lipit de zona vizată – ca pentru o organizare auxiliară de șantier. Pe care să se dea un pic cu buldozerul, pentru atmosferă.

  1. Gülermak România abia a început să angajeze vag – de își caută de câteva săptămâni una bucată inginer economist pe Linkedin pentru lucrarea din Cluj. Secretara notează numerele celor care sună după joburi și îi spune că departamentul HR îi va suna înapoi. Unde sunt restul (de câteva zeci) de posturi și angajări?

Așa că: pe-o dâmbă simbolică de pământ, cu un turc și un indian ținând de poza TBM-ului și aplaudând în fundal, tăiat pamblicuța, dat de două ori cu lopățica, un selfie, și colorata-i gata! Cam la asta să vă așteptați.

Și că odată o să fie #open pentru niște #jobs, dar joburi de traducător din hindi nu, că toți știu engleză.