Din oras

Cresc costurile pentru Centura Metropolitană. Proiectul ar urma să fie finalizat în 2032

Costurile pentru Centura Metropolitană a Clujului se majorează cu 662.266 mii lei, ajungând la o valoare totală de 8.658.973 mii lei.

Consilierii locali se vor întruni într-o ședință extraordinară pentru a vota proiectul de hotărâre privind însușirea actualizării indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „DRUM TRANSREGIO FELEAC TR35 – Etapa I Centura Metropolitană TR35 și Drumuri de legătură”, aprobați și eșalonați în Faza I și Faza II prin Hotărârea de Guvern nr. 1315/2022, astfel cum au fost actualizați prin Ordinul de Ministru MTI nr. 1442/27.07.2023.

Potrivit proiectului de hotărâre, centura metroopolitană urmează să fie realizată în două etape. Faza 1 presupune costuri de 6.135.418 mii lei, iar Faza II – 2.523.554 mii lei. Durata de execuție a lucrărilor pentru fiecare fază a proiectului este de 4 ani, iar termenul total al lucrărilor este estimat la 8 ani de zile.

Actualizarea indicatorilor tehnico-economici este necesară datoprită contextului economic actual, marcat de creșteri semnificative de prețuri, cu impact semnificativ asupra derulării proiectului, după cum este menționat în motivarea hotărârii.

În prima etapă urmează să fie construiți 23,67 de km de centură și 20 de km de drumuri de legătură.

Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură. În prima etapă este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență.

În etapa a doua se vor realiza lucrările de la Gilău până la Florești și de la nodul cu centura Vâlcele-Apahida până la nodul 20 Câmpenești. Tot în cadrul acetei etape se va asigura conexiunea cu Autostrada Transilvania.

Pentru primii 2 km al autostrăzii, Primăria Cluj-Napoca a semnat  contractul cu Viarom. Pentru alți 24 de kilometri din Centura Metropolitană plus 20 de kilometri de drumuri de legătură (tronsonul 2 al centrurii TR35), primăria a primit o singură ofertă la licitație, cea a Asocierii CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral – Pivden.