Amicii ziarului

De-abia astept sa vad la lucru un guvern de tehnocrati

Scris de 427

In 2012 Guvernul Ungureanu a creat un Comitet Consultativ al Oamenilor de Afaceri, in care circa 20 de specialisti din mai multe domenii trebuiau sa vina cu solutii legislative din zona economicului care sa sprjine actul de guvernare. Dar nu au guvernat propriu zis.

In ultimii doi ani Guvernul Ponta a utilizat ca platforma de dialog pentru modificari legislative Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, o initiativa care grupa cele mai reprezentative asociatii profesionale, care a venit cu propuneri pentru esenta noului Cod Fiscal, un vis pentru mediul de afaceri (in prima varianta). Dar CDR nu a fost implicata in actul de zi de zi de guvernare.

Un guvern de tehnocrati, daca se va merge pe aceasta formula, va trebui sa guverneze.

Adica oameni de stiinta sau de afaceri sau economisti sau consultanti neinregimentati politic isi vor trimite CV-urile de candidati, vor pleca din locurile in care lucreaza (cei care pleaca din multinationale s-ar putea sa nu mai fie lasati sa se intoarca), vor fi audiati de comisii parlamentare, vor fi votati de Parlament, isi vor depune declaratia de avere, vor fi radiografiati de presa, serviciile secrete, DNA, de competitorii lor, vor depune juramantul si vor deveni Ministrii. Si se vor pune pe treaba la Palatul Victoria.

Ce vor face? Foarte tehnic vorbind, vor transpune in acte legislative si politici publice lunga si indreptatita lista de revendicari a societatii civile din strada respectand toate acordurile si angajamantele luate fata de toti partenerii interni si externi creand in acelasi timp cadrul de aplicare a respectivelor legi si politic. In conditiile in care un lucru este sigur, economia merge binisor si oamenii de afaceri prind incredere.

Dar in conditiile in care exista multe alte prioritati, toate de nivel zero.

Coruptie endemica.

Birocratie si supradimensionare administrativa.

Cam 1000 de kilometri de autostrazi lipsa.

Munca la negru si evaziune fiscala.

Saracia Romaniei rurale.

Sistem sanitar lipsit de medici si sperante.

Invatamant deconectat de nevoile pietei muncii.

Probleme grave de natalitate.

3 milioane de romani nu se mai intorc. Copiii lor nu se mai intorc.

Iar cele de mai sus, fara a fi intr-o ordine de prioritati, nu cuprind problemele internationale.

Si totusi, iata ca sa iveste o sansa incredibila sa faci ceva pentru tara ta, sa pui in folosul ei toata competenta si pregatirea ta, sa fi responsabil pentru viitorul ei. Asa ca, astept cu nerabdare sa vad la lucru un guvern de tehnocrati, atunci cand si daca Presedintele Klaus Johannis le va spune kommt mittendrin, statt nur dabei bleiben.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 11 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 12 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 12 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 13 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 13 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 14 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 14 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 14 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 15 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 15 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 15 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Amicii ziarului

UE – Romania 2-0

Exceptionala crestere economica de 6 % din Romania trebuie privita dincolo de efectul de baza […]

Recomandările redacției
TOP CITITE