Din oras

Dascalii clujeni nu sunt de acord cu restructurarile. Mai mult, isi vor cere inapoi drepturile pierdute in timpul guvernarii lui Boc

Controversatul proiect de ordin care prevedea reduceri de „4.000-5000 de posturi-norme didactice” in invatamantul preuniversitar, dupa cum a atras atentia hotnews.ro, a starnit ingrijorare si la Cluj. Potrivit oficialilor de aici, nu se poate pune problema de reduceri de personal din scolile clujene, mai ales ca multe sunt sub efectiv. Sindicalistii se pregatesc de negocieri la Bucuresti, in cadrul carora vor solicita renuntarea la taierile impuse in timpul guvernarii lui Emil Boc. 

Potrivit proiectului, ar fi disparut posturi de secretari, administratori, ingrijitori, bucatari, mare parte din contabili isi pierdeau indemnizatiile, directoarelor de gradinite li s-ar fi luat degrevarile si ar fi trebuit. O parte din modificari ar urma sa se implementeze din septembrie 2015, altele din mai 2015. Ulterior, ministrul Sorin Cimpean a precizat ca prioectul nu avea avizul sau si discutia se va relua. 

“De saptamana viitoare vom relua dialogul, se impune modificarea sistemului de normare a personalului didactic auxiliar si nedidactic”, a precizat acesta, pentru sursa citata.

“Era un proiect din 2013, noi am facut sesizare ca Federatie a Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (SLIP), unde suntem afliati. Drept urmare, acest proiect a fost retras. Un director din cadrul ministerului i-a dat drumul, deci nu era semnat de domnul ministru. Saptamana aceasta, va avea loc la nivelul Ministerului va avea loc o comisie paritara intre minsiter si sindicate cu mai multe probleme, insa este inclus si clarificarea acestui zvon. Ministrul ne-a asigurat ca, de fapt, el nu este de acord cu acest zvon. Pe de alta parte, in alte judete s-au facut restructurari, asta este clar. La Cluj insa nu, pentru ca au avut loc in urma cu cativa ani, ne amintim de pe vremea Guvernului Boc, cand foarte multe scoli s-au comasat, s-au restructurat, mai ales cele cu clase simultane. Este o problema aici, pentru ca acest vor strandard nu justifica suma care se aloca la nivelul fiecarei scoli. Nu e satisfacatoare pentru ca nu putem compara o scoala cu cealalta. Tot acest domn al carui nume nu vreau sa ii dau numele din minister face o medie pe tara. Nu poti asemana o scoala din judetul Alba cu alta din centrul Bucurestiului sau al Clujului, din Delta sau din Suceava”, a precizat Lucia Cojocaru, lider al SLIPC Cluj. 

Un exemplu concret in acest sens la Cluj ar fi situatia Colegiului National “Emil Racovita” Cluj. 

“Din cauza ca acolo lucreaza foarte multi colegi cu vechime foarte mare in invatamant, nivelul salariilor nu acopera justificarea cu costurile standard. In acest fel, nici unei scoli nu ii ajung banii propusi”, a precizat aceasta. 

In privinta intentiilor de a se face restructurari, Lucia Cojocaru sustine ca “acest lucru nici nu incape in discutie, fiindca in primul rand mai ales personalul nedidactic nu se poate norma in raport cu numarul de elevi”. 

“O femeie de serviciu nu are in fisa postului numai sa curete toalete si curatenie, are si atributii colaterale. Si asa suntem in criza de personal. Mergeti la orice gradinitia si la orice clasa si veti constata ca acest personal este insuficient la nivelul scolilor. Am atras atentia de nenumarate ori. In judetul Cluj nu este o problema, cel putin asa m-a asigurat Inspectoratul Scolar Judetean”, a explicat sindicalista. 

La intalnirea cu ministerul sindicalisii planuiesc sa puna pe tapet renuntarea la deciziile drastice impuse asupra dascalilor in timpul guvernarii lui Boc. 

“In timpul guvernarii PSD ni s-au promis niste lucruri care aveau fixat niste termene de desfiintare, intre care niste clauze din contractul colectiv de munca. Avem modificari la Legea Educatiei, anumite sporuri care ne-au fost taiate iarasi pe vremea guvernarii Boc, un fel de bonusuri pentru care se diferentiau ca faceau o munca in plus. Mai erau si altele, anumite drepturi care ne-au fost taiate si vrem sa le redobandim, conform contractului colectiv de munca. In plus, in Legea Educatiei Nationale erau anumite lucruri care trebuie redresate, cum ar fi pensionarea anticipata, cu trei ani, fara penalizare. In vechea Lege a Invatamantului exista acest drept, fiindca este un loc de munca destul de stresant si sunt, intr-adevar, colegi de munca care ar simti nevoia sa iasa mai repede la pensie, dar nu pot din cauza penalitatilor. Si asa, la un salariu de 1.200, vor primi foarte putina pensie”, a mai spus liderul de sindicat.

Varianta propusa in cadrul acestui proiect “nu era valabila”, potrivit sefului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj. 

“Noi oricum suntem sub efectiv, nici vorba sa avem personal disponibil la nivelul sistemului. Exact asta facem acum: detasari din sistem”, a precizat Cuibus. 

 

Foto: ogoga.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *