Din oras

Dascalii clujeni isi recupereaza, din aceasta luna, salariile ciuntite in urma cu 6 ani

Profesorii clujeni, membri in Sindicatul Liber pentru Invatamantul Preuniversitar Cluj (SLIPC), isi recupereaza, din aceasta luna, salariile ciuntite in urma cu 6 ani. Plata va fi una esalonata, pe patru trimestre, iar sumele sunt cuprinse intre 120 si 1.200 de lei.

Dascalii din judetul Cluj isi recupereaza, incepand din aceasta luna, salariile “ciuntite” de Guvern, in 2008. Potrivit liderilor de sindicat din judet, aproximativ 5.400 din cei 7.652 de profesori beneficiaza, in acest an, de dreptul castigat in instanta.

La Scoala “Ion Agarbiceanu”, din Cluj-Napoca, de intregirea salariilor beneficiaza, 70 de dascali. Banii vor intra in rate, iar prima transa este programata sa fie achitata la finele acestei luni. Potrivit liderilor de sindicat, profesorii vor primi doar 25% din banii restanti.

“Ne-am castigat in instanta, anul trecut, drepturile salariale. Noi primim cota parte, potrivit Ordonantei 92. Primim numai 25% din bani, care ne parvin in patru rate: iunie, septembrie si decembrie, iar in aceasta luna e prima etapa”, a spus Vioara Temian, lidera de sindicat de la Scoala “Ion Agarbiceanu”.

Dascalii inscrisi in SLIPC urmeaza sa primeasca intre 120 si 1.200 de lei. Sindicalistii SLIPC din fiecare scoala au dat in judecata Ministerul Educatiei, pe Legea 221, care stipula o majorare cu 50% a salariilor si pe Legea 330, care prevede primele vacante in valoare de 100 de euro. Dascalii, insa, nu vor primi toti banii deodata.

“Se calculeaza cota parte. Sunt sume calculate la rata inflatiei”, a continuat Temian.

Spre exemplu, un profesor cu salariu maxim si gradul 1, primeste 1.200 de lei. Situatia difera, insa, de la caz la caz si de la unitate de invatamant la unitate de invatamant.

Fiecare cu salariul lui

Recuperarea drepturilor salariale in instanta se face diferit, pentru ca procesele au fost castigate in perioada distincte.

“Noi am dat situatiile, dupa care liderul de sindicat a intocmit un tabel, in care i-a trecut pe membri, iar avocatul a centralizat dosarele pe grupuri. (…) Noi avem un avocat care se ocupa de fiecare scoala, iar calculul sumelor se face pentru fiecare unitate in parte. Banii pentru Ordonanta 103 intra esalonat, pe patru trimestre. Noi am cerut ca si salariile diminuate cu 25% in 2008 sa fie reintregite cu rata inflatiei. (…)Din 2011 pana in am tot avut procese, pana in 2013”, a spus sefa SLIPC, Lucia Cojocaru.

Sindicatul clujean continua seria proceselor pentru actualizarea salariilor.

“Incercam sa actualizam salariile. Degeaba s-au marit cu 10% salariile pentru debutanti, pentru ca asistam la aplatizarea castigurilor. Un debutant castiga la fel cat castiga un profesor cu o vechime de 14 ani si grad didactic 2, asa ca nu e corect”, a continuat Cojocaru.

De reintregirea salariilor beneficiaza doar personalul didactic sindicalist. In judetul Cluj sunt 7.652 de dascali si 5.400 de sindicalisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *