Din oras

Daniel Metz, fondatorul EBS: “In Romania, daca am dubla numarul de IT-isti, am rezolva problema pensiilor si a salariilor groaznic de mici din invatamant si sanatate”

Peste 80 % din industria IT din Germania este implicata in servicii de suport, dezvoltare si optimizare a sitemelor de IT existente. Acesti oameni nu dezvolta produse noi, APP-uri si produse pentru telefoane , ci tin pe umerii lor intreaga industrie globalizata a acestei lumi. Daniel Metz, fondatorul EBS Romania a explicat rolul pe care industria romaneasca de IT il are pe piata mondiala de profil si modalitatea prin care ar putea fi rezolvata, intr-un viitor apropiat, problema finantarii pensiilor mici, a salarizarii in sanatate si invatamant cu ajutorul programatorilor scoliti in tara noastra.

Marii producatori de autoturisme, marile companii care genereaza si produc tehnolgie, roboti industriali, marile companii de logistica au niste sisteme informatice extrem de complexe care necesita o atentie sporita si care, cu mare greutate, sunt tinute in picioare in momemntul actual datorita evolutiei extrem de dinamice a economiei si a schimbarilor care au loc. Prioritatea IT-ului este focusata pe intretinerea acestor sisteme informatice globale. Daniel Metz, fondatorul EBS,  a dezvaluit reteta succesului prin care firmele romanesti de IT au atat de mare trecere in aceasta industrie aflata in permanenta dezvoltare.

“Companiile folosesc niste sisteme vechi, dar care si-au dovedit avantajul, si-au dovedit calitatea. Intalnim la marii producatori de masini programe scrise acum 20-30 de ani si de care trebuie sa avem grija. O parte nesemnificativa de programatori este implicata in generarea unor programe, a unor aplictii software noi. Acest lucru trebuie sa o inteleaga toti, de la absolventii de informatica pana la patronii companiilor de IT. Noi cand am infiintat EBS, in anul  2000, ce s-a externalizat din vest, nu a avut o valoare adaugata semnificativa. Intre timp, noi am inlocuit marii provideri de servicii IT din vestul Europei. I-am inlocuit la BMW, la Volkswagen. Servicii pe care ei le prestau cu oameni din Germania si care mergeau. Zilnic mergeau la VW sau BMW 30 – 40 de oameni. Toate acestea, in momentul de fata, le facem de la distanta. Un exemplu: In EBS avem webcam-uri care observa in permanenta benzile de rulare si de transport auto in toate depozitele logistice ale BMW din toata lumea Oamenii nostri se uita 24 din 24 de ore, observa acele sisteme informatice si in momentul in care o piesa cade in mod  necontrolat pe banda, un om de la EBS, de la distanta prin sistemul ESAP, duce acea piesa, o scoate de pe banda si o duce in depozit. Asta este realitatea IT-ului in ziua de astazi. Faptul ca mai sunt firme este interfata noastra cu it-ul. IT-ul mondial este cenusiu, este prafuit, este greu, miroase a motorina si a vaselina. IT-ul nu mai este un business de oportunitate. Este un business pe termen lung. In momentul in care cineva are bani nu mai merge in IT, merge in imobiliare, probabil sa isi multiplice banii. In IT este extrem de complicat,  pentru ca cerintele clientilor sunt foarte mari  iar penalitatile sunt pe masura”, a afirmat Daniel Metz. 

In ceea ce priveste dezvoltarea unor idei inovatoare, Daniel Metz a precizat ca industria IT nu se face cu buzunarele goale, facand referinta la faptul ca, desi in Romania sunt multe minti sclipitoare, este greu sa creezi o aplicatie care sa o poti si impelmentata la nivel mondial.

“Acolo unde se dezvolta apilcatii competitive, inovative, exista capital. Asa ceva nu se intampla si nu sunt sanse sa zicem ca se vor intampla in Romania, sau macar in Europa, pentru ca nu exista capital. In Silicon Valley, in State, exista companii de mii de angajati, cei mai inteligenti oameni din lume pe care i-au adunat si care, in fiecare zi, analizeaza ce s-ar mai dezvolta, ce aplicatie ar putea sa prinda pe piata. Acolo stau la rand investitorii cu sute de milioane, cu miliarde de dolari pentru a investi in zonele in care acesti ingineri gandesc si incearca sa identifice nevoile suplimentare care nu sunt acoperite in momentul de fata. Poate sa vina cineva dintr-un camin studentesc din Cluj, sau dintr-o firma de IT mai mica sau mai mare si sa gaseasca acea idee – si chiar daca o gaseste, pentru ca s-au mai intamplat sa mai gasesca pe ici pe colo, in termen de nici 2-3 saptamani acea idee este dusa de aici. Pentru ca nu este capital. Sa dezvoti, poti sa dezvolti incipient, dar sa marketezi si sa vinzi la nivel global,  e imposibil.  Cineva le face si, dupa o saptamana, apar copii ale inovatiei si nu poti sa tii in picioare o companie cu 10-20 de angajat in permanenta facand astfel de experimente si cautand oarecum la voia intamplarii pana vei gasi o nisa in care sa faci o anumita aplicatie. Apoi, oare cate zile dureaza pana altii imi copiaza lucrarea si o arunca pe piata? Este un lcuru care nu poate sa functioneze in Romania. Sunt foarte putine softuri  care au fost dezvoltate in Romania si care din pacate nu pot fi duse in afara decat in situatii extreme cum s-a mai intamplat cu Bit Defender. Dar acestasta este o intamplare fericita care vine intr-un anumit context. Noi am investit pentru produse noi pe piata locala – si avem 180 de clienti de tip industrial in Romania. Pentru asta am investit peste 3 milioane de euro. Nu ai sansa sa te bati cu cineva nici macar la nivel regional. De ce? Pentru ca 3 milioane de euro sunt insuficienti. Daca vrei sa marketezi, la nivel european de exemplu, iti trebie 30-40 de milioane numai sa faci sa se auda de tine. Asta e situatia reala.  Marea inovatie pe plan mondial nu se face cu buzunarele goale, se face acolo unde sunt laboratoare. Nici macar Germania nu mai reuseste sa isi tina oamenii. Toti pleca in Statele Unite”, a precizat Daniel Metz.

Finantarea domeniilor slab platite din Romania (sanatate, invatamant sau sistemul de pensii) ar putea fi rezolvata prin dublarea numarului de specialisti IT existenti pe piata muncii. Potrivit lui Daniel Metz, daca in Romania numarul celor care ar lucra in domeniul IT s-ar dubla, tara noastra ar avea un beneficiu de aprximativ 15 miliarde de euro. Solutia pentru cresterea numarului de absolventi specialisti in IT ar fi ca in universitati sa le fie permis sa profeseze celor cu proiecte internationale si cu certificate recunoscute. 

„Noi avem cam 110.000 de IT-isti la nivel de tara. Daca reusim sa dublam acest numar – si lucrul acesta este suta la suta realizabil, noi putem genera in fiecare an in Romania 15 miliarde de euro produs social suplimentar. Cu 15 miliarde de euro se poate rezolva problema pensiilor in asa fel incat, fiecare parinte care a ajuns la batranete sa aiba o pensie respectabila de 300- 400 de euro cel putin. In plus se pot rezolva salariile groaznic de mici din invatamant sau din sanatate. Intrebarea este de ce nu o facem? Bariera principala este ca, la momentul de fata, la universitate nu au voie sa predea persoane care nu au doctoratul. La o intrevedere cu reprezentanti ai guvernului le-am spus: dati o dispensa, pentru trei ani de exemplu, sa vina marii specialisti in IT sa predea. Avem o multime care au lucrat 10-15 ani pe proiecte internationale cu certificari. Lasati-i pe ei sa predea. Noi ii dam gratuit numai lasati-i sa generam mai multi absolventi, deoarece cei care predau cu doctorate nu sunt suficienti. Stiti ce raspuns am primit in fata la o suta de conducatori ai marilor firme germane din Romania? “Domnule, pai de ce nu ati abordat problema asta la fostul prim ministru (Victor Ponta), ca el era specialist in doctorate”? Atunci am inteles de ce noi nu putem sa ne rezolvam problema pensiilor si problema slariilor mici. Pentru ca exista o lipsa de patriotism, de identificare cu necazurile si nevoile oamenilor de aici. In momentul acesta nu i-ar costa nimic decat sa dea o ordonata  de urgenta in care sa zica: ”In urmatorii trei ani, daca un specialist IT are atatea proiecte la nivel international, certificari etc. poate sa predea”, pentru ca este vorba de meseria pe care noi o practicam aici. In 5-10 ani vom avea de a face, in orice zona a vietii noastre cotidiene, cu aplicatii informatice. IT-ul este o sansa formidabila pentru Romania”, a incheiat Daniel Metz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *