Analiza

Daniel DAVID, despre stres în pandemie: A fi calm și relaxat în pandemie este anormal… N-aș vrea să mai aud autorități sau cvasi-experți care sugerează oamenilor să fie calmi

„În pandemie este absolut normal să ai o doză de stres, pe care noi îl numim stres funcțional. Altfel spus, a fi calm și relaxat în pandemie este anormal din punct de vedere psihologic. N-aș vrea să mai aud autorități sau cvasi-experți care sugerează oamenilor să fie calmi și relaxați în pandemie”, a declarat psihologul Daniel David în cadrul unei videoconferințe. 

în imagine: Daniel David

sursa imagine: captură intervenție daniel david/agerpres.ro

„Nu așa reacționează un om sănătos la cap când se confruntă cu un stressor atât de puternic. 

Reacțiile psihologice de tip îngrijorare, nemulțumire, tristețe, sunt absolut sănătoase. 

Iar aceste emoții negative, dar sănătoase, cum le numim noi, ne ajută să ne mobilizăm pentru a confrunta pericolul. 

Un om îngrijorat va fi atent la implementarea măsurilor de distanțare fizică, de a purta masca, de a se spăla pe mâini ș.a.m.d.

Problema este alta: să nu devenim anxioși, să nu devenim depresivi, să nu devenim furioși și agresivi, fiindcă aceste emoții negative nesănătoase ne blochează în a rezolva problemele cu care ne confruntăm”, a declarat psihologul clujean Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” în cadrul unei videoconferințe organizate de Ministerul Sănătății. 

De altfel, potrivit rectorului UBB, Danie David, numărul psihologilor din unitățile de învățământ este unul insuficient comparativ cu necesitățile existente în acest segment. 

„Un psiholog trebuie să facă faţă la sute de elevi.

Vă daţi seama: dacă vrei cu adevărat să faci servicii de psihologie într-o manieră adecvată, nu ai cum să lucrezi simultan cu toţi care ar avea nevoie.

Există psihologi în şcoală, pot oferi servicii psihologice, nu toţi sunt cadre didactice, dar este clar că numărul lor trebuie crescut, dacă vrem cu adevărat că nu pretindem că oferim servicii de psihologie în şcoală, ci efectiv să le oferim”, a declarat rectorul UBB Cluj-Napoca în cadrul unei videoconferințe citate de agerpres.ro

Potrivit psihologului clujean, studiile din domeniu au reflectat o creștere a stresului în perioada pandemiei:

„Sunt o mulţime de studii făcute în această perioadă, numai că aş vrea ca la aceste studii să ne uităm cu ochii expertului şi să vedem faptul că este o creştere a stresului în condiţii de pandemie, dar o componentă a acestui stres este absolut sănătoasă. (…).

O componentă slabă însă a acţiunii autorităţilor a fost cea legată de componenta psihologică.

Iar componenta psihologică are cel puţin două aspecte importante:

1 – trebuie să îi ajuţi pe oameni să îşi reducă stresul în condiţii de pandemie pentru a avea o calitate a vieţii cât mai bună;

şi

2 – componenta de psihologie ajută şi la implementarea componentei medicale, fiindcă degeaba dai sfaturi medicale bune dacă nu ai mecanismele psihologice adecvate prin care acele sfaturi să fie implementate în comportamentul individual.

Iar această componentă de psihologie, anul trecut, nu a fost bine reprezentată, ca să nu spun că nu a fost reprezentantă aproape deloc la nivelul autorităţilor.

Din fericire, o serie de organisme profesionale, asociaţii profesionale, agenţi din spaţiul public au început să acopere această deficienţă a autorităţilor, oferind astfel de servicii de psihologie”, a declarat Danil David. 

Recent, David a analizat modul în care autoritățile au reacționat la protestele de stradă survenite ca urmare a restricțiilor sporite aplicate de Guvernul Cîțu.

CITEȘTE ȘIDaniel DAVID, despre proteste: Autoritățile au greșit pentru că au fost șovăielnice

David a subliniat că este necesar să recunoaștem complexitatea situației în care ne aflăm.

De altfel, potrivit acestuia, frustrările oamenilor trebuie de asemenea recunoscute, întrucât s-au săturat de interdicții.

Însă tocmai în acest context este nevoie de transparență în decizii.

Autoritățile ar fi greșit în aplicarea noilor măsuri restrictive din cauza „șovăielii” și a unui mesaj neclar, în urma unei decizii lipsite de transparență. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *