Politica

Daniel Buda, unul dintre cei mai bogați europarlamentari. A făcut jumătate de milion euro în patru ani, dar și-a luat cabinet parlamentar la o chirie de 16 lei/lună

Daniel Buda (președinte al PNL Cluj) este unul dintre cei mai bogați europarlamentari, dacă se iau în calcul veniturile extraparlamentare. Potrivit unui raport Transparency International, politicianul clujean se află pe locul 7 în topul europarlamentarilor care obțin venituri și din al doilea job. În patru ani, Buda a reușit să facă aproape 544.000 euro din activități notariale. Potrivit declarației de interese, Daniel Buda este și lector la Universitatea Babeș-Bolyai de unde obține venituri până în 499 euro brut pe lună.

Pe locul 1 se află Renato Soru din Italia cu venituri extra în valoare de peste 1,5 milioane euro, obținute în urma activității de director.

Transparency International a analizat declarațiile de avere și interese a peste 2000 de europarlamentari. Concluzia raportului este că 60% dintre membri au declarat activități externe care pot include angajări obișnuite, consilii de administrație sau alte mandate politice. În total 751 europarlamentari au declarat 1.366 activități, în creștere cu 13% față de începutul mandatului. 31% dintre europarlamentari au joburi secundare.

În Parlamentul European, Daniel Buda a avut 721 de luări de cuvânt din 2014 și până în prezent. Potrivit datelor oficiale, europarlamentarul clujean a vorbit ultima dată în plen în 5 iulie în cadrul unei dezbateri despre criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Buda a avut 10 declarații scrise, 556 întrebări scrise și 14 întrebări verbale. Aceleași date mai arată că a avut 446 de explicații ale modului în care a votat.

Cu toate că încasează o grămadă de bani din activități notariale și primește 4.300 euro/lună ca să închirieze spațiu de cabinet parlamentar, Daniel Buda profită de legea care le permite parlamentarilor să închirieze cabinet la prețuri de nimic. Potrivit datelor pe anul trecut furnizate de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, Daniel Buda plătește nici mai mult nici mai puțin de 16 lei/lună. Aceasta este cea mai mica chirie pe care o plătește un politician pentru un cabinet parlamentar în Cluj-Napoca.

Lista partidelor și politicienilor care au sediu închiriat de la Primărie, conform datelor din 2017:

1. Daniel Buda – 16 lei/lună
2.Laszlo Attila – 27 lei/lună
3.Marius Nicoară – 37 lei/lună
4.Adrian Oros – 47 lei/lună
Partidul Poporului Dan Diaconescu – 25 lei/lună
Partidul Civic Maghiar – 46 lei/lună
Partidul România Mare – 75 lei/lună
Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat – 108 lei/lună
Partidul Social Democrat – 128 lei/lună
Uniunea Democrată Maghiară din România  – 191 lei/lună
Partidul Socialist Român – 1.574 lei/lună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *