PORTRET

Dan Ciulea, bloggerul care colindă continentul pentru a ajuta Clujul să devină Capitală Culturală Europeană

Dan Ciulea este un blogger implicat în comunitate care, prin proiectele la care ia parte, își demonstrează în mod constant dragostea pentru Cluj, orașul în care a ales să trăiască, și pentru clujenii cărora, prin acțiunile sale, reușește să le readucă zâmbetul pe buze, indiferent că e vorba de copii (pentru care organizează festivalul Lolly Boom din Parcul Central, petreceri tematice sau spectacole de magie) sau de oamenii în vârstă (cărora le alină singurătatea prin proiectul caritabil „Nepoți de Crăciun”). Dan Ciulea a simțit nevoia să se implice și în contextul candidaturii Clujului pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021”, printr-un  proiect unic, ClujX, prin care, alături de alți entuziaști, străbate, începând din 2014, foste, actuale și viitoare Capitale Culturale Europene, pentru a promova orașul nostru și pentru a aduce la Cluj-Napoca o parte din experiența, din ideile pozitive ale celorlalte orașe. Dan Ciulea este convins că implicarea, chiar și pentru oamenii de online, înseamnă mai mult decât un simplu ”Like” sau ”Share”, înseamnă acțiuni concrete, în lumea reală, la care cu toții putem contribui pentru a o transforma într-un loc mai bun.

Blogger din anul 2002

Dan Ciulea s-a născut în Baia de Arieș, județul Alba, și a venit la Cluj după absolvirea liceului, pentru a se angaja în cadrul unei companii; fiindcă pentru angajare avea nevoie de o diplomă universitară, a dat admitere la Politehnică. Din anul III de facultate s-a angajat la o firmă din IT pe domeniul de vânzare și consultanță pentru programe de contabilitate și softuri legislative.

Primul blog l-a început pe vremea studenției, în anul 2002, când a creat o pagină pe platforma Blogspot, din dorința de a avea un spațiu de exprimare a gândurilor în mediul virtual. În 2007 și-a cumpărat domeniul ciulea.ro, iar de atunci scrie pe blog tot ce i se pare interesant sau neinteresant, încercând să se axeze în general pe lucruri pozitive:

„Prefer să nu aduc în discuție chestiile negative, există prea multă energie negativă oricum în ziua de astăzi și aș prefera să nu o mai transmit și eu. Nu îmi iese tot timpul asta, dar, oricum, și când am o opinie critică, încerc să o expun într-un mod constructiv.”

Nepoți de Crăciun și nu numai

Dan Ciulea a fost întotdeauna interesat și de proiectele caritabile. Primul proiect umanitar în care a decis să se implice a fost ShoeBox, urmat, în 2010, de „Nepoți de Crăciun”, proiectul inițiat de Cristian Gog și Adi Hădean, care a ajuns deja la a șasea ediție:

„În general, de sărbători, indiferent că vorbim de Paști sau de Crăciun, majoritatea oamenilor se gândesc la copii, ceea ce e lăudabil și de apreciat, dar problema pe care noi am identificat-o au fost vârstnicii, care suferă de singurătate. Cei pe care îi vizităm noi nu mai au familie, ori familia le e plecată departe, și atunci noi, pe lângă cadouri pe care li le oferim, petrecem și timp cu ei. Am distribuit pachete la centrele de vârstnici de zi din Cluj-Napoca, la cluburile de pensionari, am mers și la câteva cămine pe Valea Arieșului, la mănăstiri și biserici. Dacă în primul an ne-am propus să ajungem la 100 de oameni și am strâns 200 de pachete, în 2015 am strâns peste 2000 de pachete.

În ultimii 3 ani am dezvoltat și alte proiecte pentru vârstnici, am mers cu ei la picnic în Parcul Central, i-am dus la o pensiune în Ciurila, unde am petrecut o zi întreagă, ne-am plimbat prin pădurile din jur, am făcut gulyas la lac la Micești. O parte dintre ei sunt artiști, se strâng și joacă piese de teatru, cântă muzică populară, iar noi le-am organizat spectacole. Anul trecut, de 8 Martie, le-am organizat un spectacol în care ei au fost vedetele. Ultimul proiect pe care l-am dezvoltat pentru bunicuți s-a numit «Adagio», un program de terapie prin dans, făcut în parteneriat cu Cluj School of Public Health, o divizie de cercetare de la UBB; practic, bunicuții au fost învățați să danseze salsa și au fost demențiali!”

Evenimente pentru părinți și copii

Dan Ciulea este managerul mentalistului Cristian Gog, cu care este asociat în compania Fantasmagia, care oferă servicii magice pentru petrecerile pentru copii, dar și pentru evenimente corporate, unde asigură, de la primirea invitaților de către animatori specializați, până la întreținerea acestora prin spectacole de mimă sau de magie. 

Cu Fantasmagia, Dan Ciulea a contribuit și la organizarea unor duminici de poveste în familie, un concept unic realizat în parteneriat cu pensiunea La Mesteceni din Ciurila:

„Tinerii de 35-40 de ani nu au unde să iasă cu copiii în Cluj, să ia masa, iar adulții să se poată bucura de intimitate în timp ce copiii se joacă și își petrec timpul în mod organizat. Conceptul nostru este ca părinții să vină cu copilul și adulții să ia masa la restaurantul pensiunii, în timp ce copilul se uită o jumătate de oră la un spectacol de mimă, de magie, după care se joacă cu animatorii de la Fantasmagia. Practic, noi le oferim părinților posibilitatea de a fi romantici, de a petrece clipe frumoase împreună, doar ei. În fiecare duminică, de la 15 la 17, organizăm astfel de evenimente pentru familiile tinere, cu copii.”

Dan Ciulea este și unul dintre organizatorii festivalului LollyBoom, un festival al copiilor, al familiei, care anul acesta va avea cea de-a doua ediție, în perioada 1-5 iunie, în Parcul Central:

„O să avem ateliere gratuite, concerte și, la fel ca anul trecut, vom încerca să amenajăm parcul. În 2015 am adus ciuperci uriașe de doi metri, am făcut un labirint pentru copii printre copaci, baloane cu aer cald, au fost 3 zile de festival, iar anul acesta vom avea 5 zile în care copiii vor putea lua parte la activități gratuite.”

Bloggerii care colindă continentul pentru a promova Clujul

Pe lângă proiectele caritabile și organizările de evenimente, Dan Ciulea este și partener într-o firmă de contabilitate (Class Fiscal Consulting) și într-o firmă de înregistrare și monitorizare mărci (Agenția TAS). Cu toate acestea, el își mai găsește timpul și energia pentru a se implica și în ample proiecte pentru comunitate, cum este ClujX:

„Am vrut să facem mai mult pentru susținerea participării Clujului în lupta pentru titlul de «Capitală Culturală Europeană 2021», mai mult din punctul de vedere al bloggerului sau al omului de online – eu tot timpul am considerat că trebuie să ne depășim condiția de Like și Share și, împreună cu Gabriel Aldea, am ajuns la ideea acestui proiect pentru a ajuta Clujul.

Practic, ce facem noi este să legăm Clujul cu fostele, actualele și viitoarele capitale europene: mergem în aceste orașe, avem întâlniri cu oficialitățile (de la reprezentanți ai asociațiilor care s-au ocupat cu dosarul pentru candidatură, până la oficialități din partea primăriilor, a consiliilor locale) și discutăm cu ei despre tot ce a însemnat candidatura pentru orașul respectiv, ce probleme au întâmpinat, cum le-au rezolvat și ce sfaturi ne dau nouă, ca actuali candidați. 

Una dintre condițiile pentru ca orașul nostru să primească titlul de Capitală Culturală Europeană este să demonstreze că oamenii din Cluj-Napoca își doresc acest titlu, că își dorește și comunitatea clujeană acest lucru, nu doar asociația care se ocupă de dosarul de candidatură. Prin proiectele care vin din comunitate, care nu au nicio legătură cu Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană, Clujul demonstrează că își dorește să câștige. Un alt punct pe care trebuie să îl atingă orașul nostru este cel de a face legătura cu celelalte capitale europene. Noi, prin ClujX, am ajutat la creșterea punctajului dosarului pentru Cluj-Napoca. În plus, ideea noastră este unică la nivel comunitar.”

Proiectul ClujX nu este finanțat nici de Primărie, nici de Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană, ci prin sponsorizări private și prin fondurile proprii ale celor implicați. Dan Ciulea și Gabriel Aldea fac parte din nucleul dur al acestui proiect și alături de ei mai participă în fiecare an și alți invitați. Anul acesta au mers, într-o primă etapă, în cele patru orașe finaliste din România pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, iar itinerarul lor va continua cu o serie de orașe europene:

„Prin proiectul ClujX noi am dus numele Clujului peste tot pe unde am fost, am avut întâlniri cu oamenii, am povestit despre Cluj-Napoca. Anul acesta vom merge în San Sebastian (Spania), în Mons (Belgia), în  Novi Sad (Serbia), în Wroclaw (Polonia), în Matera (Italia) și în Valletta (Malta).

Anul acesta vrem să stăm mai mult în fiecare oraș, câte 2-3 zile, pentru că ultimii doi ani am fost tot pe fugă, stăteam o noapte, maxim două într-un oraș. Aveam întâlnirile dimineața, făceam restul de documentare de la amiază până seara, după care ne apucam să scriem materialele, să edităm fotografiile sau filmările. Fiecare ediție a durat aproximativ o lună și a fost foarte greu pentru că noi conduceam 8-10 ore pe zi, iar pe mașină, între orașe, ne făceam și materialele.

Am dorit să demonstrăm că bloggerii, oamenii de online nu înseamnă numai un Like și un Share. Și eu și Gabriel Aldea ne implicăm în proiecte în care nu suntem motivați de partea financiară, pentru că în tot ce înseamnă proiecte caritabile nu ne dedicăm numai timpul, ci și resursele financiare. În ceea ce privește ClujX, eu m-am îndrăgostit de Cluj și fac asta pentru oraș!”

„Se pot face cu bani puțini multe lucruri frumoase”

Dan Ciulea este convins că Clujul are oportunități foarte bune de dezvoltare și de business, cu toate că oamenii sunt mai conservatori. Își dorește ca pe viitor să dezvolte Fantasmagia (businessul său și al lui Cristian Gog, ce oferă servicii magice) și să ducă la un alt nivel proiectele caritabile în care este implicat:

„Vreau să ajungem la un nivel la care să ne permitem să angajăm oameni în Asociația Magic People, pentru că voluntariatul în proiectele caritabile funcționează până la un anumit nivel, dincolo de care simt că nu se mai pot dezvolta lucrurile și e păcat, pentru că avem proiecte drăguțe, cu un impact social puternic. Văd cât de mult contează simpla noastră prezență la un centru de vârstnici, nu trebuie neapărat să investim bani mulți într-un proiect, timpul este cea mai importantă resursă, să fim acolo pentru ei. Se pot face cu bani puțini multe lucruri frumoase, dar acțiunile noastre presupun totuși anumite cheltuieli logistice, de organizare”, încheie Dan Ciulea, bloggerul care, prin activitatea sa, e un adevărat exemplu de implicare civică.

Foto: Facebook Dan Ciulea, ClujX, LollyBoom, Nepoti de Craciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *