Din oras

Dalele de granit încep să se distrugă, la 2 ani după modernizarea străzilor Emile Zola și Sextil Pușcariu

Străzile Emile Zola și Sextil Pușcariu, din buricul târgului fain, cu cea mai bună calitate a vieții, Cluj-Napoca, au fost modernizate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană (care a inclus și problematicele străzi Regele Ferdinand, Tipografiei și scuarul CEC). Valoarea totală estimată a proiectului a fost de 23.056.184,98 lei, din care valoarea nerambursabilă solicitată a fost de 21.425.503,55 lei.

Proiectul din fonduri europene a urmărit, declarativ, „creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană”.

„În data de 14.06.2019 s-a semnat contractul de finanțare nr. 4439 pentru proiectul «Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană: modernizare Strada Tipografiei, scuar CEC, Strada Regele Ferdinand și străzile adiacente».

Implementarea proiectului are termen de finalizare 31.05.2021.

Obiectivele de investiție modernizate prin proiect sunt: strada Tipografiei, zona pietonală aferentă străzii Cuza Vodă, strada Regele Ferdinand și strada Emile Zola.

Contractul de proiectare cu execuție lucrări nr. 253257 s-a atribuit, în data de 14.05.2019, executantului Asocierea SC DIFERIT SRL și SC NV COSTRUCT SRL, iar termenele de realizare sunt 2 luni pentru proiectare și 11 luni pentru execuția lucrărilor, de la data emiterii ordinelor de începere”, preciza Primăria Cluj-Napoca, în iulie 2019, într-un anunț de presă în care mai specifica și faptul că implementarea proiectului avea ca scop, printre altele, și „ameliorarea aspectului urbanistic al zonei”.

Ceea ce nu s-a întâmplat.

Străzile Emile Zola și Sextil Pușcariu au fost modernizate în vara anului 2020, dar dalele de granit, preferatele Primăriei pentru reabilitarea zonei centrale, încep deja să dea semne serioase de uzură.

Pavajele de pe aceste două străzi nu sunt unele istorice, recondiționări din Vechiul Cluj, ci dale noi-nouțe în urmă cu 2 ani.

Nici băncile de pe aceste străzi, ”smart”, cu USB, dar fără vopsea, nu sunt din timpurile imemoriale anteboc, ci din 2020.

E fain la Cluj, orașul efervescent, plin de șantiere de modernizare. Numai că, în lipsa calității și durabilității lucrărilor, peste un deceniu, tot ce s-a făcut în ultimii ani ar putea arăta ca și cum nu s-ar fi făcut.