Jos palaria

Un exemplu pentru alte primării: La un an de la încheierea lucrărilor de reabilitare, Cetatea Bologa arată impecabil – FOTO

Scris de 969

În timp ce mare parte din castelele și cetățile din Cluj zac în ruină, Cetatea Bologa din județul Cluj este un bun model de urmat de către alte primării. Dintr-un monument istoric ruină, în câțiva ani, cu implicare și fonduri europene, Cetatea a fost transformată într-un obiectiv turistic care este la nivelul oricărui alt obiectiv similar din străinătate.

La aproape un an și jumătate de la încheierea lucrărilor de reabilitare, Cetatea Bologa arată impecabil: băncile din metal sunt foarte bine întreținute, arată ca în prima zi de la instalare, iar zidurile reparate sunt într-o stare foarte bună.

Nici urmă de gunoaie în cetate și în împrejurimi, curățenia fiind întreținută. Probabil că totul ține atât de educația turiștilor cât și de interesul autorităților locale.

Cetatea Bologa a fost reparată cu fonduri europene de către Primăria comunei Poieni în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

“Întregul proces de proiectare și cercetare a început în anul 2015, iar lucrările de execuție au durat aproape doi ani (aprilie 2018 – noiembrie 2020). Pe parcursul lucrărilor de reabilitare a fost efectuată și o cercetare arheologică preventive a obiectivului, acțiune ce a scos la iveală o serie de vestigii care vor fi valorificate prin expoziții. Cercetarea arheologică va continua, rămânând multe aspect nelămurite.

Forma finite, vizibilă azi, este rezultatul implicării unei echipe ce numără circa 60 de specialiști: arhitecți, ingineri, arheologi, consultanți, ingineri peisagiști și, nu în ultimul rând, zidari, dulgheri sau alți meșteri”, scrie pe panoul de informare de la intrarea în Cetatea Bologa.

În timpul lucrărilor, s-a îndepărtat integral vegetația de pe ruinele zidurilor atât din interior cât și din vecinătate, iar acolo unde zidăria lipsea, a fost completată. A fost și montată o scară metalică de acces în cetate.

Lucrările au fost făcute de firma SC Euras SRL.

Pentru punerea în valoare a Cetății Bologa și pentru modul în care este menținut acest monument istoric, Primăria Poieni și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj merită un Jos Pălăria!ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 2 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 3 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 3 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 4 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 5 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 6 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 8 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 19 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE