Politica

Dacian Cioloș susţine că Suedia e adevăratul „inamic” al intrării României în Schengen

Eurodeputatul Dacian Cioloș afirmă că amânarea deciziei pe Schengen ar fi riscantă, pentru că Suedia va prelua președinția Consiliului UE. Orice amânare a unei decizii este riscantă. În Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când știi că poți să ai o decizie pozitivă”, a declarat acesta la RFI.

„În continuare, demersurile diplomatice, politice, trebuie să rămână foarte intense până în ultimul moment, pentru că iată, vedem deja și spectrul amânării unei decizii din decembrie. Eu știu că președinția cehă era foarte determinată să respecte dorința României de a avea acest subiect pe agendă, însă am mai spus-o și în alte rânduri, în Consiliu te duci cu un subiect pe agendă, când știi că poți să ai o decizie pozitivă, altfel nu prea are sens să-l pui pe agendă, doar ca să demonstrezi că nu există susținere pentru subiectul respectiv”.

Eurodeputatul Reper precizează că președinția cehă garantase României și Bulgariei că va pune acest subiect pe agenda din decembrie.

„Din punctul meu de vedere, e destul de riscant, pentru că din ianuarie încolo, președinția Consiliului UE va fi asigurată de Suedia, unde știm că există complicații politice. Guvernul suedez, care este unul minoritar și care va funcționa în calitate de președinte al Consiliului va trebui să țină cont și de poziția Opoziției din Parlament și aici cred că în continuare, PSD-ul care are un partid partener în Opoziția din Suedia și care s-a exprimat împotriva aderării României la Schengen ar trebui să-și asume și politic rezolvarea acestei probleme, înainte de începerea președinției suedeze, dacă vrem să avem un răspuns pozitiv nu acum în decembrie, ci peste o lună sau două, deci exact în perioada președinției suedeze”, încheie Cioloș.

Președintele Klaus Iohannis a avansat scenariul unei amânări cu o lună sau două a deciziei privind intrarea României în zona europeană de liberă circulație.