Politica

Dacian Cioloş încă mai “munceşte” la ruperea USR

Scris de 375

După mai multe discuții și ezitări, europarlamentarul Dacian Cioloș ar pregăti, totuși, mica schismă din USR. Surse politice susțin pentru Hotnews.ro că Dacian Cioloș le-a spus apropiaților săi, luni seara, într-o ședință, că este timpul pentru o construcție nouă. Primul pas în crearea proiectului politic ar fi o demisie colectivă a europarlamentarilor PLUS și un site dedicat proiectului, spun sursele citate.

La întâlnirea de luni seară au participat eurodeputații Dragoș Pâslaru, Dragoș Tudorache, Alin Mituța și Ramona Strugariu, toți veniți pe filiera PLUS și care vor să-l urmeze pe fostul lor șef de partid.

Potrivit unor surse din partid, următoarea miza ar fi pe parlamentarii de la București care ar vrea să-i urmeze. Din partea PLUS au fost aleși în jur de 25 de senatori și deputați, dintr-un total de 80. Cu toate acestea, potrivit unor surse din partid, nu ar fi tentați să-l urmeze pe Cioloș nici măcar cinci. În acest moment însă discuțiile se poartă intens și cu parlamentarii, cât și cu membrii de partid proveniți din PLUS, notează sursa citată.

Problema întoarsă pe toate fețele în întâlnirea de luni seară a fost cum va fi explicată plecarea din USR. Eurodeputatul Dragoș Pâslaru le-a spus colegilor că în acest moment ei nu pot pretinde că nu mai sunt „anti-sistem”. Un alt coleg, Ciprian Mihali a spus că e nevoie de „o reinventare”.

Dragoș Tudorache a insistat pe nevoia unei „simbioze intern-extern”, susținând că e nevoie „să formăm lideri în țară pe care noi îi vom susține de afară”.

În timpul discuțiilor s-ar fi făcut și o mini analiză a ceea ce a condus la această schismă în USR. Dragoș Tudorache a admis eșecul fuziunii USR-PLUS susținând că s-a greșit în cazul tuturor garanțiilor negociate, comentând că este evidentă lipsa de încredere.

Am pierdut când în loc să încurajăm coeziunea s-a creat despărțirea. Să învățăm din greșeli”, a comentat și Dacian Cioloș, care le-a cerut colegilor de partid să fie extrem de implicați în noul proiect.

În final s-a convenit strategia. Dragoș Tudorache a tras linie. Primul pas este demisia europarlamentarilor la pachet cu o comunicare privind motivele. Pasul doi, anunțul lansării unui nou proiect politic.

„Când vom avea o decizie, vom face și un anunț”

Contactat de Hotnews, Dacian Cioloș a comentat sec: „Când vom avea o decizie, vom face și un anunț”.

Dacian Cioloș a demisionat pe 7 februarie din funcţia de preşedinte al USR, spunând că este o decizie firească și de bun simț, în condițiile în care programul său prin care a propus reformarea USR a fost respins de Biroul Național al partidului. Cioloș s-a aflat la șefia USR doar 4 luni, după ce a câștigat alegerile „la mustață” față de contracandidatul său Dan Barna.

În urmă cu câteva zile, în urma unei discuții pe care europarlamentarul ar fi avut-o, atât cu președintele francez Emmanuel Macron, cât și cu actuala conducere a USRPLUS, referitoare la planul partidului pentru alegerile prezidențiale din 2024, Dacian Cioloș ar fi anunțat că nu va rupe partidul,  cu o singură condiție: să aibă un cuvânt greu de spus în privința candidatului USRPLUS la alegerile prezidențiale. Dacian Cioloș spera că „prietenia” lui cu Emmanuel Macron o va convinge pe Laura Codruța Kovesi să candideze din partea USRPLUS la alegerile prezidențiale.

După o discuție cu Emmanuel Macron, Cioloș s-a răzgândit: nu își va mai da demisia din USR. Ce condiție a pus conducerii partidului

Europarlamentarul USRPLUS Dacian Cioloș s-a răzgândit și nu mai demisionează din formațiunea politică, au precizat surse politice pentru PS News. Decizia acestuia vine în urma unei discuții pe care europarlamentarul ar fi avut-o, atât cu președintele francez Emmanuel Macron, cât și cu actuala conducere a USRPLUS, referitoare la planul partidului pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Concret: sursele citate susțin că, în urma discuției pe care Dacian Cioloș ar fi avut-o cu președintele francez, europarlamentarul „a venit cu gânduri mai bune la București” și a anunțat că nu va rupe partidul, cu o condiție: să aibă un cuvânt greu de spus în privința candidatului USRPLUS la alegerile prezidențiale.

Dacian Cioloș speră că „prietenia” lui cu Emmanuel Macron o va convinge pe Laura Codruța Kovesi să candideze din partea USRPLUS la alegerile prezidențiale

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, are în continuare un nivel ridicat de încredere, susține politologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Remus Ștefureac a precizat că sunt două personalități care vin din poziții internaționale și care pot fi competitori redutabili la alegerile prezidențiale din 2024: Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană.

„Nu știu dacă a întrebat-o cineva. Probabil dacă ar întreba-o cineva, ar spune că nu și-ar dori așa ceva. Sau cine știe ce va spune. Doamna Kovesi are în continuare un nivel ridicat de încredere, văzut și din măsurătorile noastre, dar și din măsurătorile altor institute. Se situează destul de sus la capitolul încredere. Aici sunt două personalități care vin din poziții internaționale și care pot fi competitori redutabili. Una este doamna Kovesi, celălalt este domnul Geoană care, de asemenea, mai ales în acest context al războiului din Ucraina, venind din postura de secretar general al NATO și având o credibilitate uriașă și o îndemânare de a fi prezent, are un nivel de încredere foarte ridicat în acest moment.

Domnul Mircea Geoană nu poate candida decât din partea PSD. Chiar un lider PSD a invocat acest lucru, în sensul că poate fi o opțiune. În cazul PSD, însă, pot fi mai multe opțiuni. L-ați amintit pe domnul Marcel Ciolacu, doamna Gabriela Firea, dar ține foarte mult și de sprijinul pe care l-ar obține din partea partidului. Cred că mai degrabă ar fi împinsă la o candidatură dacă s-ar ști că nu sunt șanse de câștig”, a declarat politologul Remus Ștefureac.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 2 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 2 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 3 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 3 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 5 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 6 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 8 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 19 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE