Din oras

Dacă tot sunt Zilele Clujului, clujenii de la Pata Rât bagă chef pe manele și dezbatere dacă ”Radio Pata” ar merita extins pe tot orașul

Punem de-un Radio Pata extins pe tot Clujul? Dă-ne părerea și sfatul!

Salutare,

suntem Radio Pata, radioul comunitar al ghetoului de la Pata Rât. Probabil ai auzit de noi. Noi am făcut Khetane, Untoldul sărakilor. Poate ai și fost. Poate ai veni anul asta. Dar mai facem? Nu știm.

Azi vrem să-ți cerem părerea și sfatul.

Întrebare: punem de-un Radio Pata extins pe tot Clujul?

Hai să vorbim despre asta împreună, sâmbătă, de la ora 19.00, la Insomnia Cafe, pe strada Universității.

Avem Radio Pata, radioul comunitar al ghetoului de la Pata Rât – de fapt, un cartier al Municipiului Cluj-Napoca despre care majoritatea clujenilor poate a auzit din auzite, dar de preferat, preferă să nu știe.

Dar Pata Râtul – cu cei vreo 2500 locuitori ai săi, nu numai că insistă să existe, dar ghici ce: crește.

De ce crește? Pentru că Municipiul Cluj-Napoca își centrifughează cetățenii săracii la periferie, exact în ritmul în care îi putred-îmbogățește pe alții, puțini.

Prin această centrifugă socială, buzunarele de sărăkie ale orașului se umplu și se vor înmulți. Familii întregi se apropie de a-și pierde casele sub presiunea imobiliarilor – spre exemplu azi, în zona de nord a orașului. Unde se vor duce acești oameni înainte să moară și să dispară, scăpându-ne de “jena” de-ai vedea?

Ăia mai bătrâni poate vor încerca să se retragă la țară. Și vor dispărea. Convenient. Dar ăia tineri vor încerca să rămână în oraș. Pe la margini. Și îi vom tot vedea. Din ce în ce mai des – pentru că Cluj-Napoca nu are și nu va avea politici sociale de redistribuire egalizatoare. Logica orașului e alta.

Or atunci, dacă Pata Râtul e oricum în creștere, oare nu s-ar preta și o voce a Periferiei, tot în creștere?

Acum doi ani, cu Radioul nostru ne-am propus să facem auzită vocea celor a căror voce nu se vrea nicicum auzită.

Dacă niște micro-Pata Râturi tot apar prin marginile Clujului (vezi homeleșii de prin Făget / Mănăștur, la capăt de Grigorescu, în Iris, în Parcul Est și etc.) care ar fi potențialul ca Radio Pata să se extindă pe tot orașul, și să devină Radio Pata-Cluj?

Ce potențial de solidarizare ar aduce o asemenea inițiativă? Pe ce termen? Pe cine am putea conta? Tu ce potențial vezi aici?

Vino cu energiile și ideile tale, și hai să le vorbim.

Bonus, după dezbatere, dăm și-o tocană din partea casei, și apoi un CHEF. Da, pe MANELE. Ca un fel de pregătire de Khetane în tot orașul. Știm că vrei!