In vizor

Daca s-ar face cladiri de 20 de etaje la Cluj, dotarile pompierilor nu ar face fata. Ar fi nevoie de autospeciale de 1,5 milioane de euro

Scris de 332

In caz de incendiu, echipajele de urgenta pot urca 10.40  metri cu scari, iar presiunea apei din furtunuri ar putea ajunge pana la 30 de metri. Se mai poate adauga si indemanarea si tehnicile invatate de pompieri la cursuri, insa tot nu ar fi destul pentru cladirile care incep sa se inalte in Cluj-Napoca. Un cost aproximativ pentru o autospeciala de nivel mediu ca performante este de aproximativ 500.000 de euro si ar trebui achizitionate cel putin trei.  

In momentul de fata, in dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) CLuj exista doua autospeciale de salvare si interventie de la inaltime, la Detasamentul Pompieri Cluj-Napoca, respectiv Detasamentul de Pompieri Dej.

Acestea au ca parametri tehnici atingerea unei inaltimi de 32 de metri, insa nu pot fi utilizate la interventii, deoarece nu mai prezinta siguranta din punct de vedere al exploatarii si au depasit durata de exploatare de cativa ani”, au precizat reprezentantii institutiei, pentru Ziar de Cluj.

“In functie de caracteristicele obiectivului si locul unde se manifesta un incendiu, se poate actiona practic la orice inaltime prin realizarea unor dispozitive de stingere pe caile de acces (scari interioare sau exterioare), in principiu cu furtunuri de inalta presiune, insa timpul de realizare a acestora si efortul personalului care intervine difera in comparatie cu utilizarea unor mijloace mecanice, iar unul dintre principiile interventiei de stingere pentru a avea eficienta, este acela de a actiona la aceeasi inaltime sau pe un plan superior fata de cel la care se manifesta incendiul”, au aratat acestia. 

De asemenea, acolo unde este posibil, se poate actiona pentru stingere folosind autotunurile din dotarea autospecialelor, inaltimea de refulare in plan vertical fiind de pana la 30 metri.

Pentru salvarea unor persoane de la etajele cladirilor, atunci cand nu se pot utiliza scarile interioare sau exterioare, se utilizeaza alte tipuri de scari, cele culisabile, scari de imperechere sau scari de fereastra, precum si alte dispozitie si tehnici de salvare.  Inaltimea maxima pe care o poate atinge o scara culisabila este de 10.40 metri. Scarile manuale din dotare pot fi utilizate si pentru amplasarea dispozitivelor de interventie.

“Au existat interventii la care am fost nevoiti sa adaptam si sa improvizam, pentru ca in meseria de pompier trebuie sa gasesti solutii in orice situatie si de cele mai multe ori situatiile sunt imprevizibile, de cele mai multe ori nu ai timp sa stai sa analizezi foarte mult posibilitatile sau efectiv nu ai prea multe posibilitati la indemana”, arata oficialii inspectoratului clujean.

Cu toate acestea, mai este nevoie de investitii.  

“Pentru ca actiunile noastre sa aiba eficienta maxima, este necesara dotarea cu autospeciale de salvare si interventie la inaltime, cel putin trei, si, in acest sens, institutia noastra face demersuri pentru achizitionarea unor astfel de mijloace, al caror pret variaza in functie de performantele tehnice ale autospecialei si de faptul ca acesta este stabilit in conditii de licitatie conform procedurilor. Un cost aproximativ pentru o autospeciala de nivel mediu ca performante este de aproximativ 500.000 de euro”, au precizat reprezentantii ISU Cluj. 

La inceputul acestui an, cele mai vechi autospeciale aflate in dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj erau din 1974, iar cele mai noi intrasera in parcul auto al institutiei anul trecut. Relicva parcului auto al ISU Cluj este o autospeciala de interventie cu apa si spuma din 1974, urmata de autospecialele de interventie cu pulbere din 1979 si 1980. ISU Cluj are si o motopompa din 1960, alaturi de una din 2006. Cea mai veche ambulanta e din 2005, iar cea mai noua din 2012.

Foto: monitorulcj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 14 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 17 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 20 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 20 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 20 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 20 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 20 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 23 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 23 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 23 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 23 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE