Diete

Daca mananci un mar inainte de culcare…

In orice sezon al anului, rece sau cald, merele sunt bune pentru inima si circulatia sangelui. Sunt benefice in caz de constipatie sau diaree. Stiati ca… bine cunoscutul proverb englezesc “Un mar pe zi tine doctorul la distanta” provine dintr-o zicala mai veche: “Daca mananci un mar inainte de culcare, doctorul va ajunge sa cerseasca”? Merele se recomanda sa fie consumate proaspete sau coapte usor. Cateva mere consumate dimineata elimina mahmureala.

 

Scurta poveste

 

Marul este o baca a pomului de mar (Malus communis sau malus domestica sau Pyrus malus) ce face parte din familia trandafirilor. In lume sunt cultivate peste 7500 de varietati; cele mai cunoscute si apreciate sunt merele rosii, Golden, Granny Smith, Gala, Fiji, McIntosh si Rome.

 

Se pare ca merele provin din zona situata intre Marea caspica si Marea neagra si dateaza din 6500 i.Hr. Ele se numarau printre alimentele favorite ale grecilor si romanilor antici. Romanii au adus marul in Anglia, iar englezii l-au introdus in America de Nord. China este producatorul cel mai mare din lume; Statele Unite, Turcia, Polonia si Italia o urmeaza in aceasta ordine.

 

Legenda spune ca, daca se freaca un neg cu o felie de mar, apoi se ingroapa aceea felie, excrescenta va dispare pe masura ce marul putrezeste. Merele sunt oferite cuplurilor necasatorite, prietenilor si colindatorilor pentru a le aduce noroc, a alunga spiritele rele si ghinionul.

 

Ce contin merele?

 

Marul contine: vitamine (B1, B2, B3, B6, C,  d, E) in cantitate moderata; saruri minerale: fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc; tanin si fitosteroli; acizi organic, cum sunt acizii malic, citric  si tartaric; peptina (continuta mai ales in coaja), care favorizeaza digestia si peristaltismul intestinal). Energia sa calorica este de 45 kcal la 100 g.

 

De ce este bine sa consumam mere?

 

Consumarea marului intreg, cu coaja cu tot, este cea mai sanatoasa, dar nu este intotdeauna posibila, din cauza pesticidelor si a conservantilor aplicati pe suprafata merelor. Asemenea substante, a caror utilizare este din ce in ce mai limitata prin lege, nu sunt de fapt complet eliminate, chiar daca sunt spalate cu foarte multa grija; prin urmare sunt preferabile merele care provin din fermele organice.

 

Marul se mai consuma si ras si in salata de fructe, copt la cuptor sau fiert in apa si zahar (compot). Este ingredient pentru preparate dulci (torturi, tarte, gelatine, mere in halat, strudel) si sarate (este igredient in mancaruri de orez, este folosit ca garnitura la branzeturi, carne si caltabos). Unele varietati de mere sunr utilizate pentru prepararea cidrului si otetului.

 

Daca mancati un mar, atunci mancati-l in intregime, mai putin cotorul. Aproape jumatate din continutul de vitamina C se afla chiar sub coaja. Merele au un continut bogat in fibre solubile si insolubile. Mai mult de 2/3 di fibre si antioxidanti se gasesc in coaja.

 

Merele sunt o sursa bogata de substante fitochimice, cum ar fi antioxidantii fenolici, carotenoide si flavonoizi care pot juca un rol important in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.

 

Remedii dietoterapeutice

 

Se stie despre mere ca sunt indicate in durerile de stomac si pentru a combate constipatia. Otetul de mere este folosit pentru a trata arsurile la stomac. Nu este exclus ca doua mere pe zi sa tina bolile de inima la distanta. Pentru fiecare 10 g de fibre introduse in dieta, proportia scaderii riscului bolilor de inima este de 14 %. Un mar contine 5 g de fibre.

 

Consumul regulat de mere opreste formarea celulelor canceroase. Un studiu asupra celulelor umane afectate de cancer de colon, a aratat ca flavonoizii, asociati cu merele, au inhibat dezvoltarea celuleor canceroase.

 

Femeile supraponderale care au introdus in dieta lor trei mere pe zi slabesc mai mult decat femeile care nu au consumat mere. Diabeticii care consuma mere prezinta niveluri mai mici ale glucozei dupa consumarea acestora, probabil datorita continutului de fibre solubile.

 

Secrete si recomandari privind consumul de mere:

 

–    Alegeti merele cu coaja tare, nepatata, stralucitoare.
–    Pastrati merele in frigider / camari racoroase dupa ce le-ati cumparat, deoarece merele se coc de 6-8 ori mai repede la temperatura camerei.
–    Merele lovite / alterate elibereaza un gaz care ajuta coacerea fructelor, dar care ar putea dauna celorlate alimente.
–    Daca ati taiat merele si nu le folositi imediat, stoarceti pe ele putin suc de lamaie verde sau portocala pentru a nu-si schimba culoarea.
–    Merele crude sunt o gustare sau un ingredient minunat pentru salate.
–    Merele pot fi folosite pentru placinte, tarte sau sub forma de pasta in sosul de mere.
–    Merele sunt preparate si prin coacere in cuptor, cu zahar si scortisoara.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *