Editorial

„Dacă ataci replica unui prost, rişti să te trezeşti cu prostul întreg în discuţie”

Am citit ieri o postare, viralizată pe Facebook, a părintelui Savatie Baștovoi, eseist, poet, romancier, teolog și scriitor român din Republica Moldova.

Scria acesta așa: „Am crescut într-o lume în care aviatorii, ca Saint Exupery, aveau voie să scrie cărți, iar doctori ca Anton Cehov să facă dramaturgie, fără ca cineva să le reproșeze că nu sînt „specialiști”. Pînă mai ieri, jurnaliștii din toată lumea scriau investigații economice sau medicale, fără ca cineva să le închidă gura pentru că nu sînt „specialiști”. Tot ce conta era ca ceea ce susțin să fie adevărat. Cînd și cum,  se întreabă părintele, au dispărut toate aceste mituri ale libertății de expresie și acțiune pentru a fi înlocuite cu autoritatea infailibilă a „specialiștilor?”

Mai la vale ajunge la ce-l doare cu adevărat, adică la dreptul de a refuza injecția cu vaccin, recomandat de specialiști și contestat de atotștiutori. Un drept care, de altfel, nu a fost luat.

Aflu că celebra și neliniștita „amazoană” cu portavoce, Diana Șoșoacă, a avut un schimb acid de replici pe tema testărilor Covid-19 cu profesorul Rafila. Șoșoaca era convinsă că din testări ies mai mulți pozitivi decât îi dă ei la socoteală. Să nu care cumva să credeți că Rafila, cât o fi el de medic și specialist a scos-o la capăt cu Șoșoaca. Nici vorbă. Păi ce-a crezut Rafila, că dacă-i specialist, gata, numai el se pricepe? Chiar așa, dacă doctorul Cehov a avut voie să facă dramaturgie, de ce nu ar avea voie avocata, activista și senatoarea Șoșoacă să o dea pe medicină? Și să ne împărtășească tuturor, tare și apăsat, din competențele ei. În numele libertății de exprimare, desigur.

Altă întâmplare. Scriitorul Mircea Cărtărescu s-a vaccinat și a îndrăznit să îndemne lumea pe Facebook să se vacineze. Atât i-a trebuit Oliviei Steer, mamă iubitoare, soție devotată și aprigă activistă antivaccinare. L-a pedepsit ea pentru îndrăzneala de a-i îndemna și pe alții să se vaccineze. I-a dat una în cap cu gramatica de nu s-a văzut. L-a luat la rost pentru că, cică, ar fi scris greşit genitivul şi dativul de la „dragă”, într-o urare pe care scriitorul a făcut-o pe contul său de Facebook.

Numai că, iaca poznă, potrivit normelor în vigoare, Mircea Cărtărescu nu făcuse o greșeală, iar dativ singular al cuvântului „dragă” cu sensul din postare chiar este „dragii”.

No și, ce mare lucru? Păi, dacă aviatorul Saint Exupery a avut voie să scrie cărți, de ce n-ar avea voie Oliviea Steer, mamă iubitoare, soție devotată și aprigă activistă antivaccinare să-i dea lecții publice de gramatică profesorului, filologului şi scriitorului, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu? În numele libertății de exprimare, desigur.

Da, libertatea de exprimare este un drept fundamental, dar presupune și responsabilitate. La noi, în numele libertății de exprimare, fiecare poate spune ce-i trece prin cap. Orice prostie, oricât de mare. Cât despre responsabilitate, sau, măcar teamă de ridicol, nici vorbă. La noi, specialiștii au ajuns să fie contraziși de tot felul de atotștiutori în numele libertății de exprimare. Toți proștii și analfabeții au ajuns să ne dea lecții, în toate domeniile posibile. În numele libertății de exprimare, desigur. Și foarte mulți îi ascultă și-i cred mari specialiști. Păi, dacă ți se strică mașina pe cine crezi? Pe mecanicul auto care îți dă un diagnostic, sau pe vecinul medic care știe el mai bine ce și cum, că doar și el are mașină. Și invers, dacă ești bolnav, pe cine crezi? Pe medicul care îți dă un tratament, sau pe mecanicul auto, care știe el mai bine, că doar a fost și el bolnav.

Nu vreau să zic că Șoșoacă și Olivia sunt două proaste. Nici vorbă, pentru că nu sunt. Spun doar că sunt pline de certitudini și nu acceptă nici măcar ideea că s-ar înșela. Iar ca ele, mulți alții. Și cu oamenii care nu au decât certitudini, cel mai bine este să nu intri în polemică, să-i lași în pace, fericiți în lumea lor. Că nu o scoți la capăt.

Nicolae Iorga spunea așa: „Dacă ataci replica unui prost, rişti să te trezeşti cu prostul întreg în discuţie”. Ca să-l parafrazez pe Iorga, aș spune că dacă îi dai replica unui atotștiutor, riști să te trezești cu el într-o polemică inutilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *