Editorial

Dacă aș fi Boc aș privi mai atent sondajul UBB Cluj-Napoca despre UNTOLD și nu m-aș duce după limbile presei de chitanțier. Clujenii încep să simtă tot mai mulți disconfortul creat de acest festival. Despre ”Antolurile” care au lovit timp de 30 de ani Cluj-Napoca

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, prin  conf. univ. dr. Ovidiu I. Moisescu, pune la dispoziția publicului rezultatele unui studiu privind percepțiile și atitudinea clujenilor în raport cu festivalul Untold.

Este un studiu despre cum diferitele generații de clujeni văd mai mult sau mai puțin partea plină (sau goală) a paharului. Studiul poate fi consultat in extenso AICI.

De remarcat, autorul spune foarte clar: ”Datorită metodei de culegere a datelor (Computer-assisted web interviewing – CAWI), au existat foarte puțini clujeni cu vârste peste 55 ani care au completat chestionarul. Prin urmare, eșantionul investigat a inclus doar clujeni cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani. Clujenii cu vârste peste 55 ani reprezintă aproximativ 35% din populația adultă a municipiul Cluj-Napoca. Mai mult decât atât, studiul a evidențiat tendința ca percepțiile și atitudinea în raport cu festivalul Untold să scadă în favorabilitate o dată cu vârsta respondenților. Prin urmare, dacă eșantionul investigat ar fi inclus și un număr semnificativ de respondenți cu vârste peste 55 ani, este foarte probabil ca percepțiile și atitudinea măsurate să fi fost, per ansamblu, mai puțin favorabile festivalului.”

Este extrem de bine venită această precizare.

M-am uitat cu atenție peste sondaj și acum văd că e OK (de dimineață, văzând titlurile triumfaliste ale presei de chitanțier despe cât de acord sunt clujenii cu acest festival, mi-am zis că, la ce semnale am eu, am de-a face cu un fake – îmi cer scuze).

Acum se vede clar că sunt întrebări la care se vede cum încep clujenii (chiar și cei mai necopți cibic) să realizeze câte ceva despre nuanțele disconfortului (prețuri după ce se cărăbănește Untold, acces interzis la spațiile orașului, disconfort auditiv șamd).

Este chiar foarte bine că nu sunt trecuți în sondaj cei de peste 55 de ani – eu în locul lui Boc aș începe să mă gândesc la viitor privind aceste cifre. Privind și înțelegând nu că 65 la sută (cum scrie presa de chitanțier) dintre clujeni sunt de acord cu UNTOLD, ci că restul, la care majoritar s-ar adăuga ceilalți 35 la sută, au început să se cam sature, să conștientizeze povara prețurilor crescute cu care rămân pe cap, lipsa de respect față de ei a administrației publice locale când le fură orașul să-l pună preș la picioarele unui neica nimeni – care, indiferent cum l-a ajutat când era președinte al nu mai știu cărei asocieri de asociații studențești, indiferent de legăturile presupuse cu tăticul nimurulucului, șef la SRI Sebeș, deja nu mai merită să-și erodeze imaginea și să-și ridice clujenii în cap. Asta dacă mai judecă și mai știe citi un sondaj, interpreta niște slide-uri.

Până să continui, trebuie să citim ce spune despre acest sondaj Szakats Istvan, că ce mai am de zis este strâns legat de părerea lui:

”Arhitectul Șerban Țigănaș propune o „dezbatere sănătoasă” pe ANTOL – și ideea e fără îndoială salutară. Din studiul de mai jos am afla și care ar fi rezultatul – dacă am defini sănătatea în termeni de relevanță statistică per categorie de vârstă. Dar cine ar vrea să definească sănătatea asa? Și cine să organizeze dezbaterea? Comunitatea clujeană? Care în 3 ani n-a reușit să adune mai mult decât o blegăreală de 3000 semnături pentru mutarea festivalului măcar ”umpic” mai încolo dacă se poate, ”nescuzaț”? Spre comparație, bucureștenii au avut 21 asociații care au pus piept preluării antolice – în sensul peiorativ- a Parcului Izvor. Deci comunitatea clujeană? Să lăsăm.

Poate primăria? Care de la prima ediție, vizionar așa, a pus și pune resursele orașului, incluzând bugetul local și spațiul public preș ANTOLului, în ciuda tuturor falselor în acte, DNA-urilor și proceselor?

Și care dau liber și în acest an la bumbum (oficial) până la 5 dimineața, de se scutură (literalmente) geamurile spitalului de copii din apropiere? Deci să lăsăm.

”Ă-mi pare rău”, dar concluzia e simplă. ANTOL va rămâne. Hai să ne obișnuim cu ideea. Și e bine să rămână.

Că sorry not sorry: ANTOL este fix ceea ce își merită clujanul. Și e chiar bine să fie reamintit, cu 150 dB până dimineața la 9 sub geam, an de an, că da, și-a meritat-o. Ca comunitate.

ANTOL a devenit o excrescență cancerigenă pe corpul social al ”Clujului Napoc”. Și asta a putut să se întâmple încet, metastazic, în ani  de zile. Ghici ce: timp de decenii, toate-toate simptomele erau acolo, și se înmulțeau și deveneau mai și mai vizibile, an de an. Abuzuri asupra dreptului la oraș („apăi poți să-i iei parcurile de la oaia de clujan și să faci din ele bază pentru echipa ta de fotbal, că ce știu ăia”). Abuzuri asupra dreptului la un mediu sănătos („dacă poți să-l prostești pe oaia de clujan cu măsurători fake compilate în pdf-uri fake despre aerul supercurat al clujului, a înghiți pdf-uri fake și cu zgomotul miculuț-spre-insesizabil”). Și tot așa.

Atitudinea celor mai mulți prieteni de-ai mei față de ANTOL este că se mută din oraș în această săptămână. Dar ”ă-mi pare rău”. Hai să citim asta nu doar ca refuz. Hai să citim asta și ca abandonare. Și hai să citim asta și ca o recunoaștere a impotenței de-a mai putea face ceva. O recunoaștere a faptului că da, cetățeanul a pierdut. Un sistem crud, și arogant până la cinism, pe care clujanul l-a lăsat să i se escaladeze încet și cancerigen așa în cap, a câștigat.

Că ”ă-mi pare rău” că nu-mi pare rău.

ANTOLu pe decibeli e doar ”una” din ANTOLurile Clujului.

Mai avem ANTOLU construcțiilor. E bairam.

ANTOLU urbanistic. E bairam de bairam.

Și One ANTOL to Rule them All, ANTOLu „OSĂ”. Tata bairamurilor.

Ia verifică tu, cetățene, dacă nu ți s-ar merita oare să pleci de ANTOL și apăi de fapt să ni nu mai vii înapoi. Nu de alta, dar duduie ANTOLuri în jurul tău, nonstop.

Ia vezi că orașul asta al tău „magnet” în Strategia OSĂ, nu mai atrage. În realitate, orașul „magnet” împinge. Ia pune mâna pe inimă și vezi câți prieteni de-ai tăi vor să se mute AFARĂ din oraș. Hai pune mâna și recunoaște: Din cam toți pe cei pe care-i cunoști, „lumea bună”, cam toți deja asta visează.

Acum cancerul mâncă cetățeanul, iar cetățeanul fuge cât vede cu ochiul. Cam asta e orașul „pentru cetățeni”.

Trăiască Antol-Napoca.”

Vi se pare zis dur? Dar e fix așa: ”Antolu” e de mult aici. Caritasul a fost un ”Antol”, 12 ani cu Funar, tot ”Antol” (”Antolu” șovinismului, al AURolacilor – măcar de ăștia am mai scăpat). Dar de ”Antolu” imposturii aduse de Boc în Primărie nu prea văd cum scăpăm. Că e vorba despre complicități. Despre bani mulți din vânzarea PUZ-ului orașului, singurul care a mai rămas de vânzare după ce Funar a supt ce a avut de supt.

Eu îmi cer scuze că l-am consiliat pe acest individ (era altceva când l-am cunoscut, asta este, trecem mai departe). Măcar pot spune că mi-am dat seam cine e în 2007, când am și plecat. În plus, nu am primit nimic de la el (nici bani, nici funcții, nici relații, nici pile). Doar dezamăgire, multă dezamăgire. Țărănetele, indiferent de spoiala de educație pe care o primește, în lipsa celor 7 ani de păscut gâște de acasă, tot țărănete rămâne.

Respectul lui Boc față de clujeni e fix respectul lui tac-su când i-a dat cu oul în cap ditamai premierului: el l-a făcut, el îl omoară.

Revenind la mizeria de festival de muzică pe stick, o mare discotecă bumpți-bumpți, de fapt, nu muzică (dar, deh, fiecare după gusturi), eu am fost la Untold în primul an și în al doilea an, așa că atunci când afirm că e muzică pe stick și multă nesimțire știu ce zic.

Un brand pornit dubios din bani publici și care se putea ține într-o zonă în care să nu confiște orașul, să nu producă necaz.

Medicii Clujului – și municipiul se mândrește cu medicina sa, de altfel, chiar dacă acum balansează mai mult spre ”dințari”, mare parte din aglomerația cotidiană a municipiului o datorăm ”turismului medical”, ar trebui să știe foarte bine ce înseamnă privarea de somn. Și la fel de bine ce înseamnă să bați bașii patru zile și patru nopți sub geam la Maxilo-facială, la Chirurgie I și II, la Cardiologie, la Spitalul de copii.

Apoi vin clujenii care ar apela la legea 61/1991, care a fost modificată drastic în 2020, de maniera că se aplică amenzi foarte mari celor care o încalcă, iar restricțiile sunt mult mai dure în ceea ce privește chermezele în aer liber și orele la care se pot ține și la ce distanță de vecinătăți, câți decibeli în capul vecinului șamd. Dar legea aceasta este desființată în Cluj-Napoca patru zile și patru nopți, de fix acei indivizi puși să vegheze la respectarea legilor.

Păi, dacă e așa, hai să ne omorâm, fugărim, furăm, violăm pe stradă, în parcurile rămase la dispoziția noastră, în case șamd, în aceste patru zile și patru nopți.

În 7 ani, problema majoră – zgomotul, se putea rezolva prin antifonări, garduri absorbante și ingineri de suntet. Dar sunt atât de ”mari” pe cât sunt de nesimțiți sunt, că au complicitatea autorităților publice de partea lor – și n-au rezolvat nimic. Că cei care suferă sunt o minoritate (altă mârlănie: minoritatea celor care suferă, dă-i în mă-sa).

Cealaltă problemă a confiscării orașului se putea rezolva cu altă locație – și există (de ce nu se plânge nimeni de EC, deși se umple și atunci orașul)?

Se putea rezolva cu plata de chirii pe măsură (despăgubiri rezonabile) pentru locațiile confiscate.

În Belgia, Olanda, unde se țin astfel de concerte în parcuri – se plătește din greu, în plus, la ora 24.00, se ia curentul. Dimineața o iau de la capăt, dar au decența de a respecta legea. Cât de minusculă e aceasta, este Lege. De aceea sunt unde sunt ca și grad de civilizație.

Iar banii pe care această izerie cică îi aduce Clujului, sunt ca banii de la Caritas.

Nu toți câștigă, nici nu pun problema așa. Dar pentru câștigul fabulos al lui Buta și câștiguțurile din gogoși, taximetrie și chirie pe patru zile, rămân restul clujenilor să tragă restul de 361 de zile cu toate scumpirile: chirii, haleală, utilități – că se poate, v-ați îmbogățit de Untold.

Ori Clujul nu e locuit numai de IT-iști, copii de bani gata și afaceriști. Este locuit și de cei 35% cu vârsta peste 55 de ani, dintre care nu toți sunt pensionarii nesimțiși angajați de Boc în primărie și pe salarii nesimțite, și pe sporuri de osânză.

TIFF și Jazz in the Park se termină la ore decente. Muzica nu bubuie în bași.

În rest orice chermeză poate să țină și o săptămână. Am explicat ce înțeleg eu prin decență la astfel de afaceri: oră de încetare conform legii, cu derogare maxim până la miezul nopții, necăcare pe lege, ”share” cu comunitatea căreia s-ar putea să-i produci disconfort șamd.

Dar ăștia nu-și respectă cetățenii, că nici cetățenii nu se respectă pe ei înșiși. Se mulțumesc cu zorzoane și mărgeluțe. Majoritatea trăiesc în Cenaclul Flacăra, când mai scăpau de acasă – tragic de bine implementată această stare în omul nou. Te miri că tineretul reacționează fix ca la Cenaclul Flacăra la orice prostie de gen.

Și ce este mai trist la această chermeză în aer liber, este și că sunt prea mulți tineri sub vârsta majoratului în zonă. Nu mai zic nimic de droguri și de fițe cu lux afișat la VIP-ul care-ți aruncă cu sticla în cap din tribună și scapă, că e acoperit de organizatori și de autoritățile locale.

Practic nu se respectă nimic.

Și, mai tragic, deși atragem atenția de atâta vreme, autoritățule locale nu au făcut nimic în cazul (Doamne ferește) unei tragedii. Înghesui în stadion o sută de mii de oameni și în parc încă trei sute de mii (conform laude) și nu te gândești ce s-ar întâmpla dacă, din varii motive, ar ajunge să se calce în picioare, încercând să evacueze zona?

Vă garantez că nici bunul simț de a se pregăti cu paturi și personal de spital nu l-au avut în 7 ani!

Asta reproșez: minciună, grobianims, lipsă de respect, nepăsare, just business!