Editorial

Da' cu „oamenii legii” ce aveți?

Poate mi se pare doar mie, dar am impresia că li se pregătește ceva lucrătorilor din ministerul de Interne. Și poate nu numai lor. Dacă este așa și, dacă da, de către cine, vom vedea.

Prea multe evenimente grave sau tragice care au avut în prim plan acțiuni eșuate sau fapte reprobabile și de corupție ale angajaților MAI au deschis jurnalele de știri din ultimele săptămâni. Nu că acestea nu reprezintă o normalitate în România dar, de cele mai multe ori, faptele sunt ascunse prin sertare sau minimalizate de unii decidenți. În ultima vreme însă parcă cineva a lăsat intenționat o ușă deschisă, un robinet pornit, de unde ies și curg informațiile.

Fără niciun fel de aluzie, înainte de prezentarea cronolgică a acestor evenimente, să ne întoarcem cu câteva săptămâni în urmă. La momentul prezentării noului executiv Cîțu. În urma negocierilor și a jocurilor politice, la cârma ministerului de Interne este numit Lucian Bode. Fostul ministru al Transporturilor.

Acel Lucian Bode care a reușit aproape în totalitate mușamalizarea dosarului accidentului în care a fost implicat la începutul lunii septembrie 2020. Da, evident, era doar pasager în mașină iar șoferul, vinovatul, era de la SPP. Avea mania vitezei, probabil. Vă mai aduceți aminte de acel accident? Mulți l-au uitat.

Acel Lucian Bode care a primit nota 4 de la sindicaliștii de la EuroPol când și-a făcut public programul de guvernare. „Prima impresie este că această „ciornă” a fost redactată pe genunchi și nu poate avea pretenția de a se numi „program de guvernare”…. Acest program nu primește notă de trecere din partea organizației noastre, mai ales în condițiile în care vorbim despre 4 ani de mandat, în care este suficient timp pentru a produce schimbări notabile”, au spus aceștia la doar câteva zile de la numire.

Acel Lucian Bode care a declarat că a preluat personal în coordonare Direcția Generală de Protecție Internă, adică serviciul secret al MAI, Direcția Generală Anticorupție, Corpul de Control al MAI, Direcția de Audit a ministerului și Direcția de Comunicare, pentru că ministrul de Interne este responsabil de ”asigurarea politicilor Guvernului în domeniul Afacerilor Interne”.

Acel Lucian Bode care a declarat că vrea să atragă, pentru ministerul de Interne, 500 de milioane de euro din fonduri europene „pentru modernizarea infrastructurii”.

Păi de ce? Ne explică tot ministrul Lucian Bode. „Pentru că 76% din bugetul MAI se duce către două componente: cheltuielile de personal, respectiv pensii. Avem aproape 129.000 de angajați în plată și peste 87.000 de pensionari.”

Așadar, să reținem ideile principale: Lucian Bode nu prea este un ministru pe placul angajaților. Lucian Bode este responsabil de ”asigurarea politicilor Guvernului în domeniul Afacerilor Interne”. Lucian Bode se plânge că „76% din bugetul MAI se duce către două componente: cheltuielile de personal, respectiv pensii.”

 

Să revenim la evenimentele din ultima perioadă.

16 februarie 2021

O femeie a murit după ce a sărit de la etajul 6 al unui bloc din Constanța în timp ce apartamentul ei era cuprins de flăcări. Pompierii au mințit cu privire la intervenție. Ei au declarat că autoscara ce ar fi putut să o salveze pe femeie a ajuns la fața locului în 12 minute, dar, în realitate, pompierilor le-a luat 27 de minute să parcurgă cei 8 kilometri până la locul incendiului. 3 ofițeri de la ISU sunt cercetați disciplinar. Mai multe anchete penale sunt în desfășurare.

24 februarie 2021

Protest cu fumigene și scandal la Palatul Cotroceni. Polițiștii s-au îmbrâncit cu jandarmii: „Ați primit ordin să ne bruscați, să ne gazați!” Polițiștii sunt nemulțumiți că guvernul a înghețat salariile și a anunțat tăieri de sporuri.

1 martie 2021

Doi muncitori din Onești, Bacău, au fost sechestrați și apoi înjunghiați și omorâți de fostul proprietar al imobilului. Intervenția forțelor de ordine a eșuat lamentabil. Lucian Bode a declarat că în timpul intervenției de salvare s-au tras mai multe focuri de armă cu bile de cauciuc care au lovit și pe una dintre victime. Au fost demiși toți șefii IPJ Bacău și cei ai Poliției municipiului Onești. „Cel mai greu de acceptat este că, în urma unor intervenţii ale unor structuri ale MAI, nu am reuşit să salvăm vieţile unor persoane aflate în pericol”, a spus ministrul de Interne.

3 martie 2021

Trei polițiști de la Secția 16 din București au fost arestați preventiv pentru 30 de zile iar alți trei, plasați sub control judiciar vreme de 60 de zile, fiind acuzați de tortură şi lipsire de libertate. Au bătut două persoane care le-au atras atenția că nu poartă măști de protecție. Polițiștii și-au recunoscut parțial faptele.

3 martie 2021

Mascații Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Române au descins la o adresă greșită din Clinceni, județul Ilfov. O femeie și fiica ei au fost trezite cu noaptea în cap de mascați, care le-au distrus ușa și le-au imobilizat, folosind violența. „Mi-au pus arma în piept, au vrut să-mi împuște câinele. Sunt vânătă pe mâini, țineau de mine, voiau să-mi împuște câinele în cap. Voiau să plece fără să-mi spună de ce fac asta”, a declarat proprietara.

4 martie 2021

Șeful Serviciului Județean de Protecție Internă (serviciul secret al MAI) de la Inspectoratul Județean de Poliție Suceava a fost reținut de DNA pentru că ar fi primit mită 90.000 de euro și o mașină de 9.000 de euro pentru a oferi informații secrete Șefului de la Serviciul de Permise Auto, arestat și el preventiv.

4 martie 2021

Este anchetă la Jandarmeria Brașov după ce câteva zeci de oameni ai legii au petrecut fără a purta niciunul mască de protecție. Sunt imagini în care apar angajaţii Grupării Mobile de Jandarmi Burebista Braşov, care-şi fac poze îngrămădiţi şi fără măşti de protecţie. Jandarmeria Braşov a anunţat că s-au încălcat regulamentele interne şi urmează să se stabilească sancţiunile, „în funcţie de gradul de vinovăţie al fiecărui participant”.

 

Evenimente tragice, care ne-am fi dorit să nu se fi întâmplat. Dar s-au întâmplat. Și au fost făcute publice. Aș putea pune pariu că în zilele următoare vom mai afla și despre altele. Și poate nu doar despre evenimente în care sunt implicați angajații ministerului de Interne. Poate și angajați ai ministerului Apărării, cine știe…

Să urmărim încă o scurtă cronologie.

28 decembrie 2020

Florin Cîțu: Salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul celor din decembrie 2020 până când vom analiza dacă legea salarizării este eficientă.

1 februarie 2021

Premierul Florin Cîțu cere reduceri de buget la toate ministerele. Cîțu e nemulțumit de sumele cerute de miniștri pentu bugetul din acest an și spune că ținta guvernului e să reducă cheltuielile și să eficientizeze activitatea.

18 februarie 2021

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate. Mai mult, senatorii și deputații au votat să nu se mai acorde nici măcar cele aflate acum în plată. Potrivit textului adoptat, “De la intrarea în vigoare a prezentei legi, încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor.”

3 martie 2021

“Toate pensiile speciale pot fi desființate de Parlament, dacă acest lucru se vrea cu adevărat, cu excepția celor ale magistraților.” Inclusiv cele ale militarilor și ale celor din ministerul de Interne. Declarația surprinzătoare îi aparține Avocatului Poporului. Într-o emisiune la televiziunea publică, Renate Weber a spus că, potrivit unei decizii a Curții Constituționale a României, singură categorie profesională ce are suport constituțional pentru acest tip de pensie de serviciu este cea a magistraților.

 

A fost pentru prima dată când cineva și-a permis să vorbească despre desființarea pensiilor speciale ale angajaților MApN și MAI. Potrivit informațiilor celor de la Europa Liberă, obținute de la casele de pensii, în România sunt în plată peste 200 de mii de pensii speciale. Mai exact, 205.797. Iar 83% dintre acestea sunt ale foștilor angajați ai MApN și MAI. În 2019, Ministerul Apărării Naționale avea în plată 83.170 de pensionari iar Ministerul de Interne avea în evidențe, în iulie 2020, 88.413 de pensionari.

Va urma.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *