Justitie

Curtea Supremă a României îl lasă pe Funar să ”își exprime opiniile politice” în ”maniera exagerată și provocatoare obișnuită în dezbateri”, ”punându-și într-o lumină proastă adversarii” și anulează amenda dată de CNCD în dosarul „Maghiara este limba cailor”

Curtea Supremă a României a decis că Gheorghe Funar (fost primar al Clujului timp de 12 ani, cunoscut pentru girarea Escrocheriei Caritas, băncile și publele tricolore, puse în oraș pentru a le arăta etnicilor maghiari ”cine e aici pe veci stăpân”, un xenofob cățărat pe Tricolor în politica anilor 90), nu trebuie să plătească amenda de 2.000 de lei aplicată de CNCD pentru că a numit maghiara ”limba cailor” într-un program electoral din 2014 de la televiziunea publică – relatează publicația Maszol, preluată de stirileprotv.ro

  • Gheorghe Funar a fost amendat cu 2.000 de lei de către CNCD în martie 2015. CNCD a argumentat că afirmația primarului că „maghiara este limba cailor”, ”creează o atmosferă de intimidare, ostilă, pe criteriu lingvistic și etnic” și că ”nu contribuie la nicio formă de dezbatere publică ce poate duce la un progres al relațiilor umane”.

Dosarul este vechi de aproape 8 ani şi a ajuns în cele din urmă la Înalta Curte de Casație și Justiție. În ordonanța publicată săptămâna trecută, Curtea, a calificat ca nefondat și a respins recursul înaintat de CNCD. În acest fel, decizia Judecătoriei Cluj-Napoca din mai 2020, care i-a dat dreptate lui Funar, a devenit obligatorie din punct de vedere juridic.

Instanţa a arătat că fostul primar de fapt nu a intenționat să insulte reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România, să creeze o atmosferă ostilă și intimidantă pe motive lingvistice sau etnice, ci și-a exprimat opiniile politice în ”maniera exagerată și provocatoare obișnuită în dezbateri”, ”punându-și într-o lumină proastă adversarii”.

CU ACEST PRECEDENT, POATE AFLĂ ȘI JUDECĂTORII CLUJENI CĂ NU NUMAI POLITICIENII AU DREPTUL SĂ ÎȘI EXPRIME OPINIILE POLITICE, CI ȘI JURNALIȘTII

Judecătoria Cluj-Napoca a considerat de neînțeles în ce context etnic, istoric sau în alt context expresia ”limba cailor” ar aduce atingere demnității unui reprezentant UDMR. Întrucât calul este un animal asociat cu laudele de către mintea publicului, ”utilizarea termenului de limbaj al cailor nu poate fi folosită pentru a incita etnicii la intoleranță”, a comentat fostul edil al Clujului, Gheorghe Funar.

Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile prezidențiale din România din 2014, a fost reclamat autorității antidiscriminare de senatorul UDMR Tánczos Barna.

Fostul primar al Clujului s-a arătat deranjat de faptul că Tanczos Barna a salutat telespectatorii atât în limba română, cât și în maghiară.

  • ”Anunță interlocutorul care stă în dreapta mea că locuim în România și nu folosi niciun cuvânt din limba cailor, pentru că româna este limba oficială a României. Poți vorbi maghiară la Budapesta, aici vorbește românește! Dacă voi deveni președintele României, vă pot asigura că nimeni nu va vorbi maghiară. Nici măcar la televiziunea românească”, a declarat Gheorghe Funar în direct.