Din oras

Curtea Supremă a respins definitiv retrocedarea şcolii de fete "Marianum" din Cluj-Napoca, unde funcționează Facultatea de Litere a UBB

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi, prin hotărâre definitivă, retrocedarea clădirilor fostului institut de fete romano-catolic „Marianum” din Cluj-Napoca, unde acum funcționează Facultatea de Litere a Universității Babeș Bolyai, transmite agenia maghiară MTI.

Curtea Supremă a respins astfel recursul Parohiei Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca împotriva hotărârii din primă instanță. ÎCCJ a respins de asemenea posibilitatea ca parohia să sesizeze Curtea Constituţională a României cu o excepţie de neconstiuţionalitate în cauza retrocedării.

Conform informaţiilor oferite de parohie după sentinţa de primă instanţă, clădirea centrală a institutului de fete din Cluj-Napoca, fondat de Biserica Romano-Catolică, a fost construită în anii 1910-11 şi a fost sfinţită la 10 decembrie 1911 de episcopul Gusztáv Károly Majláth. Bsierica a continuat să extindă Marianumul în timpul primului război mondial şi după, astfel că institutul a devenit una din cele mai importante şcoli ale comunităţii maghiare din Transilvania. Înainte de naţionalizarea din 1948, complexul de clădiri găzduia şi o şcoală primară şi un gimnaziu de fete, o şcoală comercială, un liceu de fete, un institut de pregătire a învăţătorilor şi profesorilor şi o şcoală de muzică.

După naţionalizare, clădirile Marianum-ului au fost ocupate de Universitatea Bolyai (cu limba de predare maghiară), iar după contopirea acesteia cu Universitatea Babeş în 1959, ele au fost folosite de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). În momentul actual, în complexul de clădiri funcţionează Facultatea de Litere a UBB, potrivit MTI.

În august 2017, Comisia de Retrocedare de la Bucureşti a respins cererea de retrocedare a Marianum-ului. Biserica a contestat decizia în instanţă, însă contestaţia a fost respinsă în primă instanţă, în mai 2018, de Curtea de Apel Alba Iulia. ÎCCJ a respins miercuri recursul împotriva sentinţei din 2018.

Clădirea Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca a fost revendicată de Biserica Romano-Catolică

Parohia Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca a acţionat în judecată Comisia Specială de Retrocedare a Bunurilor care au aparţinut Cultelor religioase pentru pentru a obţine sediul de pe strada Horea al Facultăţii de Litere, relatează Făclia de Cluj. În cauză a fost admisă ca intervenient şi Universitatea „Babeş-Bolyai”, instituţia încercând prin acest demers să-şi apere patrimoniul. Procesul a început la Curtea de Apel Alba-Iulia iar în urma administrării probelor, instanţa a respins solicitarea Parohiei Romano-Catolice ”Sf. Mihail”.

Lucrările la clădirea Marianum au fost posibile în baza unui împrumut luat în 1883 pe 50 de ani de la Banca Comercială, Sucursala Cluj. Clădirea a fost ridicată pentru a servi Institutului de fete romano- catolic Marianum, inaugurat pe baza Legii XXX din 1883, aşa numita lege Trefort, ce a permis înfiinţarea de licee şi şcoli medii confesionale, controlate de stat.

După anul 1919 documentele arată că institutul Marianum s-a întreţinut din venituri provenite din taxele şcolare, chirie de la tipografie, donaţii, ajutor de la oraş, subvenţii de stat, venituri din gospodăria proprie. Conform istoricului şcolii, aceasta a fost proprietate de stat, Biserica romano-catolică acceptând rolul de proprietar al regelui apostolic al Ungariei şi rolul de supraveghere a şcolii de către statul maghiar, însă a refuzat după 1919 să accepte acelaşi rol al statului român şi al regelui României. Biserica romano-catolică a reclamat că nu există un acord al statului român în acest sens, considerând că drepturile regelui ungar apostolic asupra Bisericii Catolice nu sunt transferabile.

Biserica romano-catolică avea rolul de administrare a Institutului Marianum, asigurând funcţionarea din veniturile domeniilor bisericeşti, a bisericilor romano-catolice, a fondului de studii transilvan, a numeroaselor fonduri şi fundaţii academice, a unor persoane fizice scutite de taxe în schimbul susţinerii şcolilor. În toate solicitările bisericii romano-catolice din perioada interbelică se afirma că entitatea religioasă avea un drept autonom de a întreţine, gestiona şi administra şcolile.

În contextul semnării Concordatului cu Roma, în 1928, s-a înfiinţat Patrimoniul sacru. Astfel, toate veniturile din averile bisericeşti erau puse sub administraţia acestuia, gestionat printr-un Consiliu al episcopilor diecezani. Reforma agrară din 1923 a însemnat şi exproprierea pământurilor unor instituţii şi împroprietărirea ţăranilor. Foştii proprietari erau despăgubiţi de Stat prin plata unor rente de expropriere. Citeşte restul articolului în Făclia de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *